zaterdag 23 maart 2013

Die vragen van Jezus toch...

Geweldig he, zo'n reis door het evangelie van Lucas? Natuurlijk is er veel meer te lezen en leren dan ik ooit hier op een weblog kan bespreken... maar ik vind het gewoonweg leuk er wat bijzondere dingen uit te pikken dingen die mij (en jullie hopelijk ook) aan het denken zetten.

Het kwam (komt) nog al eens voor dat theologen Jezus uit de tent probeerde te lokken, om Hem te testen als het ware. Dat is bijvoorbeeld duidelijk te lezen in het stuk over de gelijkenis van de goede Samaritaan. Er komt een geleerde naar Jezus toe met de vraag hoe hij het eeuwige leven kan krijgen. Jezus antwoordt, volgens Joods gebruik, met een wedervraag. Twee wedervragen eigenlijk. Lees maar eens mee in Lucas 10:26, En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? (De NBG en Statenvertaling geven het zo weer). Die twee vragen van Jezus zouden een pijl in het hart van elke gelovige moeten zijn.
 • WAT staat er in de Wet? Weten we nog wel wat er in de wet, in het Oude Testament staat? Lezen we die dingen als Nieuw Testamentische gelovigen nog wel, leren we daar nog van?
 • HOE leest gij? Stel dat we aardig zouden weten wat er in het Oude Testament staat (de meeste mensen die hun hele leven al in de kerk komen hebben een aardige bijbelkennis), dan nog is er een volgende vraag: hoe lees je de dingen die daar in staan?
Lezen we met vooringenomen ideeën? Sceptisch, kritisch, of juist zonder zelf na te denken? Nemen we alles maar aan wat de dominee zegt? Lezen we alleen met ons verstand of ook met ons hart? Lezen we met de hulp van de Heilige Geest die in ons woont en de Bijbel heeft geinspireerd? Hoe leest gij? Die vraag van Jezus klinkt ook in onze oren vandaag.

Over de discipelen staat geschreven: Toen opende Hij hun verstand zodat zij de Schriften begrepen (Lukas 24:45). Dat is nog steeds mogelijk voor jou als je dat wilt!

TIP: Vraag de Heilige Geest om je te verlichten als je Bijbel leest en je dingen te laten zien door Zijn ogen!

8 opmerkingen:

 1. Tja...dat zijn opnieuw goede vragen. Je zet mij wat aan het denken met je berichten.
  Thanks ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat is ook de bedoeling Wendy, maar ik hoop niet dat je er een al te zwaar hoofd in hebt hoor.

   Verwijderen
 2. Mooie woorden.
  Voor m'n bekering las ik ook wel uit de bijbel en had ook een keurig diploma bijbels onderwijs voor het basisonderwijs, maar ik las niet m.b.v. God's Geest.
  Na mijn bekering leek alles wat ik las in de bijbel anders en wat ben ik gaan houden van God's Woord. Samen met de Heilige Geest de bijbel lezen was dus een levens-veranderende ervaring voor mij!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met mij is het precies zo gegaan Dieneke, ik las altijd de Bijbel al, maar ik las alleen met mijn verstand, en (klinkt gek) dat is beperkt. Nu ik samen met de Heilige geest lees is alles veel duidelijker geworden. het Woord is levend!

   Verwijderen
 3. Je tip vind ik het allermooiste. De Heilig Geest vragen je te helpen begrijpen wat je leest en wat de ander zegt! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat kunnen soms theologische denkbeelden in de weg staan om onbevangen de Bijbel te lezen. Het is goed om telkens weer stil te zijn en de leiding van de Heilige Geest te vragen hierin. Wat een rijkdom is het Woord van de Heer dan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Ron, zo ervaar ik dat ook. Elke keer als ik denk iets te weten schijnt Hij er weer nieuw licht op!

   Verwijderen