woensdag 5 januari 2011

Oproep tot volharding

Hoop doet leven...
Aan het begin van een nieuw jaar hebben sommige mensen goede voornemens en weer anderen maken nieuwe plannen. Een nieuw begin geeft goede moed, laten we het daar maar op houden. Ik las onlangs een oproep tot volharding in het boek Hebreeen en die zou ik graag met je willen delen voor 2011. Misschien ben je met iets moeilijks bezig en denk je er aan om op te geven, misschien sta je wankel in je geloof of ben je gewoon een beetje uitgeblust. De schrijver van de brief aan de Hebreeen geeft aan waar zijn hoop en moed voor de toekomst, dus ook voor een nieuw jaar, vandaan komt: "Jezus heeft voor ons met zijn lichaam een weg naar een nieuw leven gebaand!" Dat enthousiasme voor het nieuwe leven doet hem een oproep tot volharding schrijven, die nu, 2000 jaar later, nog steeds heel inspirerend is:
 1. Laten we God dan naderen met een oprecht hart en een vast geloof
 2. Laten we zonder te wankelen datgene blijven belijden waarop we hopen
 3. Laten we opmerkzaam blijven en elkaar ertoe aansporen lief te hebben en goed te doen, en
 4. Laten we, in plaats van weg te blijven van onze samenkomsten, elkaar juist bemoedigen.
Je kunt dit zelf nog eens nalezen in het 10e hoofdstuk vanaf vers 19. Het kan best zijn dat het wereldgebeuren soms zwaar op je schouders rust of dat je teleurgesteld bent in kerk of Christenen... Laat je niet ontmoedigen door omstandigheden, maar geef gehoor aan de aloude oproep. De schrijver zegt: We hebben nu een hogepriester die dienst doet in het huis van God (vers 21). Die hogepriester is Jezus zelf en het huis van God ben jij als je Hem uitnodigt om bij je te wonen. In Hebreeen 3:6 staat zo mooi: Wij vormen dat huis.
Als Hij bij je woont kan een nieuw jaar een heel nieuw leven worden!

2 opmerkingen:

 1. Allereerst een goed en gezegend 2011 toegewenst!

  Dat bemoedigen is zo belangrijk! Ik merk dat als ik zelf onzeker ben, ik het heel moeilijk vind, anderen te bemoedigen. Maar dan komt er vaak iemand op mijn pad die mij bemoedigt. Fantastisch is dat.

  Dit is een prachtig stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Gerreke, een gezegend en gelukkig nieuwjaar toegewenst.
  Weet je wat het gekke is? Als ik me ontmoedigd voel of onzeker, ga ik juist anderen bemoedigen. Eigenlijk preek ik dan natuurlijk tegen mezelf en achteraf denk ik dan altijd: zo Marja, daar kan je beter zelf ook eens naar luisteren :)

  BeantwoordenVerwijderen