vrijdag 1 maart 2013

Schatkamer

Hoofdstuk zes uit het evangelie van Lucas... Ja, ik ben er nog steeds :) Wat een prachtige, eenvoudige, moeilijke, mooie dingen staan daar in zeg. Ik noem het de schatkamer van het onderwijs van Jezus.

Over schatkamers gesproken... Jezus legt in dat hoofdstuk uit dat een boom aan zijn vruchten te herkennen is. Heb je wel eens goed naar fruitboompjes gekeken voordat ze vrucht dragen? Je moet echt wel een beetje verstand van bomen hebben om te kunnen zien of iets een appel-, pruimen- of perenboom is. Zodra er vruchten aanhangen is dat ineens veel makkelijker. Zo is het ook met mensen. Een goed of slecht mens herken je niet aan z'n uiterlijk, maar aan de vrucht die zijn leven voortbrengt.

Maar goed, over schatkamers dus. Ik citeer even vanaf vers 45, waar Jezus zegt: Een goed mens brengt uit de goede schatkamer van zijn hart het goede voort, maar een slecht mens brengt uit zijn slechte schatkamer het kwade voort; want waar het hart vol van is daar loopt de mond van over. Het eerste wat mij opvalt in deze tekst is dat Jezus spreekt over een slechte schatkamer. Zou zoiets bestaan? Een schat is toch eigenlijk iets goeds, bestaan er slechte schatten? Blijkbaar wel...

Het tweede waar ik over na wil denken, is een vraag die ik mezelf stel en die ik jullie wil stellen: waar is mijn hart vol van? Aan de woorden die uit iemands mond komen kunnen we weten wat er in zijn of haar hart is. Het maakt tegenwoordig niet uit of ik mensen aanspreek in de supermarkt, op de sportschool of in de kerk... overal hoor ik dezelfde woorden: financiële crisis, economische situatie, werkloosheid, angst, ziekte, kanker, politiek, het weer. Waar het hart vol van is....

Zelden, heel zelden kom ik iemand tegen die woorden van bemoediging, van moed, van vertrouwen en geloof uitspreekt. Zijn er nog mensen wiens hart VOL is van vreugde over God, de Bijbel, de Here Jezus? Niet zo'n leuke vraag misschien, maar als we werkelijk beweren een hart voor God en Zijn Woord te hebben, zullen we ook zo moeten spreken!

10 opmerkingen:

 1. Dank je wel Marja. Mooie blog. Het is waar dat we soms/vaak meer praten over de dingen van alle dag en de zorgen van het leven. Ook als christen. Jou blog is voor mij een aansporing om de gedachten, die in mijn schatkamer zijn over geloof, vertrouwen ed. , er niet in te laten maar ze ook eens uit te spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof in de kracht van woorden Aritha, als we steeds maar napraten wat de televisie en kranten ons opleggen wordt het allemaal nog erger... Jezus voorzag dat denk ik al :)

   Verwijderen
 2. Goed om bij stil te staan, ook om mijn woorden te 'toetsen'. Het hart als een schatkamer vol goede schatten, niet alleen een mooie gedachte, het kan werkelijkheid worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mooi idee eigenlijk, ons hart als een schatkamer, fijn ook om daar van de mooie dingen uit te delen!

   Verwijderen
 3. Mooi zoals je elke keer weer iets schrijft uit Lucas om over na te denken. Het is inderdaad goed, zoals Annemieke ook zegt, om na te denken over mijn woorden..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is natuurlijk niet echt stap voor stap door Lucas (dan zou ik dagelijks wel een stukje kunnen schrijven en zou ik er in 2014 nog mee bezig zijn), maar wel opvallende gedeeltes. Gedeeltes die me weer opnieuw aan het denken zetten.

   Verwijderen
 4. Tja ik denk dat het komt omdat er zoveel afleiding/verleiding is in de wereld. Ik zie het aan mezelf ook en moet met schaamte toegeven dat mijn hart echt regelmatig overloopt van negatieve gedachten!

  Mooi om ons hierin mee te laten lezen. Eigenlijk is dat een stuk dat je elke dag zou moeten lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelijk heb je Gerreke, ik kan die gedeeltes in lucas steeds weer opnieuw lezen en ze blijven boeien!

   Verwijderen