maandag 28 januari 2013

Geloof, hoop en liefde

In mijn jonge jaren had ik zo'n kettinkje om mijn nek hangen, lang voor ik door had waar het nou eigenlijk echt om ging. Geloof, hoop en liefde... de conclusie van het 13e hoofstuk in de eerste brief aan de Corintiërs.

Die drie elementen komen steeds terug in de Bijbel en onlangs viel mijn oog op een heel mooie tekst waarin ze duidelijk herkenbaar zijn. Paulus heeft een brief geschreven aan de gelovigen in Thessaloniki en in zijn aanhef zegt hij: Wij danken God altijd voor u allen: wij noemen u onophoudelijk in onze gebeden en gedenken dan voor onze God en Vader hoeveel uw geloof tot stand brengt, hoe krachtig uw liefde is en hoe standvastig u blijft hopen op de komst van Jezus Christus, onze Heer (1 Thessalonicenzen 1:2-3). Mooi he?

Paulus heeft nogal eens de neiging om hele lange zinnen te maken waardoor we de kern van zijn betoog soms uit het oog verliezen. Het helpt mij erg om die lange teksten op te splitsen, vaak zie ik dan ineens een soort systematiek waardoor de woorden makkelijker blijven hangen. Uit zijn briefaanhef haal ik persoonlijk het volgende (en ik hoop jullie ook):
 1. Mijn geloof moet wat tot stand brengen. De Herziene Statenvertaling heeft het over 'het werk van uw geloof'. Zeggen dat we geloven betekent niets, de duivel gelooft ook. Geloof uit zich in daden/werken. In Jacobus 1:22 staat,  Vergis u niet: alleen horen is niet genoeg, u moet wat u gehoord hebt ook doen.
 2. Mijn liefde moet krachtig zijn. Dat vind ik wat moeilijker om toe te passen, wat bedoelt de Bijbel met krachtige liefde? Het helpt dan vaak om een andere vertaling op te zoeken, bijvoorbeeld weer de HSV, die spreekt over de 'inspanning van uw liefde'. Daaruit leer ik dat het hier niet gaat om een slap aftreksel van wereldse 'love', maar om bovennatuurlijke liefde als vrucht van de Geest: liefhebben die jou haten en vervolgen. Dat vergt inspanning.
 3. Mijn hoop moet standvastig zijn. Verankerd dus, niet heen en weer waaiend met elke wind en met elke nieuwe stroming in en rondom het Christendom. Gods woord is mijn referentiekader, niet het nieuws of de krantenberichten. Wees standvastig, broeders en zusters, en blijf bij de traditie waarin u door ons onderwezen bent, in woord of geschrift (2 Tessalonicenzen 2:15)
Geloof, hoop en liefde... een mooi thema om deze week over na te denken en te praktiseren. Kunnen jullie hier wat mee?

10 opmerkingen:

 1. Ja, hier kan ik wel wat mee. Dan je wel. Vooral het stukje over hoop raakt me diep. Omdat ik dat als Woord van het jaar gekozen hebt. Ga je dit uitwerken over een paar blogs? Of hou je het bij deze ene?
  Fijne week!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was ik niet van plan. Maar je brengt me wel op een idee om weer eens een serie te doen.... hhmmmm, er is heel veel te schrijven over HOOP, ik ga er over denken, dank je wel!

   Verwijderen
 2. Hoi Marja, daar kan ik zeker wat mee. Mooi om te zien hoe je zo'n lange tekst helemaal uit elkaar haalt en in stukjes verdeelt.
  De gelovigen van Thessalonica hielden vol toen ze vervolgd werden en Paulus prijst deze jonge christenen voor hun daden waar liefde uit sprak, hun sterke geloof en diepe toewijding aan en liefde voor Christus.
  Wat een prachtig voorbeeld voor ons!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he, wat een inspirerend voorbeeld.
   Die teksten stukje voor stukje lezen is vaak makkelijker dan achter elkaar door, althans, dat ervaar ik zo.
   Bedankt voor je commentaar.

   Verwijderen
 3. Ja, vooral Hoop is een mooi stukje om mee aan de slag te gaan en natuurlijk om de ander onvoorwaardelijk lief te hebben, want daaraan worden we als christenen herkend, en ik zou soms met liefde enkele mensen achter het behang plakken....;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie, praktische overdenking, Marja! Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik wil het altijd graag toepasbaar maken, praktisch dus... ben blij als dat lukt (voor mezelf ook natuurlijk, haha)

   Verwijderen