dinsdag 8 januari 2019

God, een mysterie geopenbaard (5)

'Jezus was er altijd al, Hij is de eeuwige God, en alles heeft zijn bestaan te danken aan Hem' schreef ik in mijn vorige blogje.

Ik doelde daarmee op het gedeelte in de brief aan de Colossenzen dat we in deze blogserie onder de loep nemen, een gedeelte dat gaat over de superioriteit van Christus.

Laten we eens kijken naar Colossenzen 1:18, daar staat geschreven:

Hij is het hoofd van de Gemeente, Zijn lichaam. Hij is het begin van alles en ging ons als eerste voor in de opstanding uit de dood. In alles is Hij de eerste.

Wow, zoveel openbaring over wie Hij is in één zin, geweldig! Jezus Christus is het hoofd van de universele Gemeente (alle kerken ter wereld), ook wel Zijn lichaam genoemd. Zijn lichaam op aarde, zoals Hij zelf tweeduizend jaar geleden rondliep: goed doende en genezende (Handelingen 10:38). Dat is het mandaat en de blauwdruk van de Gemeente!

Hij is het begin van alles! Ja, Hij is de bron van ons bestaan, de Alfa en Omega, het begin en het einde. Zonder Hem bestaat er niets. Het universum wordt door Hem bij elkaar gehouden staat er in sommige Engelse vertalingen.

Hij ging ons als eerste voor in de opstanding uit de dood. Bijzonder, als je de Bijbel leest kom je erachter dat er al vaker mensen uit de dood waren opgestaan... maar zij moesten op een dag toch weer sterven. Hier wordt mijns inziens dan ook niet bedoeld dat we lichamelijk uit de dood kunnen opstaan. Ik denk dat Paulus (de schrijver van de brief aan de Colossenzen) doelt op de woorden van Jezus: Ik ben zelf het leven. Wie in Mij gelooft, zal leven, zelfs als hij gestorven is (Johannes 11:25). Jezus belooft eeuwig leven voor wie in Hem geloven!

In alles is Hij de eerste! In alles... wat we ook doen of verzinnen, Hij ging eraan vooraf. Zonder Hem zouden we niet eens bestaan. Ik hoop dat Hij ook de eerste in jouw leven mag zijn.

11 opmerkingen:

 1. Wat heb je dit weer mooi duidelijk omschreven en in herinnering gebracht. Ooit zei iemand tegen mij dat ze bij het avondmaal zo'n nare gedachte kreeg als uitgesproken werd bij het delen van het brood: Neemt, eet, dit is mijn lichaam. Ze had er moeite mee om het brood te zien als Zijn lichaam. Nu ik dit stukje van jou hier lees, ontsproten uit het Woord van God moet ik daar aan denken. Met te zeggen: Dit is mijn lichaam kan dus ook bedoeld zijn de gemeente die het brood ontvangt. Het kan voor die vrouw een andere kijk op het gebeuren geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Coby, dank voor je reactie. Het brood dat wij delen symboliseert wel het lichaam van Jezus, maar idd zijn wij als gelovigen nu het lichaam. Dat zou op zich weer een interessante blogserie/bijbelstudie kunnen worden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo heb ik dat inderdaad ook altijd gezien, het brood als symbool voor Zijn lichaam. En tegelijk is de gemeente ook Zijn lichaam en Hij het hoofd. En dan heb je ook nog dat deel uit de Bijbel over als 1 lid lijdt lijden alle leden en Jezus zegt Ik ben het brood des levens. Het geeft weer veel stof tot denken.

   Verwijderen
  2. Jij kan er vast wel iets diepzinning over dichten Coby :)

   Verwijderen
 3. Je laatste zin is zo sterk. Daar heb ik wat aan op dit moment. Dank je

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een geruststelling dat Hij er altijd is.

  Mooi blogje Marja.

  BeantwoordenVerwijderen