dinsdag 14 november 2017

Doel van de kerk (2)

Alleen al de aankondiging van deze blogserie over het doel van de kerk is meer dan zeshonderd keer gelezen. En enorme bemoediging voor mij en tegelijkertijd een teken dat ik niet de enige ben die met dit onderwerp in de weer is.

Om te beginnen wil ik de basistekst voor deze serie overdenkingen, Efeziërs 4:11-13, in een paar verschillende vertalingen aanhalen opdat we allemaal (ongeacht kerkelijke achtergrond) een idee krijgen wat de Bijbel zegt over het doel van de gemeente/de kerk, ook wel het lichaam van Christus genoemd (zie ook 1 Korintiërs 12:27).

NBV vertaling
En hij [Jezus] is het die ​apostelen​ heeft aangesteld, en profeten, evangelieverkondigers, ​herders​ en leraren, om de ​heiligen​ toe te rusten voor het werk in zijn dienst. Zo wordt het lichaam van ​Christus​ opgebouwd, totdat wij allen samen door ons geloof en door onze kennis van de ​Zoon van God​ een eenheid vormen, de eenheid van de volmaakte mens, van de tot volle wasdom gekomen volheid van ​Christus

HSV vertaling
En Hij heeft sommigen gegeven als ​apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als ​herders​ en leraars, om de ​heiligen​ toe te rusten tot het werk van dienstbetoon, tot opbouw van het lichaam van ​Christus, totdat wij allen komen tot de eenheid van het geloof en van de kennis van de ​Zoon van God, tot een volwassen man, tot de maat van de grootte van de volheid van ​Christus,

Het Boek vertaling
Christus heeft sommigen aan de Gemeente gegeven die apostel zijn, anderen die namens Hem spreken; sommigen die het goede nieuws aan ongelovigen vertellen, anderen die de christenen geestelijk verzorgen en weer anderen die onderwijzen. Met elkaar moeten zij de christenen klaarmaken om God te dienen, zodat de Gemeente, het lichaam van Christus, zal groeien en sterk en volwassen zal worden. Het doel daarvan is dat wij ten slotte volledig één zullen zijn, door ons gemeenschappelijk geloof en doordat wij de Zoon van God allemaal even goed kennen. Dan zullen wij volledig mens zijn, volwassen geworden door alles wat Christus in ons heeft gedaan.

Als we die teksten een paar keer lezen ontstaat er al een idee van Gods bedoeling met de kerk op aarde, vinden jullie niet?

12 opmerkingen:

 1. Helemaal waar Marja. Iets wat goed begon is nu even de glans eraan kwijt. Terug naar het ‘zorgen voor elkaar’. Zo bouwt men weer aan de kerk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even de glans kwijt, dat is een interessante gedachte ja. Gelukkig is dat niet overal zo.

   Verwijderen
 2. Mij valt op dat God zoveel zorg draagt voor de kennis van de Zoon van God. ‘Vervolledigd’, ‘voleindigd’ in Christus. Wat wordt daarmee bedoeld als je denkt aan kerk zijn? in Hem voleindigd zijn (Kol. 2:10), daar denk ik dan aan. Is dat het doel van al die mensen die God geeft aan de gemeente? Zomaar wat gedachten naar aanleiding van je nieuwe post.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kennis van de Zoon van God... ja, God wil dat we Jezus beter leren kennen, zo goed, dat we meer en meer op Hem gaan lijken... in alle volheid. als gelovigen, als gemeente. Bijzonder als je daar over nadenkt. De mensen die Hij geeft aan de gemeente hebben daarin dus een belangrijke taak.

   Verwijderen
 3. Dat zijn inderdaad kernachtige teksten. Goed dat je ze aanhaalt. Stof tot nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoe vaker ik ze lees, hoe meer ze gaan leven... maar ook, hoe meer ik er over na ga denken Wendy.

   Verwijderen
 4. geweldig, vooral de laatste vertaling is heel dichtbij. Vooral het goede nieuws aan ongelovigen brengen, en christenen geestelijk verzorgen zijn krachtig. 't Brengt mij terug naar de grote opdracht - discipelen maken, en verder....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel helder omschreven Marja, goed om opnieuw over na te denken en aan te werken.

  BeantwoordenVerwijderen