vrijdag 11 januari 2013

Vragen voor persoonlijke studie


In navolging op de leestekst 'Heer, geef mij meer geloof' zoals die in hoofdstuk 1 van Frisse Kijk staat, volgen hier de vijf studievragen. De vragen zetten je als lezer er toe aan, dieper na te denken over het onderwerp, ga er maar eens goed voor zitten. Hier komen ze:

 1. Toen zeiden de apostelen tegen de Heer: ‘Geef ons meer geloof!’ (Lucas 17:5) Heb je dat zelf wel eens gebeden of misschien gedacht, en zo ja, waarin voelde je je geloof tekort schieten?

 2. De Heer zei: ‘Als jullie geloof hadden als een mosterdzaadje, zouden jullie tegen die moerbeiboom zeggen: “Trek je wortels uit de grond en plant jezelf in de zee!” en hij zou jullie gehoorzamen. (Lucas 17:6) Lees bovenstaande tekst eens een paar keer door en schrijf de woorden op die er voor je uitspringen. Waarmee zou je jouw geloof kunnen vergelijken?

 3. Het koninkrijk van de hemel lijkt op een zaadje van de mosterdplant dat iemand meenam en in zijn akker zaaide. Het is weliswaar het kleinste van alle zaden, maar het groeit uit tot het grootste onder de planten. (Matteus 13:31-32) Jezus gebruikt hier het mosterdzaadje om aan te geven dat uit iets heel kleins iets heel groots kan groeien. Het sleutelwoord is ‘groei’. Hoe zou jouw geloof kunnen groeien en wat zou je met een groter geloof willen doen?

 4. Lees Jacobus 2:14-26 eens. Het gaat hier over geloof en daden, die twee zijn niet los van elkaar te zien. Ga voor jezelf eens na of er situaties in je leven zijn waarin je wel geloof hebt voor iets, maar er nooit daden aan toe hebt gevoegd. Anderzijds: zijn er situaties waarin je hard aan het werk bent, maar eigenlijk niet gelooft dat het daadwerkelijk tot iets zal leiden?

 5. Wij zijn geroepen om door geloof bergen te verzetten (Matteus 21:21-22). Schrijf een aantal van je gedachten, ideeën of overtuigingen hierover op, en ga eens na welke berg je in jouw leven zou willen verzetten.

Nadenker
In Jacobus 2:26 staat dat geloof zonder daden dood is. Zorg ervoor dat jouw geloof levend is!

PS: In de volgende blog post zal ik de discussiepunten, zoals ze te vinden zijn in Frisse Kijk, delen

4 opmerkingen:

 1. Die laatste vraag is mooi. We denken vaak zo menselijk en zo klein, ook van God. Mét Hem kunnen we bergen verzetten. Het is goed om dit weer eens te laten doordringen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek he, dat we zulk soort uitspraken van Jezus toch telkens weer vergeten? We kunnen ze niet vaak genoeg lezen denk ik!

   Verwijderen
 2. de berg om het voor elkaar te krijgen dat kinderen de allereerste plaats in de gemeente behoren te krijgen, de beste band, goed budget etc.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook die berg kan verzet worden Mirjam! Bidden EN geloven dat het kan...

   Verwijderen