donderdag 17 november 2011

Ik ben het niet waard

Ik heb nog maar eens een column uit de oude doos gehaald, eentje die werd gepubliceerd in de zomer van 2007 in Opwekking Magazine. Daar gaat ie dan...

Ze zat snikkend tegenover me. “Ik ben het niet waard, ik ben nooit goed genoeg.” Snotterend probeerde ze mij te overtuigen van haar onwaardigheid. “Het kan gewoonweg niet dat God, de Schepper van hemel en aarde en Heerser van het heelal van mij zou kunnen houden” pruilde ze en gaf me vervolgens een opsomming van alle tekortkomingen en fouten waar ze dagelijks mee werd geconfronteerd.

Ik had die woorden al zo vaak gehoord en niet alleen uit haar mond hoor. Beweren dat je ‘het niet waard bent’ is mijns inziens een alom geaccepteerd smoesje om jezelf zielig te blijven vinden en vooral niks aan je onhebbelijke gewoontes te gaan veranderen. Ja, dat klinkt misschien hard, maar laten we eerlijk zijn: we zijn Hem juist alles waard! Terugkijkend op de geschiedenis van de mensheid zien we dat God zich enorm heeft uitgesloofd voor ons.

Denk alleen maar eens aan de creatie van een super planeet waarop we met elkaar kunnen leven en genieten. Een planeet speciaal voor ons, een plek waarover we mogen heersen en leiding geven. Denk bijvoorbeeld eens aan het hele spektakel van Israel’s geschiedenis waaraan we onze eigen levensloop kunnen spiegelen. Door een volk apart te zetten en als voorbeeld te stellen heeft Hij ons enorm geholpen. Er is immers niets waar wij mee voor de dag kunnen komen dat de Here niet reeds eerder heeft meegemaakt. Israel heeft zo’n beetje de baan vrijgeveegd zeg maar, zoals een oudere broer of zus dat soms doet in een gezin. De jongeren mogen daarna altijd meer! En wat dacht je van de inspirerende woorden die voor ons bewaard zijn gebleven en door velen op papier zijn gezet. Alles is ons in die Bijbel gegeven: historie, cultuur, liederen, gedichten, profetieen, noem maar op. Ja, zelfs Zijn enig geboren Zoon heeft God niet gespaard teneinde toch maar onze aandacht te trekken. Ik ben het niet waard; wie verzint zoiets! 

Het kan natuurlijk best zijn dat je een paar keer dronken bent geweest of je vriend hebt uitgescholden. Erger nog, misschien heb je pas nog keihard gevloekt toen je op je duim sloeg of jezelf gehaat omdat je niet kunt stoppen met roken en uit verveling steeds op stomme porno sites zit te koekeloeren omdat er zo weinig op tv is. Het kan best zijn dat zo’n zinnetje dan regelmatig door je hoofd schiet; ik ben het niet waard. Zomaar, een paar woorden, een leugen! Laat me je uit de droom helpen: je bent Hem alles waard! 

Als we dat echt gaan beseffen wordt ons hart vervuld met dankbaarheid en liefde. Ik denk dat het tijd is geworden er een nieuwe stelling tegen aan te gooien: we zijn Hem alles waard! Met zoiets slaan we onszelf niet op de borst, we benadrukken juist Zijn liefde voor de mensheid. We getuigen op die eenvoudige manier van Zijn plan voor ons leven en geven God de eer die Hem toekomt. Laten we ophouden met klagen en Hem eren met de woorden van onze mond!

6 opmerkingen:

 1. Ha, helemaal waar! Toch denk ik dat er in velen uit "mijn achtergrond" een diepgewortelde leugen heerst. Het Godsbeeld klopt niet en ze leven nog onder de wet en dus de toorn van God. Afgelopen week is dat aan de hand van hebreen 3 weer zo mooi uitgelegd. God was zo geduldig met het volk Israel, Hij liet echt zien dat Hij een hartsrelatie wilde. En Zijn offer maakte ook een einde aan onze offers. Als dit kwartje valt is het helemaal over met geklaag;) En ja, soms leg je het helemaal uit en kom tot de conclusie: Je wil niet veranderen...Blijven bidden, want gebed doet echt wonderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Mirjam, bedankt voor je reactie. Ik ben zo blij dat ook jij de liefde van God echt mag ervaren in je leven, dat zet alles op zijn kop :)
  Het klinkt misschien een beetje hard wat ik heb geschreven (over niet willen veranderen enzo), maar soms helpt het om de dingen eens van God's kant te bekijken, dat is een heel ander perspectief.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eerlijk gezegd zie ik dat zinnetje toch iets anders. Ik ben het niet waard, is toch wel een bijbels gegeven. (Ik ben het niet waard dat U in mijn huis zou komen, maar spreek een woord en mijn knecht zal genezen worden. Je ziet hier de pure nederigheid van hart, die de hoofdman juist de erkenning van de almacht van Jezus gaf.) Als mensen dat écht beseffen, zien zij juist dan de grootheid van de liefde van God in.
  Ik ben het wel met je eens, dat mensen te pas en te onpas dit kunnen misbruiken en zich op een schijnheilige manier onder Gods liefde vandaan willen werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi, dat klopt hoor, Jezus kwam soms ook maar 1 keer voorbij, en mensen konden dan die kans aangrijpen of niet. Soms houdt het ook gewoon op om het maar iedere keer uit te leggen. Aan God ligt het zeker niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je kan dit inderdaad op meerdere manieren lezen. Eenvoudig gezegd zie ik het zo: degenen die Jezus nog niet kennen vinden zichzelf vaak niet waardig (dat is schuldgevoel door zonde), maar zodra we Jezus wel kennen gaat het besef groeien dat we Hem juist wel alles waard zijn... want alzo lief heeft God de WERELD gehad... Zijn liefde is voor de verloren mens, die zich (nog) niet waardig voelt. Gelukkig maar, anders zou iemand naar Hem toekomen.
  Bedankt voor jullie reacties Jolanda en Mirjam. Super.

  BeantwoordenVerwijderen