dinsdag 1 november 2011

Kennis alleen niet voldoende

Waarom heeft God eigenlijk zoveel woorden nodig om ons uit te leggen wat goed en kwaad is? Ik bedoel, de Bijbel is een enorm dik boek en eigenlijk weten we het verschil tussen goed en kwaad toch wel?

Misschien herken je die vraag wel. Als gelovigen proberen we soms wanhopig te balanceren tussen leven bij de letter en leven vanuit het hart. Persoonlijk ben ik iemand die altijd in de Bijbel zit te neuzen, het kan mij niet gauw genoeg zijn. Toch denk ik dat alleen kennis niet voldoende is om evenredig te handelen, we hebben overtuiging in ons hart nodig. Weten dat pizza slecht voor de lijn is weerhoudt ons er niet van het te eten. Weten dat roken kanker kan veroorzaken weerhoudt miljoenen mensen er niet van het toch dagelijks te doen. Kennis alleen is niet voldoende, we moeten echt begrijpen, we moeten overtuigd zijn. Alleen de Heilige Geest kan dat in ons bewerkstelligen.

Volgens de Bijbel hebben we als mensen kennis van goed en kwaad. In Genesis 3:22, nadat Adam en Eva van de verboden vrucht hebben gegeten, zei God, Nu is de mens aan ons gelijk geworden, nu heeft hij kennis van goed en kwaad. Die kennis was blijkbaar niet voldoende want God besloot later richtlijnen voor een beter leven te geven. Hij wil niet alleen ons verstand bereiken, maar ook ons hart.

In Hebreeen 10:16 zegt Hij, In hun hart zal ik mijn wetten leggen, in hun verstand zal ik ze neerschrijven.

Hart en verstand, verstand en hart! Als God's onderwijs zich eenmaal op beide plaatsen bevindt zal het steeds makkelijker worden een leven te leven waar Hij zich in kan verheugen, en wij dus ook. Het is mijn verlangen dat we dat gaan vastgrijpen. Het is de reden waarom ik vanuit een leven met de Heilige Geest boeken schrijf over God's geboden. Hart en verstand... dat gaat heel mooi samen!

Jezus zei: Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, heel uw ziel en heel uw verstand.
[Mattheus 22:37]

4 opmerkingen:

 1. Ik heb me wel eens verbaasd over mensen die veel verstand hebben, van allerlei zaken,en absoluut geen geestelijk inzicht hebben. Vroeger begreep ik dat nooit, zoveel kennis en dan toch niet aanvaarden als een kind. Maar het vaak wel beter weten dan God. Dat is denk ik de diepste wortel die eruit moet als we God willen volgen. Niet onze werken voor Hem maar Zijn werk voor ons, op Golgotha volbracht. Dan hebben we kennis van goed en kwaad en de Heilige Geest die ons aanstuurt;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hart en verstand. Dat is waar ...
  Plus het werk van de Geest.

  Ik ben altijd zo verwonderd, als ik verstandelijk beperkte mensen, vol vertrouwen hoor praten over hun God en Vader. Ondanks hun beperkte verstand ... God werkt dwars door alles heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Mirjam, "zoveel kennis en toch niet aanvaarden als een kind"... dat zie je vaak ja. Kennis is goed, maar het komt vaak in de plaats van eenvoudig geloven als een kind... jammergenoeg. Het is de kunst een balans te vinden denk ik. Alleen de Heilige Geest kan daarbij de weg wijzen :0
  Dank weer voor je commentaar, altijd leuk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jedidja, dank voor je voorbeeld. Ik denk inderdaad dat mensen met een verstandelijke handicap blindelings kunnen vertrouwen, zonder geplaagd te worden door redenatie.

  BeantwoordenVerwijderen