vrijdag 19 augustus 2011

De uitwerking van gerechtigheid

Ontmoet je wel eens mensen die een bepaalde uitwerking op je hebben? Een kort gesprekje met hen kan je helemaal enthousiast maken en soms een enorme bemoediging blijken te zijn. Anderzijds komt het wellicht ook wel eens voor dat je je juist ellendig voelt nadat je iemand hebt ontmoet of gesproken, telefoongesprekjes kunnen zelfs een hele nare sfeer achterlaten. In deze post wil ik het niet hebben over de uitwerking die anderen op ons hebben, maar over de uitwerking die wij op anderen hebben.

Ik ben nog steeds onderweg in het boek Jesaja en onlangs kwam ik tijdens die reis een heel mooi plekje tegen waar ik even lekker ben blijven hangen. Heerlijk om opgeladen te worden door de inspirerende woorden van de profeet, De vrucht van gerechtigheid zal vrede zijn, de uitwerking van gerechtigheid rust en veiligheid tot in eeuwgheid (Jesaja 32:17). Ja, lees die woorden gerust maar eens een aantal keren door. Wat een mooie tekst en wat een schitterende beloften. Twee dingen vielen mij gelijk op:

 • De vrucht van gerechtigheid zal vrede zijn. Het is een vrucht, en dat betekent dat het niet ineens volgroeid tevoorschijn komt, maar juist heel klein naar buiten komt en dan verder groeit tot volheid. Met andere woorden: wees niet in paniek als het woordje 'vrede' niet met grote letters op je voorhoofd staat geschreven, geef het tijd!
 • De uitwerking van gerechtigheid is rust en veiligheid. De uitwerking (het effect) is iets in mijn leven dat gezien kan worden door anderen.
Wat is rechtvaardigheid precies? De Bijbel zegt er heel veel over, maar wellicht de meest simplistische uitleg komt van de apostel Paulus. In Romeinen 3:22 schrijft hij: Gerechtigheid van God komt door het geloof in Jezus Christus voor allen die geloven. Laten we het niet ingewikkelder maken, gerechtigheid is het gevolg van ons geloof in Jezus Christus. Onze rechtvaardigheid draagt vrucht (vrede) en heeft een uitwerking (rust en veiligheid) in ons leven. Mijn vraag vandaag is: is dat de uitwerking die wij op de mensen om ons heen hebben? Zien zij vrede, rust en veiligheid of stress en zorgen?

Hier volgen nog een paar Bijbelteksten over de vrucht van vrede en de uitwerking van rust en veiligheid. Lees ze door, denk er over na en leef ze uit:

VREDE: Zij, die uw wet liefhebben, hebben grote vrede, er is voor hen geen struikelblok (Psalm 119:165)
RUST: Vraag naar de oude paden, waar toch de goede weg is, opdat u die gaat en rust vindt voor uw ziel (Jeremiah 6:16)
VEILIGHEID: Ik stel in veiligheid wie daar naar smacht (Psalm 12:6b)

Fijn weekend allemaal!

6 opmerkingen:

 1. Nou, helemaal waar. Rust en vrede is iets waar je voor moet kiezen, zoals nu. Even een bakkie koffie en je blog lezen, en nog opgebouwd worden ook:), maar ook iets wat vanzelf groeit als je dicht bij God blijft.Bedankt voor je bemoediging!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Mirjam dat je de tijd neemt om te lezen, dat is inderdaad ook een keuze. Nog fijner dat we zo elkaar kunnen opbouwen!
  Heel fijn weekend toegewenst, hartelijke groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Marja,

  Ook een fijn weekend toegewenst. En als je niets te doen hebt.... Je weet het hè? Pak Bunyan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed om hierbij stil te staan Marja. Goed om na te denken hoe God wil dat wij met onze medemens omgaan en hoe Hij ons daarbij helpt door Zijn woord te geven. Prachtige tekst. Ik heb hem een paar keer gelezen!

  Lieve groet en een fijne zondag nog.
  Gerreke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja hoor Pleun_Jan, ik heb 'm bij de hand!

  Gerreke, ik heb die tekst ook meerdere malen achter elkaar gelezen en pak 'm steeds weer op, en dan kan ik niet anders dan er een overdenking over schrijven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb je tekst weer doorgestuurd naar de school van de meiden. Vond het een mooie bemoediging om het jaar mee te starten!

  BeantwoordenVerwijderen