woensdag 13 september 2023

Slangen en duiven

Ben je er ooit op uit gestuurd om een bepaalde taak uit te voeren?

Misschien moest je loten verkopen, een groep mensen bijeenbrengen om vrijwilligerswerk te doen, iemand bezoeken om een boodschap over te brengen, of naar het buitenland gaan om Jezus te prediken.

Uitzenden

Hoe het ook zij, zo'n 'uitzending' gaat vaak gepaard met wensen en  waarschuwingen (wees voorzichtig, kom zo snel mogelijk terug) en natuurlijk veel advies. Toen Jezus Zijn twaalf discipelen uitzond, zei Hij dit:

Ik stuur jullie erop uit als schapen onder wolven. Wees zo slim als slangen, en zo onschuldig als duiven [Matteüs 10:16].

Het één of het ander

Excuseer mij, Heer? Wilt U dat ik ben als een slang en als een duif? Ik denk niet dat dat goed samen gaat. Het is het een of het ander, toch? Je bent slim of dom, extravert of introvert, luid of stil, onvriendelijk of lief. Oh, wat houden we ervan om labels aan alles te hangen en mensen in hokjes te stoppen. We realiseren ons niet eens hoeveel we onszelf beperken als we dat doen.

Perfect voorbeeld

God is anders. Bij Hem zijn alle dingen mogelijk en Hij zou God niet zijn als Hij zelf niet het perfecte voorbeeld had gegeven. Jezus is het Lam van God en de Leeuw van Juda. Ja, zowel het lam als de leeuw. Jezus toonde zowel teder medeleven als felle boosheid. Hij is zowel de rechter als de redder.

We hebben de neiging om alleen die kant van God te accepteren die we het meest waarderen en de rest te negeren. Maar laten we niet vergeten: God is liefde, maar Hij is ook rechtvaardig. Ja, God houdt van de zondaar, maar haat de zonde. Ja, God vergeeft, maar Hij corrigeert en disciplineert ook.

Puur in een corrupte wereld

Als Jezus zegt dat we zo slim moeten zijn als slangen en onschuldig als duiven, vraagt Hij niet om het onmogelijke. Hij wil dat we puur zijn in een corrupte wereld. Hij wil dat wij vastberaden zijn en toch afhankelijk van Hem. Hij wil we uitgesproken en toch diplomatiek zijn. Hij geeft ons zowel moed als zachtmoedigheid, zowel kracht als liefde, zowel alertheid als rust.

In Hem zullen we het perfecte evenwicht kunnen vinden en bewaren. In Hem zullen we spreken als dat nodig is en zwijgen wanneer Hij dat vraagt.

6 opmerkingen:

 1. Dat heb je mooi geschreven. Voor Hem is inderdaad niets onmogelijk en we mogen erop vertrouwen dat Hij ons zal helpen in elke situatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niets is onmogelijk bij Hem én voor degene die gelooft, dat vind ik altijd een geruststellende gedachte!

   Verwijderen
 2. Zo helpend dit. Dank je wel. Ik heb een groot portie van allebei nodig. Oh ja, in Hem. Je sluit zo mooi af, Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Hem ja, anders gaan we op eigen kracht in een spagaat leven en dat is niet vol te houden!

   Verwijderen
 3. Tjonge... Je hebt dat heel duidelijk uitgelegd Marja! Ik was zojuist aan het antwoorden op BibleLovenotes. Dat heeft een mooie overeenkomst in zekere zin. Die post ging over Martha en Maria. Hier de link: https://dutchbiblelovenotes.blogspot.com/2023/09/hadden-maria-en-martha-verschillende.html?fbclid=IwAR0t9Z_Uhv2pdM7HhyyMGAnt8aQYu8EjS5LEaPqxmFJnTGJE8bAoaougWyg
  Daar is het ook tegenstrijdig. Maria die aan de voeten van Jezus zit, alleen maar te luisteren. Martha druk aan het werk om het eten te bereiden... Maar later is het Martha die bedrijvig naar Jezus toeloopt en Maria rouwend thuis zit. Die rust en activisme hebben we beiden nodig! Belangrijk bij alles wat we doen: Doe het met het oog op Jezus gericht!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb die post gelezen ja en ook jouw mooie antwoord daarop. Rust en activisme, we hebben het beiden nodig. Ik ben zelf ook een bezige bij en erg praktisch ingesteld, maar in de loop van de jaren heb ik ook geleerd om steeds meer en steeds langer aan Zijn voeten te zitten en te luisteren. Dagelijks doe ik dat, 's ochtends vroeg, maar ook als ik uit mijn werk kom. Ik zou het niet willen missen.

   Verwijderen