woensdag 2 maart 2016

Boekje van papier

Ken je dat kinderliedje van vroeger nog: hoedje van papier? Ik moest daar aan denken toen ik de titel voor deze blogpost schreef... boekje van papier.

Afgelopen week had ik namelijk een leuk gesprekje met iemand die bij een grote Christelijke uitgeverij werkt. Het ging over de populariteit van E-boeken in Nederland. Die bleek niet op te wegen tegen de populariteit van traditionele papieren boeken.

Er schijnt zelfs sprake te zijn van een trend waarbij papieren boeken weer de voorkeur krijgen over het lezen van een scherm.

We lezen immers al zoveel digitaal: e-mails, pdf-jes, sociale media, websites en blogs... na zoveel scherminspanning is het gewoon heerlijk om op de bank te gaan zitten met een boek. Een boek waarvan je de bladzijden kunt ruiken, waarin je aantekeningen kunt maken en een mooie bladwijzer kunt leggen. Ik hou van boeken en de meeste bloggers gelukkig ook!

Mijn boek Ik eer jou is zo'n boek waarin je wordt uitgenodigd om te schrijven en onderstrepen, om uitroep- of vraagtekens te zetten en om je gedachten te verwoorden.

Ik heb wel gezien dat sommige lezers zoveel inspiratie krijgen dat ze zelf wel een boek zouden kunnen schrijven! Dat is natuurlijk helemaal mooi :) Lezen leidt tot schrijven...

Ook in Frisse Kijk wordt de lezer uitgedaagd in de pen te klimmen en gedachten, ideeën en gebeden op te schrijven. De ervaring van heel veel lezers is dat het opschrijven van gedachten ruimte maakt in hun hoofd. Wie wil dat nu niet?

De werkboeken lenen zich uitstekend voor groepsgesprekken, maar zijn ook heel handig als je een onderwerp moet voorbereiden in je huisgroep.

Op 1 april a.s. (geen grap!) verschijnt er eindelijk weer een deeltje in mijn Engelstalige serie over de Tien Geboden in de 21e eeuw: Spirit of Truth. Het is het zesde boekje in de serie en het gaat over de Geest van de waarheid. Over welk gebod gaat dit, denken jullie?

Het boek zal worden uitgegeven als paperback en ook verkrijgbaar zijn als e-boek via Amazon.

Zien jullie specifieke voor- en nadelen aan papieren boeken en e-boeken?

8 opmerkingen:

 1. Ik denkt: Misbruik nooit Zijn heilige naam (of die van Jezus).
  Ik persoonlijk heb liever een boek, waar ik aantekeningen, fluostift gebruiken voor passages die mij echt aanspreken.
  Een boek vindt ik zo iets persoonlijks, en als ik het aan iemand een geschenk wil geven koop ik er een tweede van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas Walter, het gaat over een ander gebod....
   En ja, ik ben ook zo iemand die altijd met een fluorstift zit te strepen om bepaalde passgaes beter te kunnen onthouden! Jij houdt de boekenhandel in elk geval goed op gang :)

   Verwijderen
 2. Wat leuk Marja dat er weer een nieuw deel in de serie verschijnt!

  En ja, ik geef toch erg de voorkeur aan papieren boeken. Ik schrijf bijna in alle boeken en gebruik markeerstiften. Bij een E-book gaat dit wat lastig. Ook lees ik graag in de bank en niet altijd achter mijn pc. Dus... lang leven het papieren boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ja, die markeerstiften... dat doe ik ook graag, al moppert mijn man weleens dat hij dan niet meer objectief kan lezen, haha.

   Verwijderen
 3. Mooi om te lezen Marja, en ja, ik heb ook liever een papieren boek, alleen ik schrijf nooit in boeken, op een of andere manier vind ik dat oneerbiedig, als kind mocht ik nooit in boeken schrijven, misschien heeft dat doorgewerkt, je mocht aantekeningen maken in een werkschrift maar niet in een boek. Mensen vragen mij wel eens om iets voor in het boek te schrijven wat ik hen geef, zelfs daar heb ik moeite mee.... Als we in een kringloopwinkel een boek willen kopen en er is in geschreven kopen we dat boek niet tenzij we het heel graag willen lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Coby, ik denk dat heel veel mensen dat mee hebben gekregen... boeken moesten nestjes blijven, daar mocht je niet in schrijven. Ik begon in de USA voor het eerst in mijn Bijbel te strepen en schrijven, wat was dat eng... nu ziet mijn Bijbel eruit als een kleurboek en soms koop ik een nieuwe en dan begin ik weer van voor af aan, echt waar!

   Verwijderen
 4. Ja, een boek uitzoeken dat je door je handen kunt laten glijden.
  Heerlijk in een hoekje in de bank lezen in een boekje van papier.

  BeantwoordenVerwijderen