vrijdag 21 april 2017

Kern van de Waarheid (5)

Jezus kondigt tot driemaal toe de Geest van de Waarheid aan; dat is opgeschreven in het evangelie van Johannes, in de hoofdstukken 14, 15 en 16. Over die eerste aankondiging heb ik in het vorige blogje geschreven:

Als je mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden. Dan zal ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger te geven, die altijd bij je zal zijn: de ​Geest​ van de waarheid. De wereld kan hem niet ontvangen, want ze ziet hem niet en kent hem niet. Jullie kennen hem wel, want hij woont in jullie en zal in jullie blijven (Johannes 14:15-17).

'De Heilige Geest is ALTIJD in ons, of we dat nu voelen of niet. Met andere woorden... de Waarheid woont in ons. Dat is een geweldige vertroosting in een wereld waar leugen, bedrog, fraude en namaak de overhand lijken te voeren.

De tweede aankondiging is te vinden in Johannes 15:26, Wanneer de pleitbezorger komt die ik van de Vader naar jullie zal zenden, de Geest van de waarheid die van de Vader komt, zal die over mij getuigen. Ook hier vallen mij weer twee dingen op: 1) De Geest komt van de Vader en 2) Hij zal over Jezus getuigen.

Er zijn veel christenen die een bepaalde angst hebben voor de Geest van God. Zodra het over de Heilige Geest gaat trekken ze zich terug: veel te eng, veel te vaag, veel te ongrijpbaar. Maar lieve mensen, de Geest komt van de Vader, nergens anders vandaan. Hoe is het mogelijk dat we een gift van de Vader niet durven, kunnen of willen ontvangen? Wat van God komt is goed en liefdevol.

En... de Geest zal over Jezus getuigen. Wie zijn wij om zonder dat getuigenis te willen leven als christen? Hoe kunnen we Jezus (die de Waarheid is) beter leren kennen als we de Geest op afstand houden? Je kan de boeken bestuderen tot je sterretjes ziet, maar zonder het getuigenis van de Geest doen we onszelf en Hem zeer tekort.

12 opmerkingen:

 1. Ik weet dat Hij in mij woont en ik hou mij aan de Geboden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We voelen het niet altijd, maar we weten het inderdaad Walter, groetjes.

   Verwijderen
 2. Mooi geschreven en helemaal waar. We hebben de Heilige Geest zó nodig, net zoals de Vader en de Zoon!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geest van God - maak in dit uur - al Uw kind'ren vrij! Schenk nieuw leven, kracht en vuur - schenk het ook aan mij.
  Neem mij - vorm mij - vul mij - zend mij. Schenk nieuw leven, kracht en vuur - schenk het ook aan mij.
  Dit oude lied kwam in mijn gedachten bij het lezen van je blog. Dank je Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, wat een prachtig lied Ron, ik ken het niet, wat passend! Dank je wel voor je prachtige aanvulling.

   Verwijderen
 4. Mooi! Ik lees er een boek over. Ik ben opgegroeid in een kerkelijke omgeving waar geen aandacht was voor de Heilige Geest. Ieder die dat wel had, was bij voorbaat verdacht. Jammer en een gemis, achteraf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja achteraf altijd jammer. Gelukkig is elke dag een nieuwe dag om de geest van God beter te leren kennen! Groetjes.

   Verwijderen