vrijdag 1 mei 2015

Vier niveaus van verzoening (7)

Verzoening: einde van een conflict, hereniging, herstel van verbroken eenheid, herstel van de vrede, verbroedering...

'Wat God betreft is de vriendschap met de mensheid hersteld' schreef ik in een voorgaande blogpost. Verzoening betekent eenvoudigweg 'herstelde relatie'. De Bijbel laat dat op verschillende niveaus zien: God en de mensheid in het algemeen, God en Israel specifiek...

Nu wij nog... hoe gaan wij onderling met elkaar om? Hoe zit het met de verzoening tussen Joden en heidenen (oftewel niet-Joden)? We zien momenteel weer een wereldwijd anti-semitisme opvlammen, met de kern in Europa en het Midden-Oosten. Hebben wij Gods verzoeningsplan niet begrepen?

Waarom is het Joodse volk anders dan alle andere volken op aarde? Hebben zij daarom gevraagd? Hebben zij dat zelf verzonnen? Nee, het was God zelf die dat zo gewild heeft. In Leviticus 20:24b zegt Hij: Ik ben de HEER, jullie God, die jullie van alle andere volken heeft onderscheiden. Het Joodse volk werd apart gezet omdat uit hen de Messias zou voortkomen. Jezus, de Messias, bevestigde dat later zelf (Johannes 4:22) in Zijn gesprek met de Samaritaanse vrouw toen Hij zei: redding komt immers van de Joden. 

Jezus, de Zoon van God, werd als mens uit een Joodse moeder geboren. Hij woonde en werkte in Israel. Hij kwam om verzoening te brengen tussen God en de mensheid; en wel tussen God en het Joodse volk eerst! Hij zei: Ik ben alleen gezonden naar de verloren schapen van het volk van Israël (Matteus 15:24).

De apostel Paulus legt dat later nogmaals uit (Romeinen 1:16), Voor dit evangelie schaam ik mij niet, want het is Gods reddende kracht voor allen die geloven, voor Joden in de eerste plaats, maar ook voor andere volken. Tot die tijd was het Joden verboden om te mixen met andere volken (in sommige orthodoxe kringen is dat nog zo). Maar dat veranderde drastisch toen de apostel Petrus door een visioen Gods genade ging begrijpen (Handelingen 10:28). Het goede nieuws van verzoening is nu voor iedereen! (Handelingen 10:34-36)

Door het geloof in de Messias wordt niet aleen onze relatie met God hersteld, maar ook met het Joodse volk, wij worden broers en zussen van één Vader. Romeinen 10:12 zegt het zo: En er is geen onderscheid tussen Joden en andere volken, want ze hebben allen dezelfde Heer. Dat kun je met recht verbroedering noemen!

Gods specifieke plan met Israel (ook wel de edele olijfboom genoemd) blijft bestaan, De heidenen (niet-Joden) zijn takken die op die boom worden geënt. We mogen samen groeien, bloeien en vrucht dragen! Echte vrede is alleen mogelijk als we Zijn aanbod voor verzoening accepteren.

2 opmerkingen:

 1. Een mooi thema Marja. Juist in deze dagen zijn wij hier ook erg mee bezig.
  Ik ben dankbaar voor onze grote Verzoener!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, wij ook Wendy. Wat een prachtig onderwerp, wat een prachtig gebaar, wat een immense liefde!

   Verwijderen