vrijdag 31 mei 2019

Zomerlezen

Voor de liefhebbers van lezen heeft elk seizoen charme...
  • 's Winters met een boek op de bank bij de kachel.
  • In het vroege voorjaarszonnetje voor het eerst in de tuin met een boek.
  • Zomers tot 11 uur 's avonds buiten lezen (dat vind ik heerlijk!) en
  • in de herfst na een fietstocht door de storm en regen gezellig met een kop thee en een boek op de bank!

Ik hou van boeken 💓. Van boeken schrijven én van boeken lezen! De boekhandel is een van de weinige plekken waar ik geld uitgeef.

Van 15 juni t/m 15 augustus organiseert Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) weer de campagne Zomerlezen. Ook de Christelijke boekhandels sluiten daarbij aan.

Het is echt de moeite waard om eens in je lokale boekhandel te gaan rondneuzen en een paar mooie boeken uit te zoeken voor de vakantieperiode.

Dit jaar is er geen actieboek, zoals de afgelopen drie jaar het geval was, maar staan er 8 titels in deze campagne centraal. Als klant ontvang je €5,00 korting op die titels.

Of je nu op reis gaat of lekker in de tuin blijft zomeren... ontspan met een goed boek.

Lezen is leren!


zaterdag 18 mei 2019

Leegte in de kerk

'Decennia aan secularisatie hebben het Europese christendom naar de marge verdreven, zo klinkt het vaak. Maar een kerkverlater is nog geen atheïst. Hoe christelijk is het moderne Europa?' Zo luidde de inleiding van het Verhaal van de Week in de Elsevier van 20 april jl.

In het artikel gaan de schrijvers (Ruud Deijkers en Joppe Gloerich) in op veranderingen  en verschuivingen binnen het christendom in Europa, zoals bijvoorbeeld de afname van traditionele kerkgang en de toename van alternatieve kerkvormen die met name migranten Europa binnen brengen.

De leegloop van kerken in Europa is een schril contrast met de groei van het christendom in Azïe, Afrika en Latijns Amerika. Een groei die ervoor zorgt dat het christendom niet alleen de grootste, maar ook het snelst groeiende geloof ter wereld is, aldus Elsevier.

Als we alleen naar de terugloop in kerkgang kijken, zouden we kunnen concluderen dat het christendom zijn greep op de samenleving verliest. Maar niets is minder waar, stelt Elsevier, 'De contouren van het geloof liggen nog altijd onder de samenleving-als een watermerk, zichtbaar voor wie het perspectief kantelt.'

Het 6-pagina's tellende artikel geeft een helder en genuanceerd beeld van de ontwikkelingen in christelijk Europa. Ik heb het met interesse, bewondering en plezier gelezen. De frisse kijk bemoedigde mij 😀

De conclusie van de Belgische filosoof Daniel Dessin vind ik helemaal tof. Hij noemt het dé geloofsparadox van deze tijd:

Het Europese christendom is op zijn retour, maar het christendom in Europa is springlevend.

woensdag 8 mei 2019

30 dagen gebed

Deze week is voor miljoenen moslims weer de vastenmaand Ramadan begonnen. Die periode wordt door Christenen wereldwijd gebruikt om specifiek te bidden voor moslims.

Je kan op kleine schaal (voor je moslim collega of buren bijvoorbeeld) en op grotere schaal (voor de onlusten in het Midden Oosten en Afrika bijvoorbeeld) bidden.

Stichting Frontiers helpt je om aan de hand van een boekje of app per dag specifiek te bidden voor een volk of een land of iemand die je kent. Ik doe weer mee, jullie ook?

Weet je, naar het journaal kijken en alle vreselijke berichten lezen en delen brengt geen enkele verandering, integendeel... het zaait angst en haat. Laten wij onze medemens (Moslims, Joden en Christenen) in landen waar geen vrede en vrijheid is massaal de vrede toebidden die alle verstand te boven gaat!

Vrede die alleen door Jezus Christus / Jesjoea / ישוע / Yasu' al-Masih يسوع المسيح  gegeven kan worden.

Kom in actie en bid deze maand mee voor een wereld in nood!