donderdag 26 april 2007

Lezen Is Leren

Kleine groep schaart zich rond Sacred Sabbath

Recentelijk zijn we een kleine groep begonnen in ons huis, nou ja, in de tuin mag ik wel zeggen. Het prachtige weer zorgt ervoor dat we buiten bij elkaar kunnen komen om het eerste boek in deze serie, Sacred Sabbath, samen te lezen. Samen lezen is echt leuk! Dit is echt geen suffige studie, ten eerste omdat de mensen niet suffig zijn, ten tweede omdat het boek dat niet bepaald is! Het maakt echt niet uit hoe vaak ik hoofdstuk 1 lees, ik ontdek er steeds weer nieuwe waarheden in.
Hier zijn bijvoorbeeld een paar van de discussiepunten die ter sprake kwamen naar aanleiding van het eerste hoofdstuk:
 • "Als God spreekt, schept Hij." Wat weet je van God's scheppende kracht? Hoe zit het met onze woorden, hebben die scheppende kracht? (denk aan: ik ben moe, dat kan ik niet etc.)
 • "God spreekt nog steeds." Hoe spreekt God tot mensen vandaag de dag? Heb je wel eens zoiets ervaren? (denk aan: wonderen, muziek, de bijbel etc.)
 • "God is geen mysterieus God, ergens ver weg op z'n eigen veilige planeet." Oh nee? Wat is jouw Godsbeeld? Waar is dat op gebaseerd? Zou je meer over God willen leren? (denk aan: religie, cliche's etc.)
Dit is slechts een greep uit de vele onderwerpen die de revue zijn gepasseerd deze week. Ik heb dit boek geschreven met de hoop en verwachting dat het gedachten zal losmaken bij de lezer. Laat die gedachten maar komen en schrijf.... schrijf in het boek, onderstreep, zet uitroep- en vraagtekens, teken, kleur en krabbel. Gebruik het boek, maak het je eigen!

2 opmerkingen:

 1. Hoi Jan en Marja,

  Ik zit even na m`n middagdienst te ubrimeren. De eerste keer tijdens de samenscholing in jullie huis hadden we het over de Heilige Geest. Ik denk zelf al jaren dat dit inderdaad voor een deel(?) je geweten is. Maar als dit zo is dan hadden mensen voor pinksteren geen geweten. Lijkt mij ook niet kloppen. Is hier iets in de bijbel over te vinden? As er weer een volgende sessie komt zal ik proberen daar bij te zijn. Het is nu door vakantie en werk een ietwat in het water gevallen. Wel erg leuk dat er zoveel animo voor is!
  Groenten, G-Jan

  ps wat is VC?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke vraag, interessant onderwerp ook. Ik zie de HG niet zozeer als geweten, meer als communicator. Onze geest communiceert met de HG omdat ons verstand daarvoor te beperkt is. Voor pinksteren was de HG er natuurlijk ook, alleen niet zozeer in mensen, maar op sommigen die daarvoor uitgekozen waren (priesters en leiders bijv.). Als men iets wilde weten van God (inderdaad meestal morele kwesties, kwesties van het geweten)moest men dat via die uitgekozen persoon vragen. Met pinksteren is de HG beschikbaar geworden voor iedereen.
  By the wee, we hebben geen geest, we ZIJN geest, hebben een ziel en leven in een lichaam. We zijn 3 en toch 1! Yep, naar Zijn evenbeeld!

  BeantwoordenVerwijderen