woensdag 26 juni 2024

Tien kernwaarden voor je geloofsleven (1)

'Van gebod naar kernwaarde gaan, is in essentie van theorie naar praktische toepassing gaan', schreef ik in mijn vorige blog.

Als je één of meerdere van mijn boeken uit de serie over de Tien Geboden hebt gelezen, zul je gemerkt hebben dat de boeken niet gaan over wat wij wel of niet moeten doen, maar over wat de Heilige Geest door ons heen wil doen.

Laten we dus beginnen met het eerste gebod: Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben (Exodus 20:3).

Het eerste gebod is meer dan alleen een bevel, een wet, een opdracht of een verbod. In wezen is het een oproep tot trouw. Mijn vrije interpretatie komt neer op ‘Geen compromis’, wat behoorlijk radicaal is in een wereld vol compromissen, keuzes en alternatieven.

Alles moet kunnen, alles moet mogen en we willen alles hebben, maar gaandeweg raken we steeds meer gedesoriënteerd en steeds minder gefocust. Verwarring, zowel mentaal, emotioneel, fysiek of geestelijk, is de ziekte van onze tijd.

Als christenen zouden we ons geloof in God nooit moeten vermengen met de ideeën en verleidingen van deze wereld. Dat is gevaarlijk terrein... soort drijfzand en de Bijbel waarschuwt ons herhaaldelijk om die kant niet op te gaan. ‘Je zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben’ betekent dan ook veel meer dan alleen het niet aanbidden van afgoden. Natuurlijk hebben we naast de Heer geen andere goden in ons leven, als alles goed is.

Maar laten we eerlijk zijn; Hoe groot is de invloed van de wereld op ons leven? Weigeren wij ons door de wereld te laten beinvloeden? Het lijkt erop dat de greep van een boze en donkere wereld steeds dichterbij komt, wat voor velen een behoorlijk beangstigend gevoel kan zijn. Des te meer reden om bij Jezus te blijven! Het eerste gebod is daarom een ​​oproep tot onverdeelde trouw jegens de Heer.

👉De kernwaarde die ik aan het eerste gebod heb gehangen, is LOYALITEIT.

Onze loyaliteit, zeg maar trouw of toewijding, is aan God en we laten ons niet afleiden door de zorgen van deze wereld.

🕂🕂🕂🕂🕂

Lees voor meer informatie over dit onderwerp mijn boek 'No other gods' (Why undivided loyalty to the One and only living God matters in these days). Het boek is verkrijgbaar via Amazon. of www.marjameijers.com