woensdag 12 april 2023

Haasten of vertoeven?

Vorige week deed ik mee aan een workshop ademhalingsoefeningen op mijn werk. De lerares vroeg de deelnemers hoe ze die dag op het werk waren gearriveerd.

Tot mijn verbazing waren de meesten gehaast aangekomen. Sommigen vanwege chaos thuis, kinderen die op school moesten worden afgezet, of gewoon omdat ze te laat vertrokken. Anderen vanwege files, parkeerproblemen en de gedachte aan een volle agenda.

Voor velen is het leven haasten.

We haasten ons door onze taken, we haasten ons om boodschappen te doen tijdens de lunchpauze en we haasten ons naar huis. Ja, misschien haasten we ons zelfs bij het lezen van de Bijbel. Een tekst hier, een tekst daar, een snel gebed, en daar gaan we weer.

Ik ben ervan overtuigd dat de Heer op zoek is naar mensen die durven stil te staan, die durven te vertoeven in Zijn aanwezigheid. Vertoeven is een beetje een ouderwets woord misschien, maar het betekent treuzelen, talmen, blijven hangen. Bij Hem willen zijn zonder agenda, zonder vragen, maar luisterend. Niet weg willen gaan... talmen. Ik vind het een bijzondere gedachte,

Wie durft te vertoeven?

Exodus 33:11 intrigeert me: De HEER sprak persoonlijk met Mozes, zoals iemand spreekt met een vriend. Daarna keerde Mozes terug naar het kamp, maar zijn jonge dienaar Jozua, de zoon van Nun, verliet de tent niet. Jozua bleef hangen in de tent van samenkomst, op de plaats waar Gods aanwezigheid zo tastbaar was. Hij was jong en hij wilde die nauwe band met God die Mozes had... van aangezicht tot aangezicht.

Over Zacharias de priester staat in Lukas 1:21 geschreven: En het volk was wachtende op Zacharías, en zij waren verwonderd, dat hij zo lang vertoefde in den tempel. Hij was daar zo lang omdat de aanwezigheid van God daar was.

Zoek je Zijn aanwezigheid?

De keuze is aan ons en hoe chaotischer de wereld wordt, hoe meer we het nodig hebben om te vertoeven bij Hem, om bij Degene te zitten die van ons houdt. Degene die van ons houdt, zegt vandaag tegen jou en mij: 'Je bent bezorgd en maakt je druk over veel dingen.'

Maak je je druk over veel dingen?

Misschien is het tijd om te heroverwegen. Misschien is het tijd om de kunst van het talmen, het ontspannen vertoeven, onder de knie te krijgen. Niet alleen als we op vakantie zijn, maar misschien nog wel meer in tijden van onrust. Toen Jezus bij Maria en Martha in huis was (zie Lukas 10:41-42), legde Hij het zo uit aan Martha:

In het leven heb je niet zoveel nodig. Eigenlijk maar één ding. Maria heeft dat ene ontdekt en het zal haar niet worden afgenomen.’

Heb jij het al ontdekt?

8 opmerkingen:

 1. Gelukkig hebben wij wat meer rust (zeker nu mijn man met pensioen is) maar het gevaar van haasten ligt altijd op de loer. De hele maatschappij is aan het 'hollen' en voor je het weet, doe je mee. Mooi stukje dat tot nadenken stemt. Ik schreef er ook al eens een blog over: http://christenleven.blogspot.com/2022/05/nemen-we-nog-tijd-om-te-peinzen-in-het.html
  Al is de strekking van dit stukje misschien wel een beetje anders 😊

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi stukje is dat Wendy, ik kan me niet herinneren dat ik het destijds voorbij heb zien komen. Peinzen in het veld... een heerlijke gedachte vind ik. Doen!

   Verwijderen
 2. Wow, wat een fijne blog! Dank je wel. Het is zo makkelijk om mee te gaan in de waan van de dag en te vergeten om even stil te staan en te genieten van de aanwezigheid van God. Ik wil wat meer leren talmen om te vertoeven bij Hem (toch mooi die oude woorden) en dan kunnen we echt opgeladen worden en weer verdergaan. Ik las ergens dit citaat: "Alle ellende van de mensheid komt voort uit het feit dat mensen niet in staat zijn rustig alleen in een kamer te blijven."

  Af en toe bewust kiezen om te vertragen en te genieten van Gods aanwezigheid in plaats van onszelf te laten opjagen door de eisen van onze wereld is een hele kunst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie Aritha, we laten ons opjagen inderdaad als we niet uitkijken. Ik heb leren stil zijn, rustig alleen in een kamer te zijn, niets doen, gewoon luisteren. Ik mis het als het er niet van komt op een drukke dag!

   Verwijderen
  2. Ik probeer het ook wel maar het lukt me niet echt altijd.

   Verwijderen
 3. Toen ik niet meer in staat was elke ochtend te mantelzorgen, iets wat ik jaren had gedaan vroeg ik God : wat nu en Hij zei : meer tijd in Mijn aanwezigheid. Hij verlangt ernaar dat wij tijd nemen en doorbrengen in Zijn aanwezigheid. In deze wereld word alles opgejaagd, en daar zit een macht achter die wil dat we de Gever van leven vergeten en als we dat doen gaan we langzaam (geestelijk) dood.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie reactie Danielle, dank je wel. Meer tijd in Mijn aanwezigheid, ik heb ook echt het gevoel dat dat een universele boodschap is voor de gelovigen vandaag.

   Verwijderen