donderdag 17 maart 2016

De meeste dromen zijn bedrog, toch?

Er wordt weleens beweerd dat schrijvers dromers zijn. Ik weet niet of dat voor bloggers ook geldt :) Ik herken mezelf er eerlijk gezegd niet zo in, alhoewel ik enige jaren geleden wel een column over dromen heb geschreven. Het is de hoogste tijd om weer eens een gouwe ouwe te plaatsen...

"Onlangs waren we op een feestje van een kennis die zijn vijftigste verjaardag vierde.  Hij had besloten van die heugelijke dag een waar festijn te maken en dus de organisatie grootscheeps aangepakt. Een gehuurde zaal, warm en koud buffet, lekkere hapjes en drankjes en een heuse dj.

Het was voor de meeste aanwezigen een goede gelegenheid oude bekenden te spreken, herinneringen op te halen en eventueel een paar stramme pasjes op de dansvloer te wagen. Weldra klonken er gouwe ouwe liedjes van Hollandse bodem uit de boxen en een koor van aanwezigen zong uit volle borst mee, ’de meeste dromen zijn bedrog...’

Ik herinner mij dat lied wel, maar waar ik nooit eerder bij stil heb gestaan zijn de vreemde onbijbelse woorden die we soms zo makkelijk en gedachtenloos meebleren. ‘De meeste dromen zijn bedrog...’ Is dat wel zo? Als ik de Bijbel erop na kijk kom ik namelijk tot de ontdekking dat de meeste dromen van God komen. Of het nou nachtelijke dromen zijn waarin een engel met een bijzondere boodschap verschijnt of toekomstdromen die God in het hart van mensen legt.

Ik heb het hier uiteraard niet over dagdromen of fantasieen, want die staan over het algemeen ver van de werkelijkheid af. Het kan bijvoorbeeld best zijn dat je er van droomt  beroemd te worden. Maar als je je dagen zappend op de bank doorbrengt, kun je inderdaad wel eens bedrogen uitkomen. Misschien droom je ervan de wereld rond te reizen. Maar als je het niet kunt opbrengen om die eenzame kennis in je dorp eens te bezoeken, tsja, dan kun je wel eens bedrogen uitkomen.

Maar om nou te beweren dat de meeste dromen bedrog zijn... dat gaat me te ver. God gebruikt wel degelijk dromen om mensen iets te vertellen of te laten zien. We komen dat regelmatig in de Bijbel tegen, in zowel het Oude als Nieuwe Testament.  De geschiedenis van Jozef is daar natuurlijk het mooiste voorbeeld van, hij werd zelfs een dromer genoemd. De droomgezichten die hij kreeg waren zeker geen bedrog, integendeel: ze waren profetisch van aard. Een teken van God zelf  dat Hij een plan met het leven van Jozef had.

Uiteindelijk wordt Jozef zo’n beetje een expert op het gebied van dromen uitleggen en verklaren. Aan Farao laat hij weten: Dat u deze droom tweemaal hebt gekregen, betekent dat Gods besluit vaststaat en dat hij het binnenkort gaat uitvoeren (Genesis 41:32). Daar kunnen we geen wet van maken, maar het laat wel duidelijk zien hoe God dromen gebruikt om iets duidelijk te maken. Ook rondom de geboorte van de Messias zien we hoe de betrokken mensen dromen kregen die hen informeerden over de gang van zaken. In de aanloop naar de kerstviering komen we dat tegen in de eerste hoofdstukken van het Matteus evangelie.

Ik geef eerlijk toe dat ik nog nooit een profetische droom heb gehad, maar ik ken mensen die op die manier wel beelden van de Heer hebben ontvangen. Ik denk dat het heel nuttig is daar serieus mee om te gaan en ze zeker niet als bedrog af te wijzen. Er staat immers heel duidelijk over de geestvervulde generatie geschreven dat de jonge mensen visioenen zullen krijgen en de ouderen droomgezichten. (Handelingen 2:17) Dat gaat toch zeker over ons? We gaan er prat op dat de Heilige Geest over ons is uitgestort, zouden we dan niet in verwachting van zulke visioenen en dromen moeten zijn? Zouden we er niet nieuwsgierig naar uit moeten zien hoe de Heilige Geest ons als gemeente (kerk) ook op deze manier profetisch leiding en richting kan en wil geven?

8 opmerkingen:

 1. Weer heel bijzonder Marja, jij deelt een gedachtegang en ik heb er een gedicht bij... (geschreven in 2011, gouwe ouwe...)

  Waakzame wijzen

  Ze kwamen in beweging
  bij ‘t horen van een profetie
  zich naar Jeruzalem begevend
  geleerden in astrologie
  ze speurden zo te lezen
  dagelijks naar Uw teken
  volgden vervuld van vreugde
  het stilstaan van Uw ster
  waar ze vol eerbied vonden
  het kostbaarste U gevend
  de mens geworden Koning
  van zo eindeloos ver.

  Maak ons ontvankelijk als zíj
  luisterend naar dromen
  gespitst of het misschien
  Uw fluistering kan zijn,
  schijn voor ons uit
  opdat wij mogen komen
  waar U vanuit de verte
  Uw stralen stil verspreidt.

  Coby Poelman - Duisterwinkel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook een gouwe ouwe Coby, heel mooi zeg! Dank je wel voor het delen.

   Verwijderen
 2. dromen, soms vol geluk
  dromen, soms vol verdriet

  dromen, soms komen ze uit
  soms gelukkig niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het inspireert wel, die dromen... :) Dank je wel voor je reactie Hilly.

   Verwijderen
 3. Dank je wel. Ik vind dit een mooi onderwerp. Ik heb genoeg aan wat God in de Bijbel zegt tegen mij. Maar het is soms zo dat ik inderdaad een bijzondere droom heb. Als wat ik droom niet tegen de Bijbel ingaat wil ik de droom in mijn hart bewaren. Ik blogde er over. Bijvoorbeeld hier: http://begrijpenwatjeleest.blogspot.nl/2014/12/onze-vader.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi! Ik kende deze blog nog niet van je, heb me snel geabonneerd :)

   Verwijderen
 4. Goed om er bij stil te staan. Ik ben het vanuit mijn opvoeding niet gewend, alles werd snel subjectief genoemd. Geleid worden door de Geest was een onbekend begrip, en profetische dromen al helemaal. Gelukkig gaat de gemeente waar we nu heen gaan, daar anders mee om. Maar ik zie het als een 'gat' in m'n geloofsopvoeding. De Heilige Geest brengt tot geloof, dat is eigenlijk alles wat ik erover leerde.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marijke, ik ben daar zeker ook niet mee opgegroeid hoor, dat was allemaal maar vaag gedoe. Maar toen ik zelf bewust de Bijbel ging lezen kwam ik erachter dat God vaak dromen gebruikt en zelfs belooft dat meer en meer te doen in de laatste dagen. Mooi he?!

   Verwijderen