dinsdag 16 september 2014

Vrucht van de Geest (9)

We pikken de draad weer op in de serie over de vrucht die de Heilige Geest in het leven van christenen wil voortbrengen.

Wat Gods Geest in ons wil laten groeien is heel mooi: De vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing (Galaten 5:22). Vandaag leggen we zachtmoedigheid eens onder de loep.

Betekent zachtmoedigheid dat we een eitje moeten zijn? Dat we over ons heen laten lopen? Nee, natuurlijk niet. De Here Jezus is zachtmoedig, en ik zou Hem toch echt geen doetje willen noemen. In Matteus 11:29 zegt Hij zelf: Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Zachtmoedigheid gaat samen met nederigheid; de minste of de laatste durven en willen zijn.

Dat betekent praktisch gezien dat we niet altijd gelijk moeten willen hebben, dat we een ander belangrijker kunnen achten dan onszelf, dat we ons genadig opstellen en niet oordelen...

In ons streven om belangrijk, populair, aardig en geliefd te zijn, vergeten we wel eens dat Jezus daar helemaal niet mee bezig was. Hij bracht zachtmoedigheid in een keiharde wereld en werd er om gehaat. Eigenlijk is dat nog zo. Het is wel een manier om op te vallen in de massa... zachtmoedig durven en kunnen zijn als de gemoederen verhit raken en genade ver te zoeken is.

Persoonlijk ben ik daar niet zo goed in, dus ik wil zeker dat die vrucht zichtbaar wordt in mijn leven. Zachtmoedigheid is geen menselijke eigenschap, het is bovennatuurlijk karakter van God zelf... in ons.

Enkele vergelijkbare woorden zijn bijvoorbeeld: goedertieren, vriendelijk, zachtaardig, zachtzinnig, barmhartig, genadig, vergevensgezind, goedhartig en mild.

4 opmerkingen:

 1. Mooi uitgelegd. Jezus is zeker geen doetje, maar zoeker wel zachtmoedig. Ik moet zeggen dat ik zachtmoedigheid soms ook een uitdaging vind. Al gaat het steeds beter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zachtmoedigheid en sterkte kunnen inderdaad best samengaan.
   Bedankt voor je bezoek Marianne

   Verwijderen
 2. Ik ben aardig zachtmoedig, behalve als ik me in het nauw gedreven voel of bedrogen. Dan kan ik heel venijnig worden. Dat wil ik graag afleren want juist dan zou ik meer op Jezus willen lijken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb wel eens horen zeggen dat pas echt blijkt wat er in ons zit als we geknepen worden... zoals je in een tube knijpt zeg maar. Onder druk komt onze ware aard naar boven. Daar wil ik ook vanaf :)

   Verwijderen