woensdag 2 juli 2014

Vrucht van de Geest (2)

Afgelopen week hadden we in onze woensdagavond studiegroep een discussie over de menselijke natuur. De Bijbel geeft aan dat we allemaal met een zondige natuur worden geboren. De mens is van nature NIET rechtvaardig, ook al is hij nog zo lief en goed en aardig. Sorry....

(Liefde, daar gaat deze blog post overigens wel over.)

Simpel gezegd kwam de zonde de wereld in door Adam en Eva en kwam rechtvaardigheid de wereld in door Jezus. In Romeinen 5:19 staat het zo: Zoals door de ongehoorzaamheid van één mens alle mensen zondaars werden, zo zullen door de gehoorzaamheid van één mens alle mensen rechtvaardigen worden.

Dat is in het heel kort het evangelie, oftewel het goede nieuws. Schuld en schaamte kunnen plaatsmaken voor vrijheid! In de vorige post hebben we gezien wat de menselijke natuur voortbrengt.... heel veel ellende. Maar wat de Geest van God in ons wil voortbrengen is heel mooi: Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing (Galaten 5:22).

Het eerste bewijs dat de Heilige Geest in ons leeft, is dat Hij goddelijke karaktereigenschappen (vrucht) in ons gaat voortbrengen, waardoor we meer en meer op Jesus gaan lijken. De vrucht is Gods karakter in ons en dus niet te verwarren met menselijke eigenschappen (want die kunnen we aanleren). Laten we eens kijken naar liefde, die als eerste wordt genoemd.

Liefde. Waar denken we dan aan? Beetje aardig zijn voor elkaar, tolerantie, verliefdheid, moederliefde...? We hebben heel snel de neiging te denken aan menselijke liefde (humanisme, liefdadigheid of zelfs eros), maar het gaat in Galaten 5:22 over bovennatuurlijke liefde. Dat is geen verliefdheid, geen gevoel, dat is liefde als keus. Dat is de mooiste én moeilijkste liefde die er is, dat is:
  • je vijanden liefhebben
  • liefhebben wie je vervolgen
  • liefhebben tot in de dood
Het is dus geen vrucht die we kunnen produceren door 'ons uiterste best' te doen. Het is vrucht die gaat groeien als we de Heilige Geest ruimte geven om ons hart te veranderen.

Vraag het gerust aan God: Heer, leer mij diegene lief te hebben waar ik de meeste moeite mee heb. Dat gebed zal je leven veranderen!

2 opmerkingen:

  1. Mooie tekst he: ongehoorzaam - gehoorzaam, 1 mens Adam - 1 mens Jezus Christus, Alle mensen zondaars . Alle mensen rechtvaardig.

    BeantwoordenVerwijderen