maandag 22 september 2014

Vrucht van de Geest (10)

Dit is alweer deel 10 in de serie over de vrucht van de Heilige Geest, zoals dat beschreven wordt in Galaten 5:22-23. Het is wel interessant om te lezen wat daaraan vooraf gaat: Het is bekend wat onze eigen wil allemaal teweegbrengt: ontucht, zedeloosheid en losbandigheid, afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit, afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen....

Au! Daar zit vast iets bij waar je wel eens mee te maken hebt! Gelukkig houdt het verhaal daar niet op... Want wat Gods Geest in ons wil laten groeien is heel mooi: De vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing (Galaten 5:22).

Als laatste staan we stil bij zelfbeheersing of, zoals in de Statenvertaling staat, matigheid. Een woord waar je vandaag de dag bijna om lachen moet. Wees eerlijk; in Nederland leven we in een tijd en maatschappij van overvloed. Een hele zak chips leegeten, een halve doos chocolaatjes naar binnen wurmen, uren en uren achter elkaar internetten, te veel drinken, en ga zo maar door. Te veel, te veel, te veel...

Matigen, we zijn er slecht in. Hoe vaker we het proberen, hoe vaker we falen. En dat is nu precies waarom God zélf ons daarin te hulp wil komen. Hij wil dat voor 'onze eigen bestwil' om het zo maar te zeggen. Want zonder zelfbeheersing zijn we zwak en staan we bloot aan allerlei gevaren. In Spreuken 25:28 staat: Iemand zonder zelfbeheersing is als een stad waarvan de muur is geslecht. In Het Boek staat: Een man, die zichzelf niet in de hand heeft, is als een stad zonder beschermende muur. Zonder zelfbeheersing zijn we een makkelijke prooi voor de vijand.

De zelfbeheersing die God in ons wil produceren is niet het soort van 'tanden op elkaar', 'nog even volhouden' en 'putten uit eigen kracht'. Het is een zelfbeheersing op de meest onwaarschijnlijke momenten. Juist als we denken dat het niet gaat lukken, wil de Geest ons te hulp komen. Vraag Hem er maar eens om!

7 opmerkingen:

 1. Inspirerend Marja. Dank je wel.
  http://keepcalmyesreadbooks.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het volhouden, daar zit het 'm in. Vaak heb ik goed intenties maar probeer ik het op eigen kracht te doen. Alleen met Gods hulp gaat het ook op lange termijn goed.
  Dank je wel voor dit blogje.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Marja, weer ontzettend mooi geschreven! Top!

  BeantwoordenVerwijderen