donderdag 30 mei 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (intro)

Er wordt weleens gezegd dat de Tien Geboden niet de tien suggesties zijn. Daar ben ik het mee eens.

👉Hoewel we tegenwoordig misschien worstelen met het idee van 'geboden', kunnen we het feit niet veranderen dat de Bijbel gelovigen opdraagt ​​bepaalde dingen te doen of juist niet te doen. Een gebod is een instructie, opdracht, bevel of order.

God gebiedt Zijn engelen om over ons te waken* (oh, wat vinden we dat fijn) maar Hij gebiedt ons ook om onze vijanden lief te hebben (au dus).

Een gelukkige en veilige samenleving

Tijdens het schrijven van mijn boekenreeks over de Tien Geboden in de 21e eeuw ontdekte ik dat deze in principe tien kernwaarden beschrijven voor een toegewijd en vruchtbaar christelijk leven. Een kernwaarde is een principe of overtuiging die een persoon of organisatie van centraal belang acht. Ik voel me vrij om te zeggen dat de Tien Geboden kernwaarden beschrijven die ten grondslag liggen aan een gelukkige en veilige samenleving... indien toegepast uiteraard.

Nieuw verbond

Hoewel de Tien Geboden niet zijn veranderd, is de manier waarop we ze uitleven totaal anders onder het nieuwe verbond. Alleen het gehoorzamen of je houden aan een stel regels kan in wetticisme veranderen. Het uitleven van de onderwijzingen door ze in het dagelijks leven te vervullen is echter een heel ander verhaal, zoals Jezus vele malen moest uitleggen. De apostel Johannes begreep het. Hij schreef:

Beste vrienden, ik schrijf u geen nieuw maar een oud gebod, u kent het al vanaf het begin. Toch is het steeds weer nieuw en het betreft zowel Christus als u. Als wij dit gebod gehoorzamen door elkaar lief te hebben, verdwijnt de duisternis uit ons leven en komt het ware licht binnen.

Jezus leefde de waarheid van dit gebod, staat er in mijn Engelse Bijbel. Jezus leefde de waarheid van de geboden. Ik geloof dat wij geroepen zijn om hetzelfde te doen. Het is een manier om de duisternis terug te dringen! De nadruk ligt dan niet langer op wat wel en niet mag, maar op hoe een leven, geleid door de Heilige Geest, eruit zou kunnen zien.

Van theorie naar toepassing

Het is één ding om te zeggen dat we niet stelen, maar zijn we vrijgevig? Het is één ding om te zeggen dat we geen vals getuigenis afleggen, maar spreken we de waarheid als we onze mond openen? Van gebod naar kernwaarde gaan is in essentie van theorie naar praktische toepassing gaan.

Ik ga een blogserie schrijven over die tien kernwaarden. In de volgende blogpost beginnen we met het eerste gebod (Je zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben) en ontdekken we de kernwaarde die in dit gebod verborgen ligt. Ik hoop dat je met mij meeleest. Gaandeweg zal de Heilige Geest ons begrip van een juist evenwicht tussen wet en genade vergroten.

*Psalm 91:11

zaterdag 18 mei 2024

Pinksteren, de Heilige Geest in of over ons?

Ga je nog wat leuks doen met de Pinksteren? Een veelgestelde vraag. Pinksteren is in ons land een lang weekend, we krijgen een extra vrije (betaalde) dag.

Maar wat vieren Christenen nu eigenlijk?

Ik heb in de loop der jaren al aardig wat blogjes, columns en artikelen geschreven over de Heilige Geest, maar hier even heel kort wat we wel/niet vieren met Pinksteren als Christenen.

❌ De komst van de Heilige Geest?
Uh, nou nee. De Geest was er altijd al, Hij is eeuwig, Hij is God. Ja, als in God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Drie in één. Net als de mens, die gemaakt is naar Zijn evenbeeld: geest, ziel en lichaam, drie in één. De Geest van God komt in de hele Bijbel voor, te beginnen bij Genesis 1.

❌ De Geest in ons?
Uh, nee, dat ook niet. Iedereen die in Jezus Christus gelooft en besluit Hem te volgen, ontvangt de Heilige Geest. De Heilige Geest die in ons woont (God met ons), dat vieren we eigenlijk elke dag! Toen u in Christus ging geloven, gaf God u de Heilige Geest, die Hij had beloofd als een bewijs dat u van Christus bent (Efeziërs 1:13).

✅ De Geest over ons?

Ja, dat! De Heilige Geest werd op het Joodse Pinksterfeest (Sjavoeot) uitgestort op de volgelingen van Jezus die in Jeruzalem bijeen waren. De apostel Petrus legt wat er toen gebeurde als volgt uit: Deze Jezus is door God opgewekt en wij allen zijn daarvan getuigen. Hoog verheven, aan Gods rechterzijde, heeft hij van de Vader de heilige Geest ontvangen, zoals beloofd was. En deze heeft hij nu over ons uitgestort. Dat is het wat u ziet en hoort (Handelingen 2:32-33).

De uitstorting van, de vervulling met, de doop in, hoe we het ook willen noemen, is iets dat zichtbaar en hoorbaar was. Was dat een eenmalige gebeurtenis? Nee! Het is iets waar elke gelovige om mag (en zou moeten) vragen. Als we gedoopt worden met de Heilige Geest (bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst waar Hij welkom is of door handoplegging of na vurig gebed) ontvangen we als het ware krachtgereedschap uit de hemel en hoeven we niet langer meer te tobben met ons eigen handgereedschap.

FIJNE PINKSTERDAGEN!