dinsdag 30 oktober 2012

Bezoek aan de Sorek grotten in Israel

We zijn terug van een heerlijke vakantie in Israel. Op onze laatste dag zijn we nog op een heel bijzondere plaats geweest in de buurt van Hebron, namelijk de Sorek grotten. Ik had dat al een paar jaar op mijn lijstje met 'places to see' staan. Sorek is namelijk de naam van de hoofdpersoon in mijn boek Levensadem.

Ik heb indertijd bewust voor die naam gekozen. Ik wilde een naam die niet bekend was, maar wel bijbels. Ik zocht wekenlang naar een opvallende en betekenisvolle naam voor het ongeboren kind in de baarmoeder (want daar gaat Levensadem over) en zo kwam ik in Richteren 16:4 het dal van Sorek tegen; Enige tijd later begon Simson een verhouding met een vrouw uit het Sorekdal, een zekere Delila. Na enig speur- en Googlewerk kwam ik erachter dat die naam slechts eenmaal in de Bijbel voorkomt en een profetische betekenis heeft; precies wat ik zocht voor de hoofdpersoon in mijn boek.

De Sorek grotten vallen inmiddels onder het Nationale Parken systeem in Israel. Als we na lang zoeken en rondrijden over kleine bergweggetjes eindelijk bij de ingang van het park aankomen, staan daar diverse schoolbussen. Honderden Arabische en Joodse scholieren zijn ook nieuwsgierig naar de Sorek grotten. Via een lange trap dalen we af, de grot in. Het is er vochtig en warm (precies zoals ik de baarmoeder in Levensadem heb beschreven, bedacht ik me) en in eerste instantie lijkt het donker. Maar als je ogen daaraan gewend zijn zie je ineens allerlei prachtige vormen, buitenaardse vormen... alsof we in een science fiction film zijn beland. Kleine rode en paarse spotjes verlichten de binnenkant van de grot. Wow, wat is het daar mooi! Onbeschrijfelijk.

Via een smal paadje kun je door de grotten dwalen, als de schoolkinderen weg zijn is het er heel stil. Zo nu en dan hoor je alleen water druppelen. Wat bijzonder, wat mooi om hier te zijn. Sorek heeft zijn oorsprong in Israel, dat maakt hem een heel bijzonder kind!

Fragment uit Levensadem:
Donderdagnacht, week 23
"Is het echt mogelijk om als mens zo overstelpt te worden door zorgen en omstandigheden van het leven dat je de macht en kracht van het Levende Woord vergeet? Ik klaagde notabene over het donker en vergat totaal dat Hij dat zondermeer kan uitdoven, wegvagen, voor altijd weg. Duisternis heeft geen macht over het echte licht. Laten we dat vandaag eens omdraaien: het echte licht overweldigt de duisternis. Dat zal ik nooit meer vergeten. Ik wil je de woorden van David nalaten die veelvuldig over dit onderwerp schreef: U, Heer, mijn God, verlicht mijn duisternis (Psalm 18:29 NBV)"

PS: Levensadem is nu ook te bestellen via mijn webshop.

9 opmerkingen:

 1. Prachtig verwoord Marja! De baarmoeder krijgt ineens een heel andere dimensie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb natuurlijk geen idee hoe het in een baarmoeder is, maar daar in die grot kreeg ik wel ineens dat gevoel van thuiskomen... het was er wonderlijk mooi.

   Verwijderen
 2. Wat beschrijf je het mooi. Schitterende foto van de grot. Ik ben benieuwd naar meer. Bedankt voor de tekst uit de psalm van David. Hij verlicht mijn duisternis. We komen altijd weer bij Hem uit! Mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij verlicht mijn duisternis... mooi he?! Ik moest nog aan je denken, die groot zou elke kunstenaar inspireren, wat een kleuren en vormen!

   Verwijderen
 3. Inderdaad Mirjam, prachtig verwoord. Marja, wat een bijzonder verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wilde hier al een tijdje heen Wendy, de naam Sorek heeft voor mij toch een bijzondere klank gekregen, en dan te bedenken dat zo'n plaats echt bestaat!

   Verwijderen
 4. Zoals de anderen ook al zeggen: prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En daar sluit ik me ook bij aan. Bijzonder verhaal wat je hebt geschreven en wat een geweldige ervaring om dan op zo'n plek te zijn. Wonderlijk!

  BeantwoordenVerwijderen