vrijdag 1 februari 2013

Terugblik en belofte

Mijn vriendin plaatste op haar quiltblog Sweet Home Ala Marja wat foto's van de watersnoodramp in 1953, nu zestig jaar geleden. Op één van de foto's zie je helemaal links nog net ons huisje. Ons dorp ligt aan een dijk die door het landschap slingert. Hier en daar herinneren diepe waterplassen (het wiel, of het waaltje) nog aan die watersnoodramp.

Soms is het water in de rivier weer even heel hoog, vooral als het stormt tijdens volle maan.

Ik herinner me dat ik als kind door het boek De Ramp heen bladerde samen met mijn broers. Met afgrijzen keken we naar de foto's van mensen in roeibootjes, van huizen tot de nok toe onder water en van verdronken koeien. We herkenden zelfs stukjes van 'onze' dijk in het boek. We hopen allemaal dat zoiets nooit meer zal gebeuren in Nederland.

Natuurrampen zijn overigens niet nieuw, die waren er altijd al. Noach maakte mee dat de aarde 150 dagen lang onder water stond. In de Bijbel lezen we verder over stormen, droogtes, en aardbevingen. Het gevecht tussen mens en de elementen is iets van alle tijden. Kou, hitte, droogte en overstromingen... ze wisselen elkaar trouwens even snel af als de opinies over milieu- en klimaatsveranderingen. Te koud, te nat, te warm of te droog... Moeten we daar zenuwachtig van worden?

De Bijbel is er duidelijk over:
Zolang de aarde bestaat, zal er een tijd zijn om te zaaien en een tijd om te oogsten, zal er koude zijn en hitte, zomer en winter, dag en nacht – nooit komt daar een einde aan (Genesis 8:22)

16 opmerkingen:

 1. en gelukkig mogen we weten dat God erbij is. Een van mijn favoriete teksten komt uit Prediker: "Voor alles is een tijd!"
  Dus ik ben ook nooit zo nerveus over de veranderingen.
  Fijn weekend
  Lieve gr. Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk ben ik ook niet zo gauw zenuwachtig te krijgen, zeker niet om alles wat ze op het nieuws en in de kranten beweren :) Fijn weekend Mirjam.

   Verwijderen
 2. Bijzonder dat je nog een foto hebt van jullie huisje tijdens de watersnood-ramp.
  Ik maak me niet zenuwachtig over dingen die misschien nog komen gaan.
  Voor mensen die echt zó'n ramp hebben meegemaakt lijkt het me moeilijk om de angst voor zoiets kwijt te raken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je 't zelf hebt meegemaakt zal het zeker anders zijn. Ik heb wel orkanen, aardbevingen en een vulkaanuitbarsting meegemaakt, maar geen watersnoodramp...

   Verwijderen
 3. Bedoelde je het antwoord aan Dieneke nou figuurlijk of letterlijk? Want beide kan...

  Wel een hele zorg minder als we weten dat God voor ons zorgt, hoe de dingen dan ook gaan zullen. Wat niet wil zeggen dat er niet nagedacht hoeft te worden over veiligheid en dergelijke, maar je vat het vast wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat van die orkanen en aardbevingen bedoel je? Die heb ik letterlijk meegemaakt.
   Wat ik eigenlijk met die bijbeltekst wilde zeggen is... we kunnen ons druk maken wat we willen over het klimaat, maar God heeft alles bepaald in zijn Woord. Natuurlijk betekent dat niet dat we ons niet hoeven te beschermen en beveiligen... Ik zeg altijd: doen wat we zelf kunnen doen en op God vertrouwen voor de rest. Stressen heeft geen zin!

   Verwijderen
 4. Wat een bijzonder stukje Marja. Dat boek heb ik ook eens doorgebladerd bij mijn oma en raakte mij toen ook terwijl ik er verder niet veel mee te maken heb gehad. Het blijven indrukwekkende beelden ook als je het ziet op tv. Mooi Bijbelvers dat je citeert!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat boek staat in mijn geheugen gegrift, we wilden niet kijken en toch ook wel....

   Verwijderen
 5. Van de week de film De Storm gekeken en weer onder de indruk van wat er toen gebeurd is en diep respect voor die generatie die vlak na de oorlog ook hier door heen kwam!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bijzonder dat je huisje net op de foto staat. Het boek, waar je over schrijft,ken ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een oud boek Yvonne, als kind keek ik er al in.

   Verwijderen
 7. Interessant boek ben je aan het lezen;)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt Mirjam, geen leuk boek, en toch ben ik wel blij dat ik besloten heb het te lezen, er staat zoveel herkenbaars in...

   Verwijderen
 8. Bijzonder zo'n foto Marja! Mijn dochter woont nu in Papendrecht en ik kwam erachter dat dat ook onder water heeft gestaan... Ik heb toevallig ook een blogje geschreven gerelateerd aan de watersnoodramp met een eigen oude foto die vroeger bij ons in het fotoalbum zat... Dat geeft altijd wat extra's vind ik...

  BeantwoordenVerwijderen