dinsdag 10 juni 2014

Weidegrond

Momenteel ben ik in contact met een aantal Spaanse uitgevers over mijn boek Grace of Giving. Dat is altijd weer spannend, want het uitbrengen van een boek in een andere taal en in een ander land brengt veel geregel met zich mee en goede afspraken zijn noodzakelijk.

Tijdens het werken aan de engelstalige uitgave heb ik toendertijd langdurig stilgestaan bij Johannes 10, het verhaal van de goede herder. Johannes 10:10 is uiteindelijk de basis geworden voor het boek. Tijdens die studie werd mijn aandacht echter ook steeds getrokken door het negende vers, Jezus zegt daarin: Ik ben de deur: wanneer iemand door mij binnenkomt zal hij gered worden; hij zal in en uit lopen en hij zal weidegrond vinden.

Dat in en uit lopen, dat verbaasde mij. Als je eenmaal bij de Here Jezus hoort ga je toch niet heen en weer lopen? Terug willen naar je oude leven is als het verlangen van de Israelieten om terug te gaan naar de slavernij in Egypte, om de eenvoudige reden dat het vlees daar beter was. Nee, dat in en uit lopen moet iets anders betekenen.

Alleen door geloof in Jezus Christus en de genade van God kan een mens gered worden, dat wil zeggen: gered worden van zonde en dood. We ontvangen een eeuwig leven in Hem en treden zijn Koninkrijk binnen. Zijn Koninkrijk kun je niet zien, het is een onzichtbare dimensie waarin God's wil openbaar wordt. De Bijbel zegt dat het Koninkrijk zich nabij of in ons bevindt (Lucas 17:21). Ondanks het feit dat wij leven en bewegen in dat geestelijke Koninkrijk, bevinden we ons nog steeds in de wereld. In de wereld, maar niet van de wereld!

Juist om die reden is het mogelijk dat we binnen mogen komen bij God en vervolgens bemoedigd en versterkt weer naar buiten gaan, de wereld in. Als inwoners van Zijn Koninkrijk kunnen we zelfs weidegrond vinden in een wereld die geen rustpunt meer lijkt te kennen. In Psalm 23 staat het zo mooi, De Heer is mijn herder... Hij laat mij rusten in groene weiden... Een prachtige verwijzing naar de woorden van Jezus in het tiende hoofdstuk van Johannes. Ondanks oorlogen, geweld, en politieke onrust is het mogelijk in deze wereld te wonen en tegelijkertijd vrede te ervaren.

Verderop in het evangelie van Johannes zegt Jezus: Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: Ik heb de wereld overwonnen! (Johannes 16:33). Houd moed! Een fijne week toegewenst en vergeet niet anderen uit te nodigen op je weidegrond! Misschien kunnen zij dan iets proeven van de vrede die alleen de Herder kan geven!

2 opmerkingen:

  1. Een fijne posting om te lezen. Je maakte dat ik verder ging zoeken over dat in en uit gaan. Ik las Engelse teksten en Nederlandse teksten. En vond een mooie blog erover: http://www.eindeloosgelukkig.nl/index.php/bijbelonderwijs/stille-tijd/91-door-jezus-erbij-geteld Die wil natuurlijk even met je delen. Jij ook een fijne week toegewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is zeker een mooie blog! Dank je wel voor het delen Aritha. Die tekst was me nooit zo opgevallen, in en uit gaan.. prachtig onderwerp voor verdere studie. groetjes.

      Verwijderen