woensdag 6 februari 2013

Preek + huiswerk

Heb je 't ook wel eens? Je hoort iemand iets zeggen en denkt 'dat moet ik onthouden' en vervolgens ben je het een halve dag later vergeten. Zo gaat het ook vaak met de preken van dominees (sorry)...

Wij spreken regelmatig in verschillende kerkelijke gemeentes en samen proberen we steeds weer nieuwe dingen te verzinnen om zo'n preek ook praktisch te maken. We moeten tenslotte niet alleen hoorders van het Woord zijn, maar ook doeners. Zeggen hoe mooi of goed een preek is betekent niets als die woorden niet gevolgd worden door daden. In de eerste plaats zullen we moeten leren om dingen te onthouden en dat kan door ze op te schrijven. Hoe leren studenten op school of tijdens college? Door notities te maken en thuis verder te bestuderen. Zou het dan niet logisch zijn als we dat in de kerk ook deden?

Jan spreekt regelmatig in Christengemeente De Hoeksteen in Etten Leur en daar kregen alle gemeenteleden 's maandags na de preek een mailtje, lees maar even mee als je nieuwsgierig bent:

"Jan Verschoor gaf afgelopen zondag 'huiswerk' mee. Nog even voor iedereen via de mail als reminder! Het is belangrijk dat je "aan de slag gaat" met dat wat je zondag hebt gehoord. Groei en ontwikkel, zoek God en pas toe wat je hebt geleerd!
 • Lees Spreuken 8
 • Beluister nog eens zijn overdenking van 27 januari 2013 op www.dehoeksteen.com 
 • Schaf een schrift of dagboek aan en maak dit jaar een begin om je geestelijke ervaringen op te schrijven
 • Neem dit ook mee naar de samenkomsten en maak notities om thuis na te lezen
 • Schrijf op wat je (over Jezus) hebt geleerd in 2012
 • Schrijf op wat je graag wilt leren of ervaren, bijvoorbeeld, overwinning in bepaalde dingen, geestelijke gaven ontvangen...
 • Schrijf vooral ook je geestelijke uitdagingen, vragen en teleurstellingen op.
Op die manier kunnen we een (half) jaar later zien welke gebeden verhoord zijn, welke wensen vervuld en welke vragen beantwoord. Zo wordt geestelijke groei veel duidelijker."

Wat is jullie ervaring als het aankomt op toepassen wat je in de kerk leert? Maak je wel eens aantekeningen tijdens de preek?

12 opmerkingen:

 1. Hoe simpel kan het zijn. Geweldig Marja. Ik denk achteraf wel eens 'had ik het maar opgenomen'. En met de middelen van vandaag kan het eigenlijk ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is alleen maar makkelijker geworden om dingen te leren en onthouden!

   Verwijderen
 2. Elke dienst heb ik m'n notitieboekje erbij. Het heeft me vaak geholpen om dat wat er gezegd is nog eens rustig te kunnen overdenken als we weer thuis zijn.
  Naast dat boekje heb ik een dagboek waarin ik als het ware praat met God. Hierin schrijf ik m'n gebedspunten op, zeg ik de dingen die me blij maken, waar ik dankbaar voor ben, maar ook alles wat me frustreert en wat ik moeilijk vind.
  Op een andere manier m'n tijd met God invullen is voor mij ondenkbaar geworden.
  Bedankt voor dit bericht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat herken ik Dieneke, als je het eenmaal zo doet kan je je haast niet meer voorstellen hoe het zonder zou moeten. Het is onmogelijk alles alleen maar in ons hoofd te onthouden, zonder het ergens vast te leggen.

   Verwijderen
 3. Als de preek mij aanspreekt onthoud ik het meeste ervan wel, maar moet toegeven veel gaat verloren omdat je het idd niet opschrijft, maar het is nooit te laat dus ik zal het zeker gaan uitproberen, dank voor deze "geestelijke" groei tip!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het heeft mij zelf erg geholpen, ik ben er niet altijd even trouw in moet ik toegeven, dus schrijf ik deze blog ook aan mezelf :)
   Soms schrijf ik weer een tijdje niet, maar dan pak ik het toch weer op. Nu is het heel leuk en leerzaam om terug te lezen bijvoorbeeld waar ik een aantal jaren geleden mee bezig was in mijn geloofsleven.

   Verwijderen
 4. Praktisch stukje Marja, ik heb er ook al eens een blogje aan besteed. Goed om weer aan herinnerd te worden...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wendy, ik weet nog goed dat ik voor het eerst een journal ging bijhouden, wonderlijk als ik dat nu nalees! Ook krijg ik tijdens de kerkdiensten vaak ideeën of gedachtes die ik thuis verder uit wil werken, bijv. om er een blog over te schrijven of een column...

   Verwijderen
 5. Deed het altijd wel maar mee gestopt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik ook een tijdje gehad Mirjam, had het gevoel stil te staan of niets meer te ontvangen. M.a.w. ik werd niet geprikkeld... op zich is dat eigenlijk juist een mooi moment om met God daarover te praten in een journal... voor eht nageslacht zal ik maar zeggen, want die zullen ongetwijfeld ook weer door bepaalde fases heen moeten gaan.

   Verwijderen
 6. Mooi stukje, Marja. Ik heb altijd een schriftje in mijn tas, om aantekeningen te maken. Ik vergeet het anders. Bij mij uit de verwerking zich vaak in tekeningen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja, dat schriftje... dat ehrken ik. Als ik geen opschrijfboekje bij me heb word ik zenuwachtig :)

   Verwijderen