zaterdag 18 mei 2019

Leegte in de kerk

'Decennia aan secularisatie hebben het Europese christendom naar de marge verdreven, zo klinkt het vaak. Maar een kerkverlater is nog geen atheïst. Hoe christelijk is het moderne Europa?' Zo luidde de inleiding van het Verhaal van de Week in de Elsevier van 20 april jl.

In het artikel gaan de schrijvers (Ruud Deijkers en Joppe Gloerich) in op veranderingen  en verschuivingen binnen het christendom in Europa, zoals bijvoorbeeld de afname van traditionele kerkgang en de toename van alternatieve kerkvormen die met name migranten Europa binnen brengen.

De leegloop van kerken in Europa is een schril contrast met de groei van het christendom in Azïe, Afrika en Latijns Amerika. Een groei die ervoor zorgt dat het christendom niet alleen de grootste, maar ook het snelst groeiende geloof ter wereld is, aldus Elsevier.

Als we alleen naar de terugloop in kerkgang kijken, zouden we kunnen concluderen dat het christendom zijn greep op de samenleving verliest. Maar niets is minder waar, stelt Elsevier, 'De contouren van het geloof liggen nog altijd onder de samenleving-als een watermerk, zichtbaar voor wie het perspectief kantelt.'

Het 6-pagina's tellende artikel geeft een helder en genuanceerd beeld van de ontwikkelingen in christelijk Europa. Ik heb het met interesse, bewondering en plezier gelezen. De frisse kijk bemoedigde mij 😀

De conclusie van de Belgische filosoof Daniel Dessin vind ik helemaal tof. Hij noemt het dé geloofsparadox van deze tijd:

Het Europese christendom is op zijn retour, maar het christendom in Europa is springlevend.

6 opmerkingen:

  1. Dat wat in het hart zit, heeft een mooi plaatsje veroverd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo is het ja, niemand krijgt het daar weg, we moeten wel ons hart bewaken :)

      Verwijderen
  2. Reacties
    1. Ik vond het een bijzonder interessant artikel, zo'n andere manier van kijken ook weer... heel bemoedigend! Ik zag het 'toevallig' op het bureau van een collega liggen :)

      Verwijderen
  3. Wat fijn om te lezen Marja, dat is nog eens hoopvol nieuws! Daar word je gewoon blij van. En leegte in de kerk is in Nederland ook niet overal gelukkig. In onze kerk is het nog altijd vol en veel jeugd en jonge ouders met kleine kinderen. Een PKN gemeente met een behoudend karakter. Blijkbaar aantrekkelijk genoeg;) O ja en je krijgt ook weer een gedichtje van me n.a.v. de beginregels van je stuk.
    Een Cinquiano dichtvorm deze keer.

    Hoopvol

    Hij was
    al lange tijd kerkverlater
    maar zijn ogen lichtten
    toen Iemand zei
    Ik ben.


    Coby Poelman-Duisterwinkel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk inderdaad niet dat alle kerken het ervaren Coby, maar over het algemeen. Fijn om te horen dat het bij jullie goed gaat en dat er veel jonge gezinnen zijn! je gedicht is subliem! Dank je wel.

      Verwijderen