vrijdag 5 maart 2010

Land zonder moeite

Wie wil de prijs aanemen zonder ervoor te hebben gevochten?
Afgelopen week hoorde ik, tijdens mijn work-out, een advertentie op de radio. Het ging over een leermethode waarmee een drie-jarig kind kan leren lezen op het niveau van een groep 3 leerling, zonder moeite... echt waar! Eeerlijk gezegd verbaasde het me dat het bereiken van een doel zonder daarvoor moeite te doen ook maar enigzins aantrekkelijk zou kunnen zijn voor iemand. Wie wil de prijs aannemen zonder ervoor te hebben gevochten? Wie wil de eer krijgen zonder bloed, zweet en tranen? We hebben tijdens de Olympische Winterspelen weer kunnen zien dat glorie zonder moeite niet mogelijk is. Toch schijnen we hier, in de USA, in ‘het land zonder moeite’ te leven. Gewicht verliezen zonder dieet, een strak lichaam zonder work-out, talen leren zonder studie, het wordt allemaal aangeprezen.
Ik vraag me af, zelfs al zou het mogelijk zijn iets te bereiken zonder daarvoor moeite te doen, of dat wel zo leuk is? Waarom zouden we zelfs maar in de verleiding worden gebracht door lege beloftes die ook nog tegen de principes van God’s Koninkrijk ingaan? Jezus zei, Doe alle moeite om door de smalle deur naar binnen te gaan. Alle moeite! Er is niet zoiets als een beetje moeite, of halve moeite, laat staan geen moeite! De bijbel gaat verder en leert ons in Romeinen 14:19
- Laten we daarom streven naar wat de vrede bevordert en naar wat opbouwend is voor elkaar
- Span u in om door de samenbindende kracht van de vrede de eenheid te bewaren die de Geest u geeft (Ef. 4:3)
- Streef ernaar in vrede te leven met allen en leid een heilig leven (Hebr. 12:14)
In het engels wordt hier overal het woord 'effort' (moeite) gebruikt. Ik voel me vrij om, op basis van zulke teksten, te zeggen: een moeiteloos leven kan geen geen bijbels leven zijn.
We kunnen niets doen om ons eeuwig leven te verdienen, maar we kunnen er alles aan doen om vanuit die positie te leven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten