woensdag 16 oktober 2024

Hartritmestoornissen en Jezus

In de wereld zullen jullie het zwaar te verduren krijgen. Maar houd moed! Ik heb de wereld overwonnen.
[Johannes 16:33]


Houd moed, zei Jezus. Met andere woorden: wees bemoedigd, wees getroost, vrolijk op. Oh, wat hebben we deze woorden nodig. Hoe gekker de wereld wordt, hoe meer we Zijn stem moeten horen, hoe meer we ons hart en Zijn volmaakte shalom moeten bewaken.

Ik las in een medisch artikel dat hartritmestoornissen een veelvoorkomend euvel is. Als je 100 mensen zou ondervragen, zouden ongeveer 90 van hen onregelmatige hartkloppingen hebben gemeld. Het is meestal ongevaarlijk, maar stress, angst, cafeïne en medicatie kunnen ervoor zorgen dat ons hart vreemd gaat doen.

We kunnen niet veranderen wat er in de wereld gebeurt; de oorlogen, de rampen, het drama. Maar we kunnen wel veranderen hoe die gebeurtenissen ons hart beïnvloeden. Kolossenzen 3:15 zegt:

En laat de vrede van God heersen in uw harten, waartoe u ook in één lichaam geroepen bent; en wees dankbaar.

Heb je het woord 'heersen' opgemerkt? Vrede heerst. Nee, niet in deze wereld, maar wel in onze harten. Daar begint de verandering, voor iedereen! Jezus is de Vredevorst. Hij wil in ons wonen én heersen. Zijn verblijf in ons leven maakt het verschil.

Waarschuwing: Er is wel een bijwerking! Een vredig hart leidt tot een gezond lichaam [Spreuken 14:30a, vertaald uit de NLT].