Afgelopen weekend zag ik ergens een kaartje liggen met de volgende vraag erop: Hoe komt het dat een tientje zo weinig is als we gaan winkelen en zo veel als we het in de kerkzak doen?
Het kaartje sloot precies aan bij een gelijkenis uit Lucas 12 die ik een paar dagen daarvoor las. De gelijkenis van de dwaze rijke man... of, om het wat dichter bij huis te brengen, de gelijkenis van de dwaze rijke Hollander. In een paar verzen legt Jezus uit wat het gevaar is van alsmaar meer spullen vergaren en bewaren. Wie geniet er van het pensioen waar je zo hard voor hebt gewerkt als je plotseling dood gaat, vraagt Hij aan de toehoorders. Dan eindigt Hij met deze woorden (vers 21): Zo vergaat het iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is bij God.
Dat is weer zo'n les waarvan je denkt 'die sla ik liever over'. Want Jezus heeft natuurlijk gelijk, het is zoveel makkelijker om spullen voor onszelf te kopen dan om iets weg te geven. Tien, twintig euro is zo weg, maar een briefje van twintig in een collectezak gooien of aan een goed doel geven...? Haha, je maakt een grapje zeker?! In de engelse (King James) vertaling staat er trouwens maar niet rijk is naar God toe.
Geld voor onszelf uitgeven... oke. Maar staat het in verhouding tot wat we aan God geven?
Wijze les! Ik denk er vaak aan dat het geld niet 'van mij' is - ik heb alles wat ik heb 'in beheer' gekregen, mijn Heer vertrouwt mij toe dat ik er op de juiste manier mee omga. Dat geeft een goed perspectief en laat mij beter nadenken over mijn uitgaven.
BeantwoordenVerwijderenHeel vaak zijn die lessen van Jezus zo simpel dat het bijna niet te geloven is. Beheerders, dat zijn wij ja. We mogen genieten van onze wellvaart, maar er niet aan hangen...
VerwijderenJe spreuk is beschamend waar! Ik merk het zelf ook maar al te vaak. Belangrijk om stil te staan bij Jezus' wijze lessen, want hij weet precies hoe wij in elkaar zitten.
BeantwoordenVerwijderenJa, wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon :)
VerwijderenHelemaal met Annemieke eens. Het geld dat wij hebben is niet van ons, we mogen het 'lenen' en ermee schuiven.
BeantwoordenVerwijderenWel goed om eens over na te denken hoe we er dan mee 'schuiven' ook al is het niet ons eigen geld.
't Is ook altijd een goede vraag of wij God de restjes geven van ons geld of dat Hij bovenaan ons prioriteitenlijstje staat!
Weer stof tot nadenken Marja, thanks.
We blijven daar zelf ook altijd bovenop zitten Wendy, want vaak zak je ongemerkt weer af. Onze 10% geven wij standaard weg, maar daarna komen er nog vele giften en ook daar willen we niet krenterig in zijn!
VerwijderenHello:)
BeantwoordenVerwijderenMooie levensles waar ik samen met Jeroen veel mee bezig ben.
BeantwoordenVerwijderenNa 10 procent, giften, twee studerende kinderen en sinds kort een extra kostganger blijft er weinig tot niets over voor onszelf, maar juist dat maakt het leven met God zo spannend. Hij laat steeds weer zien dat we op Hem kunnen vertrouwen en dat Hij in al onze noden voorziet en zelfs meer doet dan dat.
Zo kreeg ik laatst zomaar een tas kleding voor mezelf en mocht ik een hele stapel prachtige tijdschriften lenen.
Een vriendin die ik sinds kort ken,bood me aan om me te leren brood bakken en na die ochtend ging ik naar huis met een warm vers brood...zomaar gekregen! Dan zit ik zingend op de fiets!!!
Ik herken dat wel Dieneke. Als we nooit eens krap zitten weten we ook niet hoe het voelt als God met een onverwachte zegening komt :)
VerwijderenWaar ons geld heengaat, laat vaak meer zien van ons geestelijk leven dan we beseffen. Toch vind ik de balans wel eens moeilijk, je mag genieten, je moet tevreden zijn, geef en je zult ontvangen. Het blijft een les voor het leven. Ben me er weer even extra bewust van!
BeantwoordenVerwijderenIk zal er wellicht nog een korte post aan wijden Linda, want het begint inderdaad met bewustwording.
VerwijderenGeweldig, Marja, hoe je dit gedeelte zo naar het alledaagse leven brengt. Best confronterend, maar zo waar. En....alles wat ik heb, is uit Hem en tot Hem.
BeantwoordenVerwijderenToepasbaar en bruikbaar maken ja, de Bijbel is tenslotte een levend woord! Ook voor vandaag.
VerwijderenJa dat klopt, geven is soms best heel moeilijk. Ik geef graag aan heel kleine projecten waar mensen direct bij betrokken zijn.
BeantwoordenVerwijderenWij ook Gerreke, dat geeft zoveel wederzijdse blijdschap en voldoening!
Verwijderen