dinsdag 26 mei 2015

Vier niveaus van verzoening (8)

Verzoening: einde van een conflict, hereniging, herstel van verbroken eenheid, herstel van de vrede, verbroedering...

Deze blogserie over verzoening is iets langer geworden dan ik bedoeld had en dan nog heb ik het onderwerp maar globaal aangetipt. Er is zoveel over te schrijven...Verzoening betekent eenvoudigweg 'herstelde vriendschap' en dat is de grondslag van het Christelijk geloof.

Het geeft het hart van God weer: Hij wil GEZONDE vriendschap op verschillende niveaus: Verzoening tussen God en de mensheid, tussen God en Israel, tussen Joden en heidenen en tussen jou en de mensen om je heen.

God wil vriendschap met alle mensen. Een belangrijke Bijbeltekst die we daarbij aanhaalden staat in Kolossenzen 1:20: Door Zijn Zoon (dat is Jezus/Yeshua/Isa) heeft God een altijddurende vrede gesticht tussen Zichzelf en alles wat in de hemelen en op aarde is. Doordat Christus Zich aan het kruis heeft opgeofferd en Zijn bloed heeft gegeven, is er verzoening met God.

Dat is goed nieuws! God is niet boos op de mensheid, Hij heeft juist een altijddurende vrede gesticht. Het probleem is dat wij onderling daar geen voorbeeld aan (willen) nemen. We houden nogal eens vast aan bitterheid, wrok, jaloezie, vijandschap, haat, nijd en kwaadsprekerij. Dat wil God niet. Hij heeft de mensheid lief en Hij wil ook dat wij elkaar liefhebben en in vrede met elkaar leven.

In Romeinen 12:18 staat het heel kort omschreven: Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven. Is dat makkelijk? Nee! Daarom staat er juist dat we ALLES in het werk moeten stellen.... het gaat niet vanzelf. Het is ook geen kwestie van 'ik kijk wel of ik daar zin in heb'. Wij hebben allemaal de taak toevertrouwd gekregen om verzoening te bewerkstelligen... om relaties te herstellen.

In 2 Korintiërs 5:18-19 staat het zo: Het is God die door Christus de wereld met zich heeft verzoend: hij heeft de wereld haar overtredingen niet aangerekend. En ons heeft hij de verkondiging van de verzoening toevertrouwd. Een beetje onduidelijk vertaling vind ik zelf, want het is net of we alleen over de verzoening van God en de mensheid moeten preken... We moeten het natuurlijk ook DOEN op een persoonlijk niveau. In de NBG wordt het een 'ambt' of 'bediening' genoemd. In het engels is het veel duidelijker: we all have this ministry of reconciliation!

Zou de wereld er anders uit kunnen zien? Wat denk je?
Is er nog een relatie die je zou kunnen herstellen?

7 opmerkingen:

 1. Mooi duidelijk omschreven. Wat ook kan helpen, als de vriendschap van twee mensen maar niet tot een verzoening wil komen probeer dan eerlijk tegen elkaar te zeggen het lukt ons niet maar zullen we het in gebed bij God brengen en vragen of Hij ons wil helpen om tot verzoening te komen. Ik heb ooit de ervaring gehad dat toen we het samen in een hardop uitgesproken gebed bij God brachten de verzoening tijdens dat gebed tot stand kwam. Dat is al weer meer dan 15 jaar geleden en we zijn nog altijd goede vriendinnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een goede tip Coby, in gebed kan je meestal ook niet boos blijven :)

   Verwijderen
 2. Ik denk wel dat onze persoonlijke wereld er anders uit zou zien als we er echt voor gingen in alle gevallen. Dank je wel voor deze mooie serie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan Ariëlla, van jouw commentaar word ik altijd weer blij!

   Verwijderen