zaterdag 3 mei 2014

Wedergeboorte onder de loep (5)

In de vorige blogjes over het onderwerp wedergeboorte hebben we kunnen zien dat de Bijbel duidelijk spreekt over twee verschillende geboortes. De geestelijke geboorte is niet hetzelfde als de natuurlijke geboorte. Maar waarom is het eigenlijk nodig dat een mens ook geestelijk geboren wordt, ofwel: geestelijk tot leven komt?

Het feit dat we geestelijk tot leven moeten komen, betekent blijkbaar dat we van nature geestelijk 'dood' zijn. In Kolossenzen 2:13 (NBV) staat: U was dood door uw zonden en door uw onbesneden staat, maar God heeft u samen met Christus levend gemaakt toen hij ons al onze zonden kwijtschold. De Bijbel spreekt hier over levende mensen die 'dood' zijn door hun zonden.

Geestelijk 'dood' zijn betekent dat er een scheiding is tussen de mens en God. In Efeziërs 2:1 (Het Boek) staat het zo: Ook u bent door Hem tot leven geroepen; u, die eigenlijk al dood was, omdat u niet leefde zoals God wilde. Zonde staat tussen de mens en God in en maakt ons geestelijk 'dood'. Ik vond dat altijd moeilijk te aanvaarden, ik geloofde vroeger oprecht in de goedheid van de mens. Maar één blik op de krantenkoppen laat zien dat de mens van nature NIET goed is.

Je ziet dat ook al bij hele kleine kinderen bijvoorbeeld, die moeten we leren om GOED te doen, het kwade gaat namelijk vanzelf. De mens wordt geboren met een zondige natuur. Koning David schreef daar al over: Ik was al schuldig toen ik werd geboren, al zondig toen mijn moeder mij ontving (Psalm 51:7). Daarom is het dus nodig dat we ook allemaal opnieuw geboren worden! Daarom is het nodig dat we die vergeving van Jezus Christus ontvangen en de zonde onze rug toe keren.

Er valt nog veel en veel meer te vertellen over de wedergeboorte, over het nieuwe leven dat we kunnen ontvangen, maar het allerbelangrijkste is dat we eerst toegeven het nodig te hebben! Dat we gehoor geven aan die roep van GodOok u bent door Hem tot leven geroepen... Dat is de belangrijkste beslissing die we ooit kunnen nemen in ons leven!

Nu u aan de waarheid gehoor hebt gegeven, bent u innerlijk gezuiverd en kunt u elkaar oprecht liefhebben. Heb elkaar dan ook altijd van harte lief. U hebt een nieuw leven gekregen; niet door geboorte uit uw ouders, want aan dat leven komt een einde; maar een nieuw leven door wedergeboorte uit God, Die door de levende Christus Zijn woord tot ons blijft spreken (1 Petrus 1:22-23).

2 opmerkingen:

  1. Ja zo is het. Als je jezelf een goed mens vindt heb je geen vergeving nodig. Gelukkig kijkt Hij naar ons, door zijn verlossingswerk, als zijnde volmaakt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond het ook altijd wel meevallen met die zonde... en dat is dan weer hoogmoed :)

      Verwijderen