maandag 30 augustus 2010

Reizend door de Bijbel

Hij sprak en het was er
Het is bijna 25 jaar geleden dat ik mijn man leerde kennen. In die 25 jaar heb ik heel veel van de wereld mogen zien, want al snel bleek dat we beiden een liefde voor reizen hadden en een nieuwsgierigheid naar andere kulturen, talen en volkeren. Heel veel later is daar nog een nieuwe liefde bij gekomen: reizen door de Bijbel! Mijn eerste Bijbel met verwijzingen en aantekeningen was de engelse New International Version.

Wow, wat ging er een wereld voor mij open! De 66 boeken zag ik niet langer als onafhankelijke schrijverij van een aantal geinspireerde geesten, maar als een grote puzzel waarvan ik elke dag een stukje mocht aanleggen. Iedere dag groeide het besef dat al die mensen, al die ooggetuigen, al die schrijvers en dichters onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, door alle eeuwen heen!

Over de schepping bijvoorbeeld kan ik uren filosoferen, mijn menselijk verstand is te klein om de grootsheid van het heelal te bevatten. Toch vind ik iedere keer 'triggers' in de Bijbel die mij weer verder aan het denken zetten. Hebreeen 11:1-3 vertelt mij bijvoorbeeld het volgende:
Wat is geloof? Het is de absolute zekerheid dat onze hoop ook werkelijkheid wordt en het is het bewijs van dingen die wij niet kunnen zien. Vroeger hebben vele mensen vanuit dit geloof geleefd. Zij zijn ook door hun geloof bekend geworden. Door het geloof weten wij dat het heelal door een woord van God gemaakt is; dat het zichtbare uit het onzichtbare is voortgekomen.

Wat een fantastische verzen zijn dat! Het onzichtbare is voortgekomen uit het onzichtbare door een woord van God, door zijn spreken! De reis door de bijbel voert mij vervolgens eeuwen en eeuwen terug naar de psalmist die in lied 33:6 en 9 zijn overtuiging opschreef,
De hemelen werden door het woord van de Here gemaakt; alles wat er in is, ontstond door Zijn adem... Want God sprak en toen was het er. Op Zijn gebod stond alles er.
De psalmist was er van overtuigd dat het zichtbare om hen heen, de natuur, voort was gekomen uit het onzichtbare, de woorden van de Schepper!

Mijn reis is nog niet ten einde... ik kom aan bij de profeet Jesaja die de stem van God goed kon verstaan. Hij ontvangt inzicht over de kracht van Gods woorden aan de hand van een voorbeeld uit de natuur (55e hoofdstuk, verzen 10 en 11):
Zoals de regen en de sneeuw vanuit de hemel naar beneden komen en op de grond blijven liggen om de aarde water te geven, het koren te laten groeien, zaad voor de boer en eten voor de hoingerigen te produceren, zo is Mijn Woord ook. Ik stuur het uit en het levert altijd vrucht op. Het doet alles wat Ik wil en bereikt datgene, waarvoor Ik het wegstuur.

Prachtig vind ik dat, de stukken tekst uit de verschillende Bijbelboeken vormen als het ware een rode draad, een gedachte die geformeerd en bevestigd wordt. Mag ik deze blogpost eindigen met de woorden van het begin?
Toen zei God: "Laat er licht zijn." En toen was er licht.

10 opmerkingen:

 1. Ha Marja,

  Ik lees al een tijdje mee op je log. Ik wordt altijd weer geinspireerd door jou frisse kijk op de Bijbel. Leuk dat we elkaar nu linken...

  Hartelijke groeten,

  Annerieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja leuk Annerieke, ik zag je blog vandaag pas voor het eerst en vond 'm direct leuk, afwisselend en uitnodigend!
  Bedankt voor het lezen van mijn schrijverijen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er is geen mooier boek dan de Bijbel.
  Mooie verhalen, insprirenend en troostend.
  Prachtig gewoon.

  Groeten Herma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankjewel voor je reactie, Marja. Als je op zo´n manier door de Bijbel en je leven reist, ben je een rijk mens!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het heerlijk hoe je schrijft. Ik lees in één stuk door.

  Ik vind het heerlijk om in het engels te lezen. Mijn gevoel zei vaker dat ik in het engels de bijbel moest gaan lezen.

  Ik moet nog wel een engelse bijbel aanschaffen, maar voor nu lees ik het even online.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is inspirerend om zo telkens een stukje van Gods geheimen te ontdekken. Iedere keer zie je weer iets, soms net weer van een andere kant.

  Liefs: Aritha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De engelse versie van de bijbel is echt geweldig! Ik krijg een veel beter beeld en er zijn al een paar stukken waar ik jaren mee zat en heb al antwoorden gekregen. Geweldig! Alleen over het stukje over de supernatural beings is iets waar ik nog niet over uit ben.

  Ik wil nu echt een engelse bijbel. Heerlijk :).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hey, leuk je weer te zien opduiken, Petra!

  BeantwoordenVerwijderen