vrijdag 17 januari 2014

Geen zorgen (1)

Wie kent 'm niet? De poster van Loesje... Zorgen moet je doen, niet maken. Een prachtige woordspeling vind ik zelf, eentje waar je lang over na kunt denken... of juist helemaal niet. Ik heb in elk geval besloten er een aantal blog posts aan te wijden.

'Je zorgen maken over iets of iemand'... Wellicht een van de grootste en meest voorkomende zonde die we als mens kunnen begaan. Ja, ik zeg bewust zonde, want 'je zorgen maken' gaat regelrecht tegen Jezus woorden in. Laten we eens kijken naar een bekende uitspraak van Jezus zoals te vinden in Matteüs 6:25,
 
Daarom zeg ik jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding?

Eenvoudige woorden en duidelijke vragen die we maar liever over het hoofd zien. Tsja, laten we eerlijk zijn, als we als mensen in de Westerse wereld ergens druk mee bezig zijn, dan is het wel eten, drinken, kleding, gezondheid etc. Denk alleen maar eens aan de televisiezenders en tijdschriften die volledig aan deze onderwerpen zijn gewijd. Jezus zegt hier overigens niet dat er iets mis is met eten, drinken of jezelf kleden, maar wel dat we ons er geen zorgen over moeten maken! 

Maak je geen zorgen over jezelf! Dat is een mooi begin van deze serie en van een nieuw jaar. Persoonlijk wil ik die opdracht van Jezus graag ter harte nemen. Ik wil geen zorgen maken over dagelijkse dingen, maar juist zorgen doen. Dat betekent zorgen voor degenen die weinig voedsel, drinken, kleding of gezondheid hebben. Daarmee verleggen we de focus van onszelf naar de ander.

Hieronder mijn poging om de, overigens fascinerende, vragen die Jezus ons stelt te beantwoorden:
 • Is het leven niet meer dan voedsel? Ja zeker! Want voor mij is leven Christus en sterven winst (Filippenzen 1:21)
 • Is het lichaam niet meer dan kleding? Ja zeker! Of weet u niet dat uw lichaam een tempel is van de heilige Geest (1 Korintiërs 6:19)
Wat zijn jouw gedachten hierover?

11 opmerkingen:

 1. Tja, daar zou je inderdaad een heleboel over kunnen zeggen.
  Ik denk dat bijna iedereen de neiging heeft om zich (teveel) zorgen te maken. En dan zelfs nog over onbelangrijke dingen! Ik lees momenteel een boek over een zendelinge in een Jappenkamp. Dan is er wel heel veel waar ik me onnodig zorgen over maak. In dit boek is nl ook heel duidelijk de helpende hand van God te zien, juist ook als er nergens meer hulp van te verwachten viel. Bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, zelfs over onbelangrijke dingen... dat doen we bijna onbewust! Het boek dat jij aan het lezen bent zet de dingen in het juiste perspectief, dat geloof ik zeker. Ga maar eens na hoe we reageren op ziekte bijvoorbeeld... ineens is dat niets belangrijk meer... alleen maar gezond worden!
   Hartelijk dank voor je reactie Jolanda.

   Verwijderen
 2. Over zorgen maken spreekt dit mij aan: "Man has nothing to fear but fear itself" Franklin Rooseveld in his inaugural speech. Want zorgen maken is jezelf eigenlijk bang maken. Bang voor wat MISSCHIEN komen gaat.
  "Fear not", says the Lord, "for I am with you" Isaiah 41:10
  Overal hebben wij wel waarschuwingen of nee aanwijzigingen van God om ons te laten weten dat Hij er is voor ons. Als mens zijnde ben ik bezig deze waarheid steeds sterker naar voren te brengen. Ik moet me hiervan overtuigen- en eens zal een dag komen dat ik deze gedachten automatisch denk- en de zorg momenten permanent los kan laten. Ik merk dat ik dit steeds sneller kan. De wetenschap dat Hij de zorg draagt voor ons geeft moed- en het is Zijn wil dat wij die zorg ook hebben voor ons mede mens. Ook daar werk ik constant aan om dit te verbeteren, meer vanzelfsprekend to maken in mijn leven.
  Soms vraag ik me af of ik het niet te makkelijk maak voor mezelf. Het is minder spannend om mensen te helpen in situaties waar ik me niet bedreigt bij voel: een alleen staande moeder ipv een drugverslaafde. Kleding geven die ik 'niet mooi' of 'afgedankt' heb ipv gewoon dingen uit de kast pakken zonder te denken- nee die is 'te mooi, te duur, staat me te leuk' om weg te geven.
  Je blog geeft stof voor nadenken Marja en dat is niet verkeerd. even stilstaan bij wat belangrijk is....!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je reactie Anita, herkenbaar hoor! Ons geen zorgen maken, dat moeten we bewust oefenen, anders blijven we het doen. Ik leer dat ook nog steeds iedere dag, haha, wellicht leer ik ook weer wat van de blogjes die ik erover ga schrijven :)

   Verwijderen
 3. Ik sluit me helemaal aan bij deze laatste zin van Anita..!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stilstaan bij wat belangrijk is inderdaad, zoals ik aan Jolanda schreef: dingen in het juiste perspectief zien! Dank voor je reactie Sebo.

   Verwijderen
 4. Mooi, maar ik lees ook vaak in het NT dat Paulus zich zorgen maakt om het geestelijk welzijn van mensen. Die zorg lijkt me geen zonde. Die zorg is betrokkenheid en liefde. Die andere dingen zijn inderdaad een vreselijk luxeprobleem. Waar Jezus het nog zegt tegen mensen die echt tekort kwamen, komen wij om in weelde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die twee liggen dicht bij elkaar denk ik: je zorgen maken om iets of iemand of bezorgd zijn om iemand. Misschien neem ik dat wel mee in een van de volgende posts Linda. Ik geloof dat je laatste zin de kern raakt, onze zorgen zijn vaak een gevolg van de luxe waarin we leven en die we koste wat het kost vast willen houden. Dank je wel voor je reactie!

   Verwijderen
 5. Herkenbaar. Ben ik net gezegend zit ik al weer te malen hoe zal dit of dat gaan en wat als...Stille tijd heb ik daarom ook echt nodig om weer in de Rust te komen en weer los te laten. En zingen, dan verdwijnen zorgen maken (op zich niet de zorgen ie er kunnen zijn)en weet ik weer:alles is in Zijn hand. Ik ga de voeten van anderen verzorgen en daar moet ik me geen zorgen over gaan maken natuurlijk;))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zingen ja, dat is een medicijn, dat weet ik uit ervaring. Haha, alhoewel ik me voor kan stellen dat eventuele luisteraars zich zorgen kunnnen maken over mijn stemgeluid :)

   Verwijderen
  2. Marja, een blije stem zingt niet vals!

   Verwijderen