zaterdag 11 december 2010

Maagdelijke geboorte en wedergeboorte

Goddelijke conceptie nader bekeken
In het december nummer van Opwekking Magazine gaat mijn column over het gevaar om gegevens uit de Bijbel als mythe te bestempelen, bijvoorbeeld de maagdelijke geboorte van Jezus. Het feit dat je zoiets niet verklaren kunt is nog geen reden om het naar het land der fabelen te verwijzen natuurlijk!

Ik zat daar van de week nog eens over na te denken en bedacht me dat de mensen die moeite hebben met de maagdelijke geboorte misschien wel dezelfde mensen zijn die de wedergeboorte iets vaags vinden. Voor veel Christenen is de wedergeboorte iets waar moeilijk over te praten valt en voor ongelovigen is het helemaal een ongrijpbaar concept. Mocht het gesprek er onverwacht toch over gaan, dan komen we vaak niet verder dan het verwijzen naar de dialoog tussen Nicodemus en Jezus. Ik zeg niet dat dat bijbelgedeelte afgezaagd is (integendeel), maar er zijn nog zoveel meer verzen die duidelijk maken wat goddelijke geboorte nu eigenlijk is. Ik schrijf 'goddelijke' geboorte, want dat is precies wat Jezus' geboorte was en dat is ook wat de wedergeboorte is! Niet een geboorte uit mannelijk zaad, maar uit God! Ik heb een paar verzen op een rijtje gezet:
 • De apostel Johannes schrijft over Jezus en de wedergeboorte van hen die in Hem geloven het volgende: Wie hem wel ontvingen en in zijn naam geloven, heeft hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden. Zij zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God! (Johannes 1:12-13)
 • In zijn eerste brief schrijft Johannes: Ieder die gelooft dat Jezus de Christus is, is uit God geboren. (1 Johannes 5:1)
 • Ook de apostel Petrus schrijft over de goddelijke geboorte: heb elkaar onvoorwaardelijk lief, met een zuiver hart, als mensen die opnieuw zijn geboren, niet uit vergankelijk maar uit onvergankelijk zaad... (1 Petrus 1:23). Hier wordt nogmaals duidelijk het verschil aangegeven tussen de natuurlijke geboorte uit menselijk zaad en de wedergeboorte uit goddelijk zaad. Hij doelt hier overigens op hetzelfde zaad dat de maagd Maria zwanger maakte.
 • Dit alles wordt ook heel duidelijk uiteengezet door Johannes: Wie uit God geboren is zondigt niet, want Gods zaad is blijvend in hem. (1 Johannes 3:9). Gods zaad (het onvergankelijke zaad) is blijvend in ons.

De Heilige Geest kwam over Maria en bezwangerde haar (Lucas 1:35). Gods zaad, zoals dat in de teksten hierboven wordt genoemd, bracht een geboorte voort, de geboorte van het heilige kind Jezus. Op dezelfde manier brengt Gods zaad een geboorte voort in ons leven: de wedergeboorte van onze geest. Zoals de Heilige Geest over Maria kwam, komt ook de Heilige Geest over ons als we geloven en belijden dat Jezus de Christus is en dat maakt ons uit God geboren! Gods zaad, de Heilige Geest, is blijvend in ons.

De maagdelijke geboorte is geen mythe, maar een groot wonder van God en zo is ook de wedergeboorte niet iets vaags of een verzinsel, het is een groot wonder van God! De Bijbel windt er gelukkig geen doekjes om!

6 opmerkingen:

 1. Hallo Marja,

  Ik vind dat een heel moeilijke materie.Reincarnatie geloof ik in, maar volgens mij gebeurt dat op de natuurlijke manier. Maar in sluit niets uit. Ik heb geen theologie gestudeerd, maar ik ga hier wel over nadenken.

  Lieve groeten,
  Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook geen theologie gestudeerd hoor! Vraag gewoon aan God of Hij het uit wil leggen aan je als je over deze materie nadenkt, Hij verlangt ernaar deze dingen aan ons te openbaren!
  Dank je wel voor je bezoekje, fijn weekend en ik geniet erg van je foto's, heel inspirerend!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marja,
  een heel gezegende Kerst en voor het Nieuwe jaar veel gezondheid en liefde.

  lieve groeten uit een nog steeds besneeuwd Nederland,
  Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een interessant stukje. En ik ben het met Jose eens dat het ook een moeilijke materie kan zijn. Daar kan ik over meepraten. Ikzelf neigde ook naar reïncarnatie maar toen ik Jezus als de Messias leerde zien en het goddelijke plan achter Zijn geboorte liet ik reïncarnatie voor wat het was. het geloof in Jezus geeft bodem onder je voeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor je reactie Aritha, wat een onderwerp he.
  Ik heb zelf nooit in reincarnatie geloofd, zeker niet nadat we lange tijd in India hadden doorgebracht... daar zie je de armoede van zo'n filosofie ineens heel duidelijk.
  De incarnatie van Jezus (in het engels wordt de term incarnation gebruikt voor de menswording van God) is een groot wonder dat ik verstandelijk nog steeds niet begrijpen kan, maar geestelijk weet ik dat het waar is. Kolossenzen 1:15 zegt zo mooi over Jezus: "Beeld van God, de onzichtbare, is Hij."

  BeantwoordenVerwijderen