woensdag 19 oktober 2011

Nederlandse hokjes

Al jaren probeer ik serieus de nederlandse hokjesgeest uit de weg te gaan, iets dat zeker niet altijd makkelijk blijkt te  zijn. Hoe snel gaan we immers niet af op uiterlijk, opleiding, kerkgenootschap, of op de mening van anderen. Ik probeer serieus om mensen door de ogen van de Hemelse Vader te zien, iets dat zeker ook niet altijd makkelijk blijkt te zijn.

Vandaag verbaasde ik me over het hokje waarin het Literatuurplein mijn boek (en ik als schrijfster dus ook) heeft geplaatst, ik zou er zelf nooit op zijn gekomen :)

Allereerst vind ik mijn boek Levensadem in de categorie Preken en overdenkingen, een hele eer vind ik zelf. Ik zie mezelf nou niet bepaald als prediker, maar blijkbaar komt m'n schrijverij wel zo over op de lezer.

Vervolgens valt het boek onder het kopje Stichtelijke lectuur. Ook dat vind ik best wel deftig klinken. Stichtelijk, wat betekent dat eigenlijk? Bouwt het boek de lezer op? Leert de lezer nieuwe dingen?

Tenslotte is er, wellicht ten overvloede, een notitie toegevoegd: Overdenking vanuit een orthodox-christelijke invalshoek. 

Ik heb daar echt even over na moeten denken hoor. Ik zou mezelf niet zo snel orthodox christelijk noemen... maar blijkbaar vertegenwoordig ik wel de boodschap die daarbij hoort. Hhmmm, prima, dat kan niet anders dan de Bijbelse boodschap zijn, het goede nieuws dat Jezus Christus het antwoord is aan een wereld in nood. Als je dat verkondigt maakt het toch eigenlijk niet uit uit welk hokje je komt?

Ik weet nog steeds niet of ik in zo'n hokje wil, maar nu staat het er... zwart op wit. Mijn naam is ermee verbonden.

Mijn vraag aan jullie is of zo'n hokje je het boek juist wel of niet doet kopen.

14 opmerkingen:

  1. Ach, Marja, je weet hoe Nederlanders zijn, graag een etiketje, een hokje of een vakje. Ik zou er maar geen probleem van maken. Publiciteit is er toch wel, zo te zien ... Gefeliciteerd met alle toeters en bellen, geniet er van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een hokje is niet erg hoor Anton, als de deur maar open staat :)
    Dank voor je reactie!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, hokjes, vakjes, we stoppen iedereen in......dit zongen Elly en Rikkert jaren geleden al toch?
    Ik persoonlijk kijk niet naar de hokjes waar het boek in staat.
    Een titel spreekt je aan,je leest wat op de achterkant van het boek, en dan besluit je, ja dit wil ik lezen of niet ;-)
    Ik ben inmiddels wel benieuwd naar je boek eerdaags toch maar eens aanschaffen!

    Simone

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nooit kijk naar 'hokjes'. Ik ga op zoek naar boeiend leesmateriaal en als het me aanspreekt koop ik het. Nee ik kijk niet uit welke hoek het komt.

    Dat is niet helemaal waar, want als het een schrijver is die er een twijfelachtige geloofsovertuiging (wat is dat?) op na houdt koop ik het boek niet.

    Lieve groet,
    Gerreke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Marja,
    Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms ook erg in hokjes/vakjes denk. Het is vaak moeilijk hier uit te komen en werkelijk open te staan voor een 'nieuwe frisse kijk' op dingen.
    Jouw blogtitel is daarom wel toepasselijk vind ik :)
    Voor wat betreft je boek: ik denk dat mensen/lezers soms een idee moet hebben uit welke 'hoek' een boek komt wat niet wegneemt dat je het altijd zelf heel kritisch moet bekijken en bestuderen.
    Je stukje zet me aan het denken.
    Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo'n hokje ... Maak je er maar niet druk om. Mensen kijken naar het eerst naar de cover. Ziet die er goed uit dan bladeren ze er in en ja, misschien kopen ze het dan.

    Lieve groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Simone, zo koop ik ook meestal boeken, titel, voorkant, en tekst op achterkant... ik probeer zo breed mogelijk te lezen, maar betrap me toch wel op hokjesgedrag zo nu en dan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gerreke, zo vergaat het mij ook vaak... ik doe het niet... of uh ja, toch wel. Hartelijk dank voor je commentaar.

    Wendy, jouw reactie zet mij ook weer aan het denken. Om eerlijk te zeggen heb ik bijvoorbeeld nog nooit een christelijk boek uit de katholieke hoek gelezen, of uit de gereformeerde hoek. Waarom eigenlijk niet? Zoek ik er niet naar, trekt het me niet aan??

    Jedidja, zelfs de cover was reden voor discussie. Te Harry Potter achtig? Te mystiek? Te kinderlijk?? Uiteindelijk toch gezwicht voor de onschuld van het kind, de kleurige wereld om hem heen, het speelse, het wonder... Nu vind ik hem heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja marja,tot mijn schande moet ik bekennen,dat ik wanneer ik van een onbekende schrijver,deze benamingen zou lezen,ik waarschijnlijk het boek niet zou kopen,maar ik lees ook wel de achterflap altijd en van daar uit weer wel.groetjes van sjanie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Haha, dat is het gekke Sjanie, ik zou m'n eigen boek ook niet kopen. Als er zou staan: frisse kijk op oude waarheid, dan wel :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha Marja, Ik denk dat het ook wel voordelen kan hebben deze beschrijving. Misschien komt er een doelgroep op af die wel in hokjes denkt, vervolgens je boek koopt en dan helemaal verbaasd is over de inhoud, het nog nooit zo heeft gezien...het kan alle kanten op. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Nederland is heel goed om mensen een stempel op te drukken en /of in een hokje te plaatsen. Wij zeggen altijd kijk verder dan je neus lang is en oordeel niet zo snel.En dat geld niet alleen voor mensen of dingen , maar eigenlijk voor alles in het leven. Bij boeken kan de ene recensent een boek kapot schrijven en de ander het helemaal prijzen .Oftewel gewoon je eigen oordeel vormen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Haha Mirjam, dat is een goeie, positieve manier van denken! Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Henriette, je hebt helemaal gelijk, afgaan op recensies is zo onzeker, zelf op onderzoek uitgaan en een mening vormen is het beste. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen