maandag 11 november 2013

Rustplaats

Rustplaats in Apollonia National Park, Israel
In Nederland zijn wij verwend met vakantiedagen en vakantieperiodes. Afhankelijk van onze financiële situatie kiezen we uit waar we onze vakantie door zullen brengen: thuis, in eigen land of in een ander land. Het avontuur is overal te vinden, of we nu besluiten om te gaan wandelen in Nationaal Park de Biesbosch of in de Alpen. Elk land heeft z'n charmes en bezienswaardigheden als we onze ogen openen.

Zo zie ik het lezen van de Bijbel eigenlijk ook. Zoals ik in mijn vorige blog post schreef ben ik momenteel het boek Handelingen aan het lezen, langzaam aan het lezen :) Dat betekent stilstaan, nadenken, aantekeningen maken, vragen stellen, verwijzingen opzoeken en opnieuw lezen. En dan te bedenken dat er 66 Bijbelboeken zijn... allemaal met hun eigen charme en bezienswaardigheden. Soms is het slechts een enkele zin die er uit springt of een enkel woord. Hoe dan ook, als je meeleest, zorg dan dat je de context (het hele verhaal of hoofdstuk) ook kent.

In hoofdstuk 7 las ik het volgende (vers 48 en 49, ik citeer even de Groot Nieuws vertaling voor alle duidelijkheid): De Allerhoogste echter woont niet in wat mensenhanden maken, zoals de profeet zegt: De hemel is mijn troon, zegt de Heer, de aarde mijn voetenbank. Wat voor huis willen jullie voor mij bouwen? Welke plek mij geven om te rusten? Wat een fascinerende vraag van God aan ons... 'een plaats waar Ik kan rusten' staat er in de NBV. God verlangt naar een huis, een rustplaats. Niet door mensenhanden gemaakt, maar door Hem zelf geschapen.

Wij zoeken over het algemeen rust bij God, maar heb je er wel eens over nagedacht dat God Zijn rustplaats ook bij ons wil vinden? Een plaats (ons lichaam = Zijn tempel) waar Hij zich thuis kan voelen, waar Hij welkom is en waar Hij met je kan praten?

6 opmerkingen:

 1. Hm...zo heb ik het nog nooit bekeken. Gaat het niet om een letterlijke rustplaats die God bedoelt te midden van Zijn volk? Bijzonder om te zien hoe je deze lijn doortrekt naar ons lichaam. Hij wil met Zijn Geest in ons wonen, maar is dit dan ook een rustplaats voor Hem?
  Ik wil het vers nog eens verder bestuderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik juist het bijzondere aan dit gedeelte Wendy... er staat duidelijk dat God NIET woont in plaatsen door mensenhanden gemaakt... wat blijft er dan over? Plaatsen die Hij zelf heeft gemaakt: het menselijk lichaam bijv. De Bijbel is daar duidelijk over: wij zijn nu de tempel waar Hij woont.
   Het verbaast mij dat God zegt dat Hij een plaats zoekt om te rusten... bij mij dus, bij ons... een fascinerende gedachte... inderdaad reden om dat eens verder te gaan bestuderen. Dat is de bedoeling van deze blog posts :)
   Groetjes, bedankt voor je reactie.

   Verwijderen
 2. Ik ga die vraag door mijn hoofd laten gaan.

  Het doet me denken aan één van mijn gedachtenpunten: wat doe ik mijn lichaam aan? Wat stop ik er in? Ga ik voor verse, groene producten en houd ik zo mijn lichaam schoon en in conditie, of kies ik voor vette, kant-en-klaar maaltijden, vervuil ik hiermee mijn binnenste en daarmee de tempel van Onze God?

  Ik neem jouw vraag mee in mijn gedachten. Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zijn mijn gedachten ook! Vervuil ik mijn lichaam of hou ik het schoon? Met gezond eten, sporten, maar ook met zuivere gedachten, met rust, met heiligheid. Als ik in het OT lees hoe precies God wilde dat Zijn tabernakel en later de tempel in Jerusalem werd gebouwd, leer ik daar veel van. Hij houdt van details, van schoonheid, van zorg... mooi he? Veel om over na te denken.

   Verwijderen
 3. Eerlijk is eerlijk: zo had ik het eigenlijk nog niet eerder gezien.
  Dankjewel voor deze fijne en bemoedigende visie.

  BeantwoordenVerwijderen