zaterdag 24 juni 2017

Geestelijke identiteit (2)

Fijn dat jullie allemaal weer meelezen en hartelijk dank voor de reacties op deze blog via Twitter, Facebook en Google+.

Bij identiteit denken we veelal heel eenzijdig, alsof er maar één antwoord op de vraag 'wie ben ik?' is. Mensen raken verward over hun identiteit omdat er niet één heldere definitie te vinden is en al snel worden er dan etiketten opgeplakt als schizofreen of borderline of weet ik veel wat. Maar laten we eerlijk zijn.... je kan toch best zowel moeder, dochter, zus als tante zijn? Ja, allemaal tegelijk.

We kunnen toch zowel echtegenoot als vriend als vader zijn? En zo is het eigenlijk ook met de geestelijke identiteit die we in God hebben. In mijn vorige blogje schreef ik al dat we de identiteitsvraag niet kunnen loskoppelen van de identiteitsgever, namelijk God zelf. In Hem vinden we onze ware identiteit en die bestaat uit vele facetten. In de komende blogjes zullen we er eens een paar onder de loep nemen.

De meest cruciale en levensveranderende openbaring die een mens over zijn of haar identiteit kan krijgen is dat we een kind van God kunnen zijn! Ik zeg bewust 'kunnen', want zoiets gebeurt niet vanzelf. Ja, we zijn allemaal schepsels van God, maar een kind (zoon of dochter) van God worden we door Jezus te ontvangen in ons hart, in ons leven. De Bijbel is daar heel duidelijk over: Wie hem [Jezus] wel ontvingen en in zijn naam geloven, heeft hij het voorrecht gegeven om ​kinderen​ van God te worden (Johannes 1:12).

Een kind van God worden is een voorrecht, geen automatisme. Het gebeurt als we bewust besluiten Jezus in ons leven te ontvangen en in Zijn naam te geloven. Dat klinkt simpel, maar het gevolg is een radicale ommedraai in ons leven... we leven niet langer voor onszelf, maar voor Hem! Die beslissing (ongeacht onze leeftijd en of we nu wel of niet christelijk opgevoed zijn) betekent een nieuw begin. We worden 'opnieuw geboren'. Johannes 1:13 zegt het zo: Zij [die Jezus wel ontvingen] zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God.

Een zoon of dochter zijn van de Allerhoogste God is de hoogste identiteit die er is!

4 opmerkingen:

 1. Prachtig beschreven weer Marja, heel helder. Ook heel herkenbaar.
  En zoals dat zo vaak gaat, door dit te lezen moest ik weer denken aan iets dat ik in 2007 of 2008 heb geschreven voor de begrafenisdienst van de moeder van een vriendin van ons.
  Ik wil het hier wel even weer onder plakken. Misschien hebben meer mensen, kinderen van God er iets aan.

  Kind van God

  Kind van God,
  je bent gedoopt
  in de naam
  van de Vader, je Schepper,
  de Zoon, je Redder,
  en de Heilige Geest, je Helper
  die altijd bij je is.

  Kind van God,
  geschapen om te leven,
  je hebt je doop beleden,
  je Helper
  heeft steeds met je
  meegebeden,
  jou heel je leven bijgestaan
  en heeft ervoor gepleit
  dat je geheel bevrijd
  voorgoed naar huis mag gaan.

  Coby Poelman-Duisterwinkel

  Uit: "Granaatjes met een gouden slot" (2015)

  BeantwoordenVerwijderen