zaterdag 9 februari 2013

Gelukkig mens

Afgelopen week ben ik weer eens begonnen met het doorlezen van het evangelie van Lucas. Ik lees de Bijbel niet volgens een bepaald schema, maar wel met zoveel mogelijk afwisseling: een boek uit het Oude Testament, een brief van Paulus of Petrus, en dan weer eens een evangelie. Steeds ontdek ik weer nieuwe dingen.

Deze keer viel mijn oog op een prachtig vers dat me eerlijk gezegd nog niet eerder was opgevallen. Elisabeth, de moeder van Johannes de Doper, is in gesprek met Maria, de moeder van Jezus, en zegt: Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan (Lucas 1:45). Zalig is zij... staat er in de Herziene Statenvertaling. In het Engels staat er 'blessed is she...', gezegend is zij.

Deze woorden sprak Elisabeth tegen Maria en eerlijk gezegd heb ik er altijd overheen gelezen. Maar van de week begreep ik ineens dat ze zoveel meer zijn dan zomaar een uitwisseling van beleefdheden, ze hebben een profetische klank. Ik kan ze op mijn eigen leven toepassen en eigenlijk kan elke vrouw ze als lijfregel aannemen: gelukkig ben ik, die gelooft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.

In de Bijbel zijn veel handvaten voor een gelukkig leven te vinden, denk bijvoorbeeld maar eens aan:
 • Psalm 1:1, Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen, die de weg van zondaars niet betreedt, bij spotters niet aan tafel zit
 • Psalm 41:2, Gelukkig wie zorgt voor de armen; in kwade dagen zal de HEER hem uitkomst geven
 • Romeinen 4:7, Gelukkig is de mens wiens onrecht is vergeven, wiens zonden zijn bedekt
 • Jacobus 1:12, Gelukkig is de mens die in de beproeving staande blijft
En vergeet ook de zaligsprekingen niet! De woorden zalig, gelukkig en gezegend worden door elkaar heen gebruikt. Maar de woorden zoals ze opgetekend zijn in Lucas 1:45 wil ik jullie toewensen in de komende week: Gelukkig ben jij als je geloofd hebt dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.

PS: Is er een bepaalde belofte van God waar je je aan vast moet én wilt houden?

10 opmerkingen:

 1. Als ik me niet vergis heb ik hier een keer en prachtige preek over gehoord die een beetje dezelfde strekking hadden! Een prachtige belofte!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een prachtige belofte ja, niet alleen voor Maria, maar ook voor ons!

   Verwijderen
 2. Ja ik geloof dat ook. Alles wat ik heb gehoord bewaar ik in mijn hart zoals Maria deed;)en vaak als het van God komt, wordt het nog een keer bevestigd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is altijd iets om heel blij van te worden: bevestiging van God zelf!

   Verwijderen
 3. Mooi stukje Marja!
  De belofte die staat in de Tessalonicenzenbrief vind ik wel heel mooi. 1 Tess 4: 14-18 Dit is voor mij elke dag een bemoediging en iets waar ik enorm kan uitzien! Wat geweldig zal dat zijn!

  (14 Want indien wij geloven, dat Jezus gestorven en opgestaan is, zal God ook zó hen, die ontslapen zijn, door Jezus wederbrengen met Hem.
  15 Want dit zeggen wij u met een woord des Heren: wij, levenden, die achterblijven tot de komst des Heren, zullen in geen geval de ontslapenen voorgaan, 16 want de Here zelf zal op een teken, bij het roepen van een aartsengel en bij het geklank ener bazuin Gods, nederdalen van de hemel, en zij, die in Christus gestorven zijn, zullen het eerst opstaan; 17 daarna zullen wij, levenden, die achterbleven, samen met hen op de wolken in een oogwenk weggevoerd worden, de Here tegemoet in de lucht, en zó zullen wij altijd met de Here wezen. 18 Vermaant elkander dus met deze woorden.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, prachtige tekst. In het engels staat er: bemoedigt elkaar met deze woorden. Geweldige belofte!

   Verwijderen
 4. Er zijn een heleboel beloften in de Bijbel waar ik houvast heb maar Jeremia 31 ( over everlasting Love) die vind ik het mooist voor mezelf persoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi Marja, dat gedeelte spreekt mij altijd erg aan, die vreugde van Elisabeth. Ik heb het eens in een gedicht geprobeerd te omschrijven.

  De vreugde van Elisabeth

  Toen Maria
  vol van vreugde
  Elisabeth bezocht,
  haar stralende begroette,
  dragend de vrucht van God

  kon zij vermoeden
  dat de Heilige Geest
  Elisabeth vervulde,
  het kind in haar
  opspringen deed,

  haar uit liet roepen:
  Gezegende der vrouwen,
  gezegend is de vrucht
  in je schoot gevouwen

  gevolgd door haar roep
  die voor al wie het leest
  een teken van troost
  en bemoediging geeft?

  Gelukkig is zij
  die geloof heeft gehecht
  aan al wat haar
  door de Heer is gezegd
  vertrouwend dat het
  zal worden vervuld!

  Coby Poelman - Duisterwinkel 

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi weergegeven, die vreugde. Volgens mij heb jij bij vrijwel elk onderwerp wel een passend gedicht, Coby. Geweldig!

   Verwijderen