maandag 21 januari 2013

Discussiepunten voor groepsgebruik


In navolging op de leestekst 'Heer, geef mij meer geloof' en de vijf studievragen zoals die in hoofdstuk 1 van Frisse Kijk te vinden zijn, volgen hier vijf discussiepunten, een kort gebed en een opdracht voor praktische toepassing. Deze onderdelen zijn de bouwstenen van alle twaalf hoofdstukken in Frisse Kijk.

Het is de bedoeling dat je de discussiepunten eerst zelf leest en beantwoordt en ze daarna in je groep bespreekt. Ook deze punten helpen je om dieper op het onderwerp in te gaan en er met anderen over te praten. Als je groepsleider bent zijn de discussiepunten een handige tool om het gesprek op gang te krijgen, maar ook om niet af te dwalen; je kunt immers steeds weer verwijzen naar de tekst. Hier komen ze:
 1. Lees Matteus 17:14-21 een aantal keren door. Wat valt je op in dit bijbelgedeelte?
 2. Het lijkt wel of Jezus boos is, teleurgesteld in het ongeloof van de mensen. Wat ziet Hij vandaag de dag in de wereld, in de kerk en in jouw leven?
 3. Jezus noemt ongeloof een vorm van dwarsheid. Waarom denk je? Denk ook eens aan de term ‘het zelf beter weten’.
 4. Hoe lang moet ik nog bij jullie blijven? (Matteüs 17:17) vraagt Jezus aan de mensen. Hij hoopte dat men zijn voorbeeld zou volgen, maar ziet er nog niet zoveel van. Hoe is dat nu, doen wij wat Hij opgedragen heeft?
 5. Niets zal voor jullie onmogelijk zijn (Matteüs 17:20). Wat vind je van deze woorden? Geloof je dat echt? Beschrijf jouw geloof eens in je eigen woorden.

Inspiratie & gebed
Dank U wel Heer voor mijn geloof, ik heb het van U gekregen. Help mij om mijn geloof ook in daden om te zetten zodat anderen U in mij zullen herkennen! Dit vraag ik u in de naam van Jezus, amen.

Praktische toepassing
Ga in de komende weken  je aandacht eens richten op iets waar je eerlijk gezegd geen groot geloof voor hebt en begin er specifiek voor te bidden, passende bijbelteksten uit te spreken en daden aan je gebed toe te voegen.

Notities & ervaringen
Aan het eind van elk hoofdstuk is er voldoende ruimte om aantekeningen te maken.
____________________________________________________________________________________________

Zo, ik hoop dat jullie een aardig idee hebben gekregen van de opzet van Frisse Kijk. Als je op zoek bent naar een verfrissend bijbelstudieboek voor je zelf of voor je groep, kan ik je Frisse Kijk van harte aanraden. Misschien loop je met de gedachte rond met een aantal vrienden of vriendinnen of je buurvrouw een groepje te beginnen... Frisse Kijk biedt een kleurige, bijbelse kijk op het Chistelijk geloof aan de hand van twaalf verschillende onderwerpen waar iedereen in het dagelijks leven mee te maken heeft. Lekker praktisch dus!

2 opmerkingen:

 1. Mooi thema.
  Diepgaande vragen om over na te denken.
  Bijzonder om te zien hoe de Heilige Geest werkt in de Gemeente want gisteren in de dienst had de spreker het ook over geloof. Zijn vraag was: Mag Jezus door jou heen doen wat Hij wil doen?
  Heb ik echt genoeg geloof(vertrouwen) om Hem alle ruimte te geven in m'n leven?
  Bovenstaande bijbelstudie ga ik vanavond voor zitten, bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel bruikbaar! Helder taalgebruik. Dank je wel zeg.

  BeantwoordenVerwijderen