zaterdag 16 februari 2013

Weten en wandelen...

Zoals ik in mijn vorige post al schreef, bevind ik mij momenteel in het evangelie van Lucas. Heerlijk om dat boek weer eens woord voor woord door te lezen en me te verbazen en verwonderen over het leven van Jezus hier op aarde.

Ik lees steeds weer gedeeltes, soms een enkel vers, waarover ik dieper na wil denken. Ik zal zo nu en dan wat hersenspinsels met jullie delen op deze blog, uiteraard in de hoop dat ik jullie mag inspireren met een frisse kijk de Bijbel te lezen... Wellicht kun je samen met iemand anders over deze dingen nadenken en helpen ze je ook in gesprekken met ongelovigen en andersgelovigen.

In Lucas 4:38-44 wordt beschreven hoe Jezus vele mensen genas van ziektes en bevrijdde van demonen. In vers 42 kunnen we lezen hoe Hij de demonen de mond snoerde en, zo schrijft Lucas, ze zwegen want ze wisten wie Hij was; Hij dreef ook veel demonen uit, die schreeuwden: ‘Jij bent de Zoon van God!’ Hij sprak hen bestraffend toe en verbood hun iets te zeggen; ze wisten immers dat hij de messias was. Ik heb dat echt meerdere malen gelezen om het goed tot me door te laten dringen. Als demonen weten dat Jezus de Christus, de gezalfde, de Messias is... hoe is het dan mogelijk dat heel veel mensen dat niet weten? Er zijn tegenwoordig zelfs Christenen die twijfelen aan de identiteit van Jezus. Was Hij wel echt de Zoon van God, was Hij wel echt de beloofde Messias?

Ik leer uit dit bijbelgedeelte dat er in de onzichtbare wereld geen ruimte is voor twijfel: engelen weten wie Jezus is, de duivel weet wie Jezus is, demonen weten dat ook. Maar in de zichtbare wereld hebben velen het lef te twijfelen aan Zijn identiteit. Poeh, denk ik dan, da’s best gevaarlijk. Gek he? Een zo’n zinnetje maar... en ik zie daar een grote vraag in en ook iets om verder over na te denken:

VRAAG: Hoe is het mogelijk dat zelfs demonen weten wie Jezus is, en heel veel mensen niet?
NADENKER: Weten wie Jezus is maakt iemand nog geen Christen. Immers, de duivel en demonen hebben die kennis ook... Weten wie Hij is, is niet hetzelfde als wandelen zoals Hij. In 1 Johannes 2:6 staat: Wie zegt in Hem te blijven,  moet ook zelf zo wandelen als Hij gewandeld heeft.

Zeggen en doen zijn twee verschillende dingen.

En dit is de liefde, dat wij wandelen naar Zijn geboden. Dit is het gebod zoals u vanaf het begin gehoord hebt dat u daarin moet wandelen (2 Johannes 6)

9 opmerkingen:

 1. Ik denk dat de demonen erbij waren toen ze uit de hemel geworpen werden en dat ze God in Jezus herkenden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat denk ik ook wel. Ze kennen Hem beter als wij denk ik soms...

   Verwijderen
 2. Dat is inderdaad waar, weten wie Hij is maakt iemand nog geen christen. We hebben een belangrijke opdracht van Hem meegekregen op deze aarde: iedereen vertellen wie Hij is, wat Hij heeft gedaan voor ons en wat Hij voor ons kan betekenen.
  Goede vraag ook Marja hierboven...ga ik eens over denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie Wendy, soms betekent de Bijbel lezen dat ik allemaal vragen krijg... ook wel spannend eigenlijk :)

   Verwijderen
 3. Nog een geweldig feit:
  Jezus in ons legt de demonen het zwijgen op!
  Bedankt Marja!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi hoe je schrijft:"Weten wie Hij is, is niet hetzelfde als wandelen zoals Hij." Het is Hem volgen in elke stap, exact achter Hem aan. Volgens mij zitten er nog weleens wat kronkels in die weg....

  BeantwoordenVerwijderen