zaterdag 1 augustus 2009

Vraag van Jezus

Wat leest u daar?

De meeste christenen zijn niet al te enthousiast als het over Gods wetten gaat. Boeken over dit onderwerp zijn vaak saai en wellicht hebben we er meer preken over gehoord dan ons lief is. Vaak verwachten we niet eens meer er ooit nog iets nieuws over te leren. Toch heb ik mogen ontdekken dat er altijd weer nieuwe dingen te leren zijn over Gods geboden. De boeken die ik schrijf zijn daar een levend bewijs van! God’s woord is altijd verfrissend. Neem nou de manier waarop Jezus de mensen aansprak over de wet, ik haal daar steeds weer iets nieuws uit! Hij leerde de mensen dat ze de wet niet alleen moesten lezen, maar ook vervullen door ernaar te gaan leven. Op een dag vroeg een godsdienstige man Hem wat hij moest doen om eeuwig leven te ontvangen. Natuurlijk had Jezus hem kunnen zeggen dat Hijzelf de weg, de waarheid en het leven was, maar dat deed Hij niet. Hij beantwoordde de vraag van de man met een wedervraag en zette hem zo aan het denken:

Wat staat er in de wet geschreven? Wat leest u daar? (Lucas 10:26)

In het engels staat er ‘hoe leest u het?’ Hij zei niet: wat zeggen de studieboeken erover, wat heeft u van de dominee geleerd of hoe behandelt uw theologie dat? Nee, Zijn vraag is heel persoonlijk: Wat leest u daar?
Ik denk dat Zijn vraag aan ons vandaag de dag hetzelfde is. Het gaat er niet om wat anderen van Zijn wetten en geboden vinden, maar wat de Bijbel er over zegt en hoe wij het lezen en ontvangen. We zouden het ons doel kunnen maken de Bijbel zo te lezen en de Heilige Geest te vragen ons te verlichten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten