dinsdag 15 november 2011

Eenvoud is kracht

Elke keer als ik tegen een moeilijke situatie aanloop lijkt het wel of ik meer woorden nodig heb om mijn dilemma bij de Allerhoogste onder de aandacht te brengen. Ik bemerk dat ik soms een debat aanga en wanhopig probeer een verklaring te vinden voor het onbegrijpelijke.

Komt je dat niet bekend voor? Heb je soms niet het idee dat je de zaken probeert uit te leggen aan God, alsof Hij iets niet heeft begrepen? Je gebeden worden langer en gecompliceerder, soms tot op een punt waarop je vergeten bent wat de eigenlijke vraag precies was! Mijn pastor en mentor in de USA zei altijd ‘hou het simpel’ en dat blijkt telkens weer de remedie tegen ingewikkeld bidden te zijn. Die houding komt uit de bijbel en, hoe kan het ook anders, Jezus is het grote voorbeeld!

Nog niet zo lang geleden las ik het gedeelte in Lucas 5:12-16 waar Jezus een man tegen het lijf loopt die aan lepra lijdt. Als je wel eens in India bent geweest weet je hoe dat er uit ziet en persoonlijk heb ik nog nooit iemand van die ziekte zien genezen. Nou wil het geval dat die man aan Jezus vraagt of Hij hem wil beter maken, wil reinigen van de ziekte. Een uiterst moeilijke situatie mag je wel zeggen! Maar Jezus houdt het simpel en gebruikt drie woorden om goddelijke genezing uit te leggen: ik wil het.

Wow, ik zou wel willen dat ik die theologie zelf had verzonnen! Zijn antwoord is subliem! Het daadwerkelijke ‘gebed’ dat volgt op zijn stelling is nog korter, nog eenvoudiger... wordt rein! Geen discussie, geen smeken, geen huilen of roepen. Gewoon authoriteit!

Wat is er toch veel te leren van zo’n kort verhaal. Ik wl proberen daar aan te denken de eerstvolgende keer dat ik voor een onmogelijke of moeilijke situatie sta en mijn gebed eenvoudig houden! Jij ook?

4 opmerkingen:

 1. Hoi Marja,
  Mooi stukje. Doet me denken aan de Bijbeltekst uit Psalm 46: 11 'Laat af (staak de strijd) en weet dat Ik God ben'. We moeten het aan Hem overlaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, het aan Hem overlaten, inplaats van proberen Hem over te halen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hij weet al wat je nodig hebt voor je het vraagt. Door het te vragen, geef je aan dat je bereid bent het te ontvangen en ook de gevolgen van die gave..........

  BeantwoordenVerwijderen
 4. "Bereid zijn om te ontvangen"... dat is misschien wel waar we het meest over struikelen. We vragen iets, God geeft het en dan zeggen we, wow, ongelooflijk... alsof we niet verwachten dat Hij antwoorden zal.

  BeantwoordenVerwijderen