donderdag 12 april 2012

Waarlijk vrij zijn

Het leven bestaat uit seizoenen, dat zien we in de natuur, dat zien we in ons eigen leven. Er zijn ups en downs, er zijn tijden van bloei en groei en tijden van sluimering... tijden waarin alles stil lijkt te staan. Er zijn momenten van geluk en van verdriet, van voor- en tegenspoed. Het maakt eigenlijk niet uit in welk seizoen we ons bevinden, zolang we maar vooruit blijven kijken naar de wisseling, de overgang naar een nieuw tijdperk.

Een van de hoogtepunten in het leven van Jezus hier op aarde was zijn doop en de vervulling met de Heilige Geest. Hij ontving de bevestiging die elke zoon van zijn vader wil horen: Dit is mijn geliefde zoon, in Hem vind Ik vreugde (Matteus 3:17). Maar vrijwel direct daarna begon er een heel moeilijke tijd voor Jezus, Hij werd verzocht door de duivel. Niet zomaar een uurtje of een dag, maar 40 dagen lang! Jezus echter hield zijn ogen gericht op het Woord en op zijn Vader. Het gevolg daarvan was dat Hij 'gesterkt door de Geest' uit die moeilijke levensperiode kwam. Hij begon aan een nieuwe fase, er was immers veel werk te doen. In de plaatselijke synagoge kondigde hij publiekelijk de aanvang van zijn werk op aarde aan(Lucas 4:18-19):
 • aan armen het goede nieuws brengen
 • aan gevangenen hun vrijlating bekend maken
 • aan blinden het herstel van hun zicht geven
 • aan onderdrukten hun vrijheid geven
 • en een genadejaar van de Heer uit te roepen
Afgelopen weekend hebben wij in Kiev (Oekraine) mogen zien hoe dat werk nog steeds dagelijks plaatsvindt, hoe die schrift keer op keer in vervulling gaat. Gebroken menslevens, gevangen door verslaving, angst en misdaad worden geheeld door de kracht van de Heilige Geest. Jezus raakt (door onze handen) nog steeds mensen aan opdat er een nieuw seizoen mag aanbreken. De mannen die je op de foto ziet (Maksim en Gena) hebben na meer dan 16 jaar verslaving aan hard drugs een nieuw leven ontvangen in Jezus Christus. De zon is doorgebroken, er is reden om te lachen, om plezier met elkaar te maken. Wij werden bijzonder aangeraakt door de getuigenissen van deze mannen.

Jezus woorden zijn nog steeds waarheid, zij zijn krachtig en levend! Ik weet niet in wat voor seizoen jij je bevindt, wat het is dat jou gevangen houdt. Misschien is het ziekte, misschien depressie of angst, misschien een verslaving.... vergeet dan niet de woorden van Jezus. Hij kwam om gevangen vrij te zetten, waarlijk vrij te zetten. Wanneer de Zoon u vrij zal maken, zult u werkelijk vrij zijn (Johannes 8:36).

10 opmerkingen:

 1. Geweldig geschreven Marja. Wat stralen die mannen op de foto nu terwijl ze zo'n moeilijk leven achter de rug hebben.
  Alleen Jezus kan ons waarlijk vrij maken. Hem zij alle eer!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja Wendy, deze foto raakt echt mijn hart. Na het horen van hun verhalen is het wonder nog groter dat Jezus ze vernieuwd en bevrijdt heeft. Gena werd als 7 jarig jongetje al alleen thuis gelaten en begon op straat te zwerven, te roken en te drinken. Op zijn twaalfde was hij aan hard drugs verslaafd. Nu werkt hij voor Teen Challenge en heeft gelukkig weer heel goed contact met zijn moeder! En Maksim... nou ja, hij heeft een vergelijkbaar verhaal, hij was bijna dood, zijn hele lichaam onder de zweren, gebroken botten, beurse plekken etc. en toch heeft God hem omhoog getrokken uit de put! Hij is welbespraakt, zeer open en echt een dienaar. Zijn lach doet jou zeker ook lachen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow....
   Mijn antwoord op dat laatste is natuurlijk ja:)

   Verwijderen
 3. Gaaf zeg! De Heer maakt harten vrij. Want waar de geest van de Heer is, daar is Vrijheid. (ook zo'n mooie tekst!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. He, dank je wel Hans, nog zo'n mooie tekst ja. Nog mooier om het in de praktijk te zien!

   Verwijderen
  2. Geweldig gaaf om dit te lezen. God maakt vrij! Waarlijk vrij! Opwekking 720!

   Verwijderen
 4. Wat een moedgevende blog! Ik hoop dat ze 'schoon' blijven. Dat is zo moeilijk. Maar met God zijn alle dingen mogelijk.

  Schitterende foto! Ik had ze al op facebook gezien. Maar nu het verhaal erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En het is dacht ik onze taak om dagelijks voor deze mensen die in een dergelijke verslaving zijn geraakt en weer losgekomen te blijven bidden...Fijn te horen dat dit soort wonderen nog altijd gebeuren. Nog fijner om te horen dat er ook mensen zijn die nooit aan de drugs zijn geraakt. Misschien minder spectaculair en geen leesvoer voor de EO, maar de "gewone" christen die nooit in de belangstelling staat maar "gewoon" met de Heer wandelt, ook daar dank ik God voor...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zelf ook nooit verslaafd geweest, maar soms denk je toch... het zal je broer, zoon, vader, neef, man maar zijn :) Elk leven dat verandrt is reden voor een feest in de hemel, daar sluit ik me graag bij aan!
   Dank voor je reactie Peter.

   Verwijderen