vrijdag 13 december 2013

Kopje onder ingewikkeld?

Als Nederlanders staan wij er wereldwijd om bekend dat we een mondig volkje zijn. We hebben overal een mening, een opinie over... ja, zelfs over het weer, heb ik wel eens iemand horen grappen.

Wij nemen niet alles zomaar voor waar aan. Het zit bijna in ons bloed, zou je kunnen zeggen, dat we eerst graag de plussen en minnen, de voor en tegens van iets willen onderzoeken. We willen weten waar we aan toe zijn, en met wie of wat we in zee (over dopen gesproken...) gaan. Die houding hebben we ook als het om het evangelie gaat. Het liefst zouden we God vertellen wat Hij beter wel en niet in de Bijbel had kunnen opnemen. We denken, we praten, we debatteren en we dubben.

Op mijn reis door het boek Handelingen kwam ik een tekst tegen, die mij over dit alles deed nadenken. Petrus houdt op een bepaald moment een toespraak en de Heilige Geest komt, behalve op de Joden, nu ook op de heidenen neer. Vrijwel direct rijst de vraag of deze mensen nu gedoopt dienen te worden. In hoofdstuk 10:48 (HSV) beëindigt Petrus de discussie, En hij beval dat zij gedoopt zouden worden in de Naam van de Heere. Toen vroegen zij hem enkele dagen bij hen te blijven.

Hij beval, hij gaf opdracht staat er in de NBV. Tsjonge, denk ik dan, dat zouden we hier eens moeten doen; mensen bevelen om gedoopt te worden. Dan zou er toch wel een ware revolutie uitbreken denk ik. In Nederland moet je eerst lid zijn van een kerk, dan een beginnerscursus volgen en daarna een aantal doopgesprekken voeren. Meestal is er al een jaar voorbij gegaan eer je de beslissing echt durft te nemen en dan moet je nog maar hopen dat er binnen zes maanden een doopdienst op de agenda staat. Als je als baby door je ouders bent gedoopt is het al helemaal ingewikkeld en soms zelfs onbespreekbaar om die doop te bevestigen door kopje onder te gaan.

Ik vraag me wel eens af of God moet huilen of lachen om ons getob. Persoonlijk lees ik die verzen enerzijds met blijdschap in mij hart, omdat de Bijbel er zo eenvoudig over is, anderzijds met verdriet... om wat wij er van gemaakt hebben. Zelfs de meest elementaire geloofszaken hebben we ingewikkeld gemaakt...

Hoe lezen jullie zo'n vers?

9 opmerkingen:

 1. Heel duidelijk verwoord. En het staat inderdaad allemaal heel duidelijk in de bijbel (over meerdere onderwerpen trouwens, het is allemaal echt niet zo moeilijk). Toch willen wij mensen er zelf ook iets over te vertellen hebben, misschien om het idee te hebben dat wij het bedacht hebben en ons er dan weer goed over kunnen voelen. Wij moeten leren accepteren dat we niet alles opnieuw uit hoeven te vinden. Dat proberen wij mensen al meer dan 2000 jaar :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat heb je mooi verwoord Harry, we hoeven inderdaad niet alles zelf uit te vinden :) De Bijbel is heel duidelijk over juist die zaken die ons nu bezighouden.

   Verwijderen
 2. Ja inderdaad daar ben ik ook wel benieuwd naar ja. Hoe mensen zouden reageren als je het bevel geeft te worden gedoopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zouden schrikken en in opstand komen denk ik. Ja maar, ja maar....

   Verwijderen
 3. Ik denk ook dat het niet zo moeilijk is. De Bijbel is er helder over. Als mensen maken wij het vaak ingewikkelder dan het is. We bedenken soms allemaal uitvluchten om maar niet te hoeven gehoorzamen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pijnlijk, maar wel waar, denk ik Wendy. Uitvluchten zijn het, terwijl gehoorzaamheid zo'n grote zegen brengt.

   Verwijderen
 4. Sommige christenen zijn niet minder christen omdat ze de doop anders zien. Zelf lees ik in de bijbel dat geloofsdoop bijbels is. Ik heb het eerlijk gezegd ook goed onderzocht voordat ik er echt van overtuigd was. Je moet ineens iets in je gedachten veranderen wat je altijd als waarheid geleerd hebt, dat valt niet mee, zo gaat God met ieder kind zijn eigen proces. Ik ken overigens genoeg kinderdopers die met ontzag voor God.s woord leven en dat ook uitdragen en ook genoeg grootdopers die dat niet doen. Alles wat we doen moet oprecht zijn, en God kijkt naar ons hart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gedoopt zijn (als kind of volwassene) is inderdaad geen bewijs of garantie dat je ook een heilig leven leeft, dat ben ik helemaal met je eens. Lees je de Bijbel wel, dat is de vraag die ik altijd stel.
   Jan zegt weleens: niet alle gedoopte mensen zijn gehoorzaam, maar alle gehoorzame mensen zijn gedoopt :)

   Verwijderen
 5. Haha, zo is het ook wel weer dan natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen