maandag 25 februari 2013

Maatbeker

Dat de Bijbel een fascinerend boek is hoef ik jullie niet te vertellen. Wat ik julie wel wil vertellen is dat het echt helpt om een vertaling te lezen die je begrijpen kunt! Naar mijn weten zijn er geen 'goede' of 'slechte' vertalingen; gebruik in ieder geval een begrijpelijke vertaling...

Zoals ik al eerder schreef, lees ik momenteel het evangelie van Lucas weer eens door. En tsja, dan kom je vanzelf bij hoofdstuk zes. Je kunt twee dingen doen: er snel overheen lezen of stil staan bij de lessen die Jezus aan zijn volgelingen (wij) geeft. Dit is geen theologie of theorie, maar oefeningen voor de praktijk van alle dag. Ik haal vers 37 en 38 aan: Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden. Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt.

Oeps, krasse woorden, vooral die laatste zin. De eerste vraag die in mij opkomt en die ik graag met jullie wil delen is: welke maat gebruik ik? Zowel in negatieve als in positieve zin. Jezus haalt hier twee negatieve dingen aan: oordelen en veroordelen, maar ook twee positieve: vergeven en geven. Hoe dan ook, ik bepaal de maat waarmee ikzelf gemeten wordt als het om deze dingen gaat... en dat is zeker een reden om wat langer bij deze les van Jezus stil te staan.
 • In welke mate ben ik veroordelend, kritisch, neerbuigend of oordelend naar anderen toe? Een kritische houding naar anderen toe zal als een boemerang terugkomen in mijn eigen leven.
 • In welke mate vergeef ik en geef ik (tijd, geld, talenten, liefde etc.)? Een liefdevolle, vrijgevige houding naar anderen toe zal als een boemerang terugkomen in mijn eigen leven.
Het is een enorme verantwoordelijkheid om te bedenken dat wij zelf de maat bepalen waarmee we worden gemeten. We zouden misschien wel liever hebben dat God dat allemaal automatisch verzorgde, dan hoefden wij tenminste niets te veranderen aan onze bitterheid, wrok, krenterigheid of zuinigheid. De woorden van Jezus zijn heel eenvoudig, maar niet makkelijk. Een verantwoordelijkheid, maar ook een uitdaging...

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik heb liever niet dat anderen over mij oordelen of mij bekritiseren. Ik wil wel graag dat anderen mij vergeven en ook van hun rijkdom met mij delen. Die wens is de maat die ik voor anderen moet gebruiken.

Als we verlangen naar een andere oogst in ons leven, zullen we een begin moeten maken met het zaaien van ander zaad.

10 opmerkingen:

 1. Nou inderdaad, dit gaat ook steeds door mijn gedachten als ik mijzelf betrap op kritische gedachten richting anderen. Kritisch over anderen denken kan ook een manier zijn om niet met mijzelf aan de slag te hoeven. Vandaar waarschijnlijk ook Jezus opmerking over de balk in eigen oog en de splinter in die van een ander.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Juist ja, en soms hebben we dat zo vaak gelezen of gehoord dat we er niet meer echt bijs til staan.

   Verwijderen
 2. Het is zo raar, als ik een reactie zet met de iPad verdwijnt het. Hier nogmaals. Veel om over na te denken Marja. Hmmm.....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die laatste zin, die onderstreep ik helemaal!!!!!! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel. Dit is inspirend en helpt me refelecteren. Wie ben ik, hoe doe ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wie ben ik , hoe doe ik... zelf refelctie aan de hand van jezus' woorden, ja.

   Verwijderen
 5. Heel mooi, en ook iets waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben, jezelf onder de loep nemen is niet altijd even leuk...het mooie is dat, zodra ik anders ging handelen en denken, het verschil direct merkbaar was in mijn eigen (innerlijke) leven. Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat ervaar ik zelf ook heel vaak. Zo snel mogelijk terugdraaien die neerwaartse spiraal... zeg ik altijd maar :)

   Verwijderen