dinsdag 19 maart 2013

Groot, groter, grotere...

Onze vriend Brian in de voedselbank in Netanya, Israel
We vervolgen onze reis door het Lucas evangelie weer. Ik hoop dat jullie ook nieuwsgierig zijn naar de lessen die we kunnen leren. Deze keer wil ik stil staan bij een gedeelte in hoofdstuk 9: de spijziging van de vijfduizend.

Nu ik het weer las, viel me op dat Jezus hier een geweldige mogelijkheid aan zijn leerlingen biedt om iets heel bijzonders te doen. De discipelen maakten zich een beetje zorgen over de enorme menigte die zich rondom de Messias had verzameld. Jezus was lekker bezig, Hij sprak tot de menigte over het Koninkrijk en maakte mensen gezond. De discipelen kwamen tegen de avond met hun zorg bij Hem en stelden voor om de mensen weg te sturen; ze moesten zelf maar voor eten zorgen. En weten jullie wat Jezus dan zegt? Geven JULLIE hun te eten! Met andere woorden: waarom vragen jullie mij om daar wat aan te doen, dit is jullie kans mannen, test je geloof, doe er wat aan.

Lucas 9:12-13, De twaalf kwamen naar hem toe en zeiden: ‘Stuur de mensen weg, dan kunnen ze naar de dorpen en gehuchten in de omgeving gaan om daar te overnachten en op zoek te gaan naar eten, want dit is een afgelegen plaats.’ Maar hij zei tegen hen: ‘Geven jullie hun te eten.’ Ze zeiden: ‘We hebben maar vijf broden en twee vissen. Moeten wij dan eten gaan kopen voor al die mensen?' De reactie van de discipelen op de opdracht van Jezus is er eentje van ongeloof en twijfel: We hebben maar beperkte middelen, U meent toch niet echt dat U wilt dat WIJ dit op gaan lossen? Ja maar, ja maar...

Herkenbaar? Jezus wil ook ons grote dingen laten doen, wij zien vaak alleen maar leeuwen en beren. Jezus ziet mogelijkheden, wij zien beperkingen en hebben smoesjes. In het Oude Testament is een dergelijk verhaal te vinden, kijk maar eens in 2 Koningen 4:42-44. Daar gebied de man van God (Elisa) zijn bedienden om 100 mensen te voeden met 20 broodjes. Ook zij hadden hun twijfels, vonden het moeilijk om in wonderen te geloven: Toen de bediende protesteerde dat het beslist niet genoeg was voor honderd personen, zei Elisa nogmaals: ‘Zet het de profeten voor, ze zullen er een maaltijd aan hebben. Want dit zegt de HEER: Ze zullen ervan eten en nog overhouden ook.’

In het OT: een groot wonder door mensen verricht in opdracht van God. In het NT: Jezus verricht een nog veel groter wonder. En wij? Wat zegt Jezus tegen degenen die in Hem geloven? Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Wie in Mij gelooft, zal de werken die Ik doe, ook doen, en hij zal grotere doen dan deze, want Ik ga heen naar Mijn Vader (Johannes 14:12).

Wat is jouw excuus?

PS 1: Brian's blog is hier te vinden
PS 2: de winnaar van de give-away is C.J. van Vuren, mail je me even?

10 opmerkingen:

 1. Mijn excuus. Tja, ongeloof, angst, gebrek aan vertrouwen, behoefte aan veiligheid en comfort? Alles bij elkaar zo'n beetje + het feit dat voor mijn gevoel alles om mensen draait en ik geen mens-mens ben..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bedoel je precies met 'ik ben geen mens-mens'... Ben je niet zo graag met andere mensen, ben je liever alleen?

   Verwijderen
 2. Mooi stukje weer Marja. Ik denk inderdaad dat het bij mij vaak een gebrek aan geloof en aan vertrouwen is. Ik denk vaak zo 'menselijk' terwijl God zoveel groter is en zo oneindig meer kan doen dan wij bidden of beseffen! Ik zou Hem meer moeten laten doen door mij heen en niet alles zelf moeten doen. Johannes zei het geloof ik al: 'Hij moet wassen en ik moet minder worden".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is misschien wel onze grootste strijd, dat we alles zelf willen doen en ons niet afhankelijk van de Heilige geest willen opstellen.

   Verwijderen
 3. Daar wil ik graag in groeien, meer geloof, meer vertrouwen om de GROTE dingen van God te verwachten en ze ook te willen zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb wel een vraag: Wat zijn dan die grote dingen (wonderen?) en hoe herken je die mogelijkheden? Moet je zelf gewoon op weg gaan in vertrouwen of wachten tot God je een opdracht geeft (ik ben hardhorend..)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jezus zegt 'de werken die ik doe en grotere...' Ik denk dat het logisch is om dan bij het begin te beginnenm met de werken die Jezus deed dus. Hij weerstond de vijand, ging niet in op verleiding, trok rond, vertelde mensen over het Koninkrijk, deed wonderen en had aandacht voor mensen... Zo kunnen wij ook leven, en ja... in het volste vertrouwen dat Hij ons helpen zal.

   Verwijderen
 5. Ja maar...... ik hoor het me zeggen Marja!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mover your 'but' zeggen we wel eens in het engels :)

   Verwijderen