maandag 10 december 2012

Je vrijheid vasthouden (6)

In mijn eerste post over vrijheid schreef ik al dat deze serie slechts een samenvatting is van een aantal spreekbeurten die Jan en ik over dit onderwerp hebben gegeven. Wellicht raak ik nog maar de top van de ijsberg. Om ook werkelijk in de vrijheid die we kunnen hebben in Jezus Christus te leven, is het belangrijk dat we standhouden en niet opnieuw slaaf worden... van wie of wat dan ook.

In Galaten 5:1 staat, Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen. Die vrijheid kunnen we ontvangen door een duidelijke, bewuste keuze te maken om in Jezus te geloven. We moeten vervolgens standhouden en ons die vrijheid niet af laten pikken. Standhouden kan onder andere door 1) de juiste keuzes te maken (heilig leven), 2) vergeving te ontvangen en te geven, 3) onze zonden aan elkaar te belijden en 4) de kracht van het Avondmaal te begrijpen. Daar gaat deze post over.

Jezus kwam naar de aarde om ons vrij te zetten van zonde, maar (en dat vinden we meestal veel moeilijker om te geloven) ook om ons vrij te zetten van ziekte! We lezen dat bijvoorbeeld in Matteus 8:16-17, Bij het vallen van de avond brachten ze vele bezetenen bij hem. Met een enkel bevel dreef hij de geesten uit, en allen die ziek waren genas hij, opdat in vervulling ging wat gezegd is door de profeet Jesaja: ‘Hij was het die onze ziekten wegnam en onze kwalen op zich heeft genomen.’ Jezus vervulde die profetie letterlijk. Hij kwam om een verdorven mensheid te verlossen van hun zonden en dus ook van hun ziekten en kwalen (die veelal het gevolg zijn van de zondeval in het algemeen). In de Bijbel wordt dat steeds weer bevestigd, bijvoorbeeld in Lucas 13:10-12 waar over een zieke vrouw geschreven staat, Toen Jezus haar zag, riep hij haar bij zich en zei tegen haar: ‘U bent verlost van uw ziekte,’ Het maakt niet uit in welke vertaling we dit opzoeken, Jezus gebruikt het woord VERLOSSING ook in verband met ziektes en kwalen.

Als we nog eens duidelijk kijken naar de profetie die Jesaja over Jezus uitsprak, zien we dat hij het verlossende werk van .Jezus heel duidelijk omschrijft: Maar hij was het die onze ziekten droeg, die ons lijden op zich nam. Wij echter zagen hem als een verstoteling, door God geslagen en vernederd. Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing (Jesaja 53:4-5). We zien dat hier verschillende facetten van het menselijk lijden worden genoemd: ziektes (fysiek), lijden (psychisch en emotioneel), zonden (fouten, dwaling) en wandaden (terugkerende immoraliteit, ongerechtigheid). Er is NIETS te verzinnen waar Jezus ons niet van wil verlossen! Er is nog een hele mooie Oud Testamentische bevestiging  hiervan te vinden in Psalm 103:1-5, Hij vergeeft u alle schuld, hij geneest al uw kwalen. Jezus wil vergeven én genezen! Halleluja. Het heeft mij persoonlijk zo'n bevrijding gebracht toen ik ging begrijpen dat het verlossingswerk van Jezus zowel zonde als ziekte betreft.

Misschien denk je, 'wat heeft dit met het avondmaal te maken?' Persoonlijk geloof ik dat de twee elementen van het avondmaal (brood en wijn) de twee facetten van het verlossingswerk symboliseren: bevrijding van ziekte en zonde. Je zou zeggen dat alleen de beker met wijn voldoende moet zijn. Jezus' bloed vloeide immers voor een volkomen vergeving van al onze zonden? Waar is dat brood dan nog voor nodig. Is er meer dan vergeving? JA! het brood symboliseert Zijn lichaam, dat gebroken werd voor onze genezing. De apostel Paulus schrijft in 1 Corintiers 11:23-31 uitgebreid over de avondmaalsviering. De Bijbel laat ons daar zien dat mensen ziek werden omdat ze verkeerd aan het avondmaal deelnamen. Ja, zelf stierven... Is het dan niet logisch dat we gezond kunnen worden als we op een JUISTE manier aan het avondmaal deelnemen? Dat we genezing kunnen ontvangen als we de diepe, ware betekenis van die maaltijd gaan begrijpen? Ik weet zeker dat ook dit een belangrijke sleutel is in het behouden van onze vrijheid.

PS: In mijn werk- en studieboek Frisse Kijk gaat een van de hoofdstukken over het Avondmaal.

14 opmerkingen:

 1. Op de kring bidden we na het avondmaal voor de zieken en zorgen en er zijn al veel mooie dingen gebeurd, herstel en genezing. God is zo verwonderlijk, ik denk nog vaak te klein van Hem. Vorige week was ik erg grieperig maar de tiende christen zei pas ;zal ik voor je bidden? Dat moeten we veel meer doen!Succes met je schrijverij;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, bidden zoum eerder in ons op moeten komen dan een paracetamol nemen :)

   Verwijderen
  2. jaha en ik heb er heel wat op afgelopen week;)

   Verwijderen
 2. Weer een mooi stuk om over te denken Marja. Het hoofdstuk in Frisse Kijk vond ik ook erg mooi en heeft mij, zoals ik je al gezegd had, aan het denken gezet.
  Mooi ook dat je dit onderwerp in stukjes behandeld. Zo blijf je 'bij de les' en denk je er steeds opnieuw over na. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nadat Jan in 2002 op wonderbaarlijke wijze van een gebroken onderbeen is genezen heeft het onderwerp mijn interesse al. Er zijn zoveel zieken, er is zoveel ellende, en wij voelen ons vaak hulpeloos aan de zijlijn staan. Het kan gewoon neit zijn dat Jezus dat niet opgelost heeft. Ik leer steeds weer nieuwe dingen uit de bijbel over dit onderwerp.

   Verwijderen
 3. Ik vind het een bijzondere invalshoek en geloof ook zeker dat God geneest, maar tegelijkertijd rijst de vraag: hoe sterft een christen dan? Dit lichaam is immers sterfelijk, het heeft de onvergankelijkheid immers nog niet aangedaan. Het gaat achteruit naarmate de tijd vordert... In een 'ideale' situatie zou ons hart er gewoon mee stoppen als we ergens midden negentig zijn en zijn we tot die tijd kerngezond, zonder enige moeiten en kwalen :) Maar ik heb al contactlenzen met een sterkte van -8,5 ;-) (En verder kerngezond hoor, dankbaar!!) Ben eigenlijk wel benieuwd hoe je dat ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uiteindelijk geloof ik dat dat Gods bijbelse wil is; dat wij gezond en oud sterven... je ziet dat door heel de Bijbel heen terugkomen. Er staat nergens dat we van ziekte dood moeten gaan, wel dat we oud en verzadigd zullen zijn. Dat is zelfs een belofte uit Psalm 91:16 "Ik zal hem met lengte van dagen verzadigen".
   Natuurlijk blijven er vele vragen open... waarom worden mensen dan ziek? Maar ja, waarom zondigen mensen nog steeds? Dat zou eigenlijk dezelfde vraag moeten zijn...
   Ik geloof dat we over het algemeen een veels te klein besef hebben van wat Jezus aan het kruis heeft gedaan. We geloven het wel, maar we snappen er weinig van :) Ik vind het leuk, leerzaam en interessant om me daar in te verdiepen en steeds nieuwe dingen te lezen en leren.
   Ik ben zelf ook 100% gezond en heel dankbaar daarvoor! Maar mijn gezondheid is geen reden om ziekte niet nader te onderzoeken...

   Verwijderen
  2. Goeie vraag: Waarom zondigen mensen nog steeds als Jezus ons heeft vrijgemaakt van ziekte en zonde? Ik geloof namelijk, dat dat helemaal niet nodig is - bewúst zondigen dan. MAAR ik weet ook, dat ik door Jezus' offer (en mijn wedergeboorte) niet in 1 klap ben verlost van het hébben van zonde: ik merk nog steeds boosheid, ongeduld en jaloezie in mijzelf, dat is niet in 1x weg. M.i. heeft dit júist te maken met het menselijke, sterfelijke vlees (lichaam) dat ik met me meedraag tot het moment dat het wordt omgeruild voor een onsterfelijk lichaam. Wat uit vlees is, is vlees, en blíjft vlees. Wat uit de Geest geboren is, is geest -> wedergeboorte is iets geestelijks (Joh 3). Dat zijn dus twee verschillende dingen. Ik héb zonde in mijn vlees, maar ik laat mij er niet door beheersen in mijn geest/gezindheid. Ik kan ziek zijn (mijn lichaam), maar ook daar laat ik me niet door beheersen in mijn geest/gezindheid... Want van die overheersing DAAR heeft Jezus mij nu van verlost (Rom 6-7-8). Mijn vleselijke, aardse lichaam is onderhevig aan de gevolgen van de zondeval, maar in mijn geest draag ik nu reeds het eeuwige leven!

   (Zit nu gewoon hardop te denken, en besef dat een antwoord in deze kwestie gewoon helemaal niet makkelijk en pasklaar is. Ben het met je eens dat we vaak veel te weinig beseffen wat Jezus voor ons heeft gedaan!)

   Verwijderen
  3. Hoi Marja... ik kom zo ineens op je blog terecht met de frisse kijk. :)
   Psalm 91 is inderdaad een mooie Psalm, zoals je hierboven in je reactie aangeeft:
   " Uiteindelijk geloof ik dat dat Gods bijbelse wil is; dat wij gezond en oud sterven... je ziet dat door heel de Bijbel heen terugkomen. Er staat nergens dat we van ziekte dood moeten gaan, wel dat we oud en verzadigd zullen zijn. Dat is zelfs een belofte uit Psalm 91:16 "Ik zal hem met lengte van dagen verzadigen".

   Ik dacht daar es even over na. Als ik er dan (dus) vanuit ga dat we als gelovigen toch oud moeten worden en dan zo dat we verzadigd zijn van het leven... het eigenlijk heel positief 'eindigt'... Dan zou dat zeker gelden voor christenen in deze tijd.

   Toch is er wel een gedeelte in het NT, in Romeinen 8 wat er ook een andere blik op geeft; niet 'oud en verzadigd zijn van het leven..'. zoals je onderuitgezakt in je stoel kan zitten na een misschien wel wat overdadige maaltijd... Hier staat dat wij, de gelovigen van nu 'zuchten' als we kijken op ons leven en misschien wel ons lichaam, want daar willen we wel graag van verlost worden...

   Ik doel op deze verzen:
   22 Want wij weten, dat tot nu toe de ganse schepping in al haar delen zucht en in barensnood is. 23 En niet alleen zij, maar ook wij zelf, [wij,] die de Geest als eerste gave ontvangen hebben, zuchten bij onszelf in de verwachting van het zoonschap: de verlossing van ons lichaam.

   Dit is toch wel iets anders wat hier beschreven staat: we zuchten hier in afwachting van de verlossing van ons lichaam. Al hebben we de Geest als eerste gave ontvangen. Dat wel... maar de rest, wat ons lichaam betreft is nog niet zo in jubelstemming lijkt het,...

   Hoe zie jij dat?

   Verwijderen
 4. Dit blog staat nu ook op m'n leeslijst!
  Wat een mooie stukken heb je geschreven...ik heb heel wat in te halen.
  Het blog van vandaag wat spreekt me enorm aan en ik GELOOF er ook in. Het avondmaal gaat zoveel dieper dan een soort ritueel waar we met z'n allen aan gewend zijn geraakt.
  Ook wij hebben veel mensen zien genezen ná het belijden van zonden.Ook zien we veel mensen die blijven volharden in bepaalde zonden en de laatste tijd is pornografie een steeds terugkerend onderwerp.....
  Toch is het altijd weer moeilijk om iets te zeggen tegen mensen die niet genezen, vind je ook niet?
  Het lijkt dan net of ze zelf schuldig zijn aan hun ellende.
  Laten we ons ook als gemeente van Jezus verantwoordelijk voelen voor de ziekte van anderen en voor hun bidden!
  Maar steeds maar blijven hangen in hoe gebroken deze wereld is lijkt me geen oplossing, dan gebeurt er niets en het zijn ook niet de woorden die Jezus sprak.
  Gelukkig zei Hij niet: sorry mensen maar de wereld is nu eenmaal een geroken wereld, Ik kan niets voor jullie doen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dieneke, fijn dat je mijn blog hebt toegevoegd, ik heb hetzelfde met jouw gezellige blog gedaan :)
   Hartelijk dank voor je waardevolle commentaar op deze post, jouw woorden voegen er weer zoveel aan toe! Ik denk inderdaad dat we nooit tegen een zieke moeten of kunnen zeggen dat er zonde in zijn/haar leven is, dat laat ik aan de Heilige Geest over :) In mijn eigen leven stel ik mezelf die vraag trouwens wel hoor, altijd goed om te doen.
   Jouw laatste zin raakt dit onderwerp het meest denk ik. Jezus zei ook niet, sorry folks, we leven nu eenmaal in een zondige en gebroken wereld. Hij gebruikte dat feit niet als excuus, maar juist als reden om er wat aan te doen. Ik geloof zeker dat Hij die taak, na zijn vertrek, aan de gelovigen heeft opgedragen. het is aan ons de schriften te onderzoeken en de hulp van de Heilige Geest in te schakelen.
   Ik heb voor mensen gebeden die daarop genezen werden, ik heb ook gebeden voor mensen die niet genazen of zelfs overleden... Ik snap zeker niet altijd waarom de dingen gaan zoals ze gaan. Maar het is zeker geen reden om maar niks te doen en lijdzaam af te wachten tot de Heer ons komt halen, dan zou ik Zijn opdracht niet goed hebben begrepen.

   Verwijderen
 5. Bedankt dat je m'n blog hebt toegevoegd.
  Ennu...geen geroken, maar een gebroken wereld :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja Marja een onderwerp waar je niet over uitgepraat raakt,ook ik hoop nog steeds door Hem genezen te worden,en als het hier over gaat,bekijk ik mijn leven weer eens,in de hoop dat ik geen zonden tegenkom,omdat ik al vanaf mijn 33ejaar,altijd moe ben en overal hoofdpijn van krijg,maar in een nieuwe wereld zullen alle ziekte zijn verdwenen,daar houd ik me aan vast.liefs van Sjanie.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben benieuwd Marja, hoe je hier in zult staan wanneer je toch ziek wordt, èn ziek blijft ...

  BeantwoordenVerwijderen