vrijdag 7 april 2017

Kern van de Waarheid (4)

'Als de waarheid weg is, krijgt leugen de overhand' schreef ik in mijn vorige blogje. Helaas zien we dat overal om ons heen gebeuren... in de zakenwereld, de politiek, het entertainment en ja, zelfs in de kerk.

Daarmee komen we als vanzelfsprekend op het enorme belang van Jezus' zaakwaarnemer op aarde, de Heilige Geest ofwel de Geest van de waarheid.

De eerste keer dat Jezus de Geest van de Waarheid aankondigt is net nadat Hij Zijn leerling Petrus erop wees dat die Hem tot drie maal toe zou verloochenen. Zie hier ook weer het belang van de Geest... zonder Hem zouden we zelfs geneigd zijn te liegen over Jezus...

Als je mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden. Dan zal ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger te geven, die altijd bij je zal zijn: de ​Geest​ van de waarheid. De wereld kan hem niet ontvangen, want ze ziet hem niet en kent hem niet. Jullie kennen hem wel, want hij woont in jullie en zal in jullie blijven (Johannes 14:15-17).

Jezus vraagt de Vader de Geest te geven. Aan wie? Niet aan de wereld in elk geval. Maar wel aan degenen die Hem liefhebben en gehoorzamen. Wat een geweldige belofte is dat. De Geest van de Waarheid wordt gegeven aan hen die Jezus liefhebben en gehoorzamen. Ben jij dat? [belangrijke vraag!]

Twee dingen vallen mij in het bijzonder op. De Geest van de Waarheid woont in ons en Hij blijft in ons. Hij komt niet zo nu en dan even om het hoekje kijken, Hij gaat niet op vakantie, Hij laat ons niet in de steek... de Heilige Geest is ALTIJD in ons, of we dat nu voelen of niet. Met andere woorden... de Waarheid woont in ons! 

10 opmerkingen:

 1. Volledig met je eens Marja, in veel kerken wordt er gelogen, over Zijn Gods Woord omdat ze eigenlijk, hun geboden zelf maken. Niet meer die in het Gods Woord staan, daarom ga ik naar mijn vorige kerk niet meer.
  Omdat zij hun wetten stellen. Maar voor mij telt dat de Geest van de Waarheid van onze Heere Jezus Christus. Die we moeten volgen en liefhebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Walter, God boven alles stellen, hem liefhebben en onze naste als onszelf. Dank je wel.

   Verwijderen
 2. Wat mooi dat je hier de nadruk nog even legt op het gegeven dat de Geest altijd in ons is, nooit op vakantie is. Dat is ook altijd zo'n fijne gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iets, iemand die altijd bij je is met de beste bedoelingen. Een fijne gedachte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker een fijne gedachte Hilly, altijd bij ons en in ons...nooit alleen!

   Verwijderen
 4. Dank je wel Marja. Altijd bij me, dat is mooi.

  BeantwoordenVerwijderen